Miercuri, 15 ianuarie 2020, Teatrul “Aureliu Manea” a devenit Teatrul Național “Aureliu Manea” prin dezvelirea simbolică a plachetei cu noul nume.
Astfel teatrul turdean se bucură de un nou statut, un statut pe care şi-l merită cu vârf și îndesat, datorită actorilor care urcă pe culmile acest teatru vechi şi de provincie, condus de tânărul director Cătălin Grigoraş, pentru care nu există nici un obstacol.
Ei bine de acum încolo teatrul turdean, un teatru de provincie, va fi văzut cu alți ochi, iar criticii vor fi mai atenți cu activitatea teatrului, astfel că greşelile trebuie să fie zero.
Desigur, această zi nu a fost aleasă la întâmplare, pentru oamenii de cultură, anul nu începe la 1 ianuarie, ci la 15 ianuarie, când se sărbătoreşte ziua naşterii marelui poet român, luceafărul poeziei româneşti Mihai Eminescu.
Ei bine marți, 15 ianuarie când s-au împlinit 170 de ani de la naşterea marelui poet a fost mare forfotă pe foaierul teatrului, mai nou Teatrului Național “Aureliu Manea”, unde invitați de seamă au venit la dezvelirea plachetei cu noul nume.
Foşti si actuali actori au luat parte la fericitul eveniment, foşti directori, directori ale altor unități culturale, dar şi critici de teatru, pe lângă oficialitățile locale.
Teatrul turdean este un adevărat exemplu de management performant, de acum se bate în liga întâi cu teatrele din marile oraşe ale țării. Cu o activitate bogată, teatrul se laudă cu spectacole jucate la nivel național şi internațional, mai bine de 180 de spectacole, turnee şi festivaluri în ultimii trei ani. De-asemenea teatrul turdean este organizatorul unuia dintre cele mai mari şi importante festivaluri de teatru din România.
Cătălin Grigoraş, directorul teatrului a declarat în fața oaspeților de seamă, vizibil emoționat: “Mă cuprinde o emoție şi nu întâmplător am acestă zi pentru a face acest anunț, dacă îl putem numi aşa, deşi încă de la final de noiembrie, teatrul din Turda, a devenit Național, printr-o hotărâre de consiliu local, vă mulțumesc dumneavoastră, care faceți parte din actuala echipă, celor care a-ți făcut parte, pentru că sunt aici oameni care au fost angajați mulți ani, în primul rând vreau să mulțumesc domnului primar, pentru că ce am construit aici la Turda, fără sprijinul dumenavoastră din punct de vedere cultural nu cred că ar fi fost realizabil. Dar şi a celor care veniți şi sunteți aproape de teatrul din Turda, pentru că este un teatru al comunității, un teatru al nostru”.
Edilul municipiului Turda, Cristian Octavian Matei a ținut şi el să precizeze în cadrul evenimentului: “Generic vorbind astăzi în teatrul din Turda se întâmplă multe, foarte multe spectacole, este o adevărată emulație care s-a recreat în jurul actualei trupe care este de profesionişti, de care eu sunt foarte mândru, pe care eu am ajutat-o foarte mult, am ținut să pun umărul la actul de cultură din Turda. Este important şi nu este doar simbolic că de astăzi Turda are teatru Național, este şi o problemă financiară, chiar discutam cu domnul Deceanu, că din momentul în care vom avea şi avizul ministerului culturii practic finațarea teatrului se va face de la nivel de guvern şi atunci toată investiția noastră din banii publici va merge la alte ramuri ale culturii”. Andrei Mihalache, director al teatrului de Nord din Satul Mare, un colaborator important pentru Turda, a spus “am să vă felicit cu gelozie pentru că ați avut nebunia să vă împliniți acest vis, sunt foarte multe teatre în țară care în acest moment vă privesc cu mândrie ascunsă dar cu regretul că ei nu au reuşit să facă ce ați făcut dumneavoastă, desigur că eu mă simt fericit că o parte din sufletul meu aparține acestui teatru”.
Emil Moldovan, consilier local şi preşedintele comisiei de cultură din cadrul Consiliului Local a sublinat: “Vreau să felicit toată echipă care a demonstrat, dacă mai era ceva de demonstrat, că dacă vrei, poți. Iar această echipă de la teatrul din Turda, de astăzi Teatrul Național, vrea şi poate, de aceea merită toate felicitările noaste, de aceea merită să se împlinească un vis până la urmă şi nu s-a făcut decât zic eu până la urmă dreptate, pentru că echipa merită să lucreze într-un teatru național. Pentru turdeni este o mândrie, pentru noi pentru turdeni este o binecuvântare că avem asemenea oameni care lucrează cu dăruire şi cu pasiune şi pentru noi este asemenea o bucurie să avem un act cultural de mare calitate în Turda”.
Practic s-a primit ceea ce era de mult meritat pentru teatrul turdean. O instituție este performantă pentru că oamenii din acea instituție lucrează cu pasiune si pun suflet în ceea ce fac, iar din câte se pare aceşti oameni au un suflet mare. De la maşinişti la electricieni, actori, regizori, în frunte cu directorul Cătălin Grigoraş pentru care nu există nici un obstacol pe calea succesului, pe care călăuzește teatrul din Turda. Dar toate acestea nu ar fi posibile fără spectatori, spectatorii care sunt însetați de cultură şi cunoaştere, iar teatrul turdean vă hrăneşte cu noi spectacole, care mai de care mai interesante şi mai captivante. Vă aşteptăm la teatru!