Muzeul Prima Școală Românească 1879 politizat la maxim, motiv de un nou scandal în consiliul local Câmpia Turzii.
Atras într-un circ ieftin care-i pătează însemnătatea, Muzeul Prima Școală Românească 1879, poartă deasupra ușii de la intrare un citat din Ion Helliade Rădulescu: “De aici a răsărit soarele românilor”, însă circul ieftin în care este târât ar putea sa-i schimbe sloganul în: “Așa a răsărit soarele românilor?!”
Despre ce este vorba?
În ședința de Consiliu local de joi, 23 martie, consilierii PSD Câmpia Turzii au venit cu un proiect de hotărâre prin care au propus înfințarea unor sărbători locale, cum ar fi de pildăZiua Muzeului Prima Școală Românească 1879.
Consilierii PSD au încercat cât s-au priceput ei de bine să convingă consilierii locali de importanța acestui muzeu, însă despre însemnătatea zilei muzeului s-au rezumat doar la: ”Noi avem Ziua Maghiarilor fără să fim la Budapesta” sau “Ziua Țiganilor”, prin vocea consilierului local Ionel Isac, concluzionând “De ce n-am avea și ziua Muzeului?!”.
Răspunsul a venit însă din raportul de specialitate al șefului Serviciului Cultural, Lucia Golfin, care a explicat că: “Muzeul Prima Școală Românească 1879 este momentan în litigiu și nu cunoaștem statutul juridic al acestuia, de aceea se impune amânarea inițierii acestui proiect de hotărâre până la soluționarea litigiului” , raport care a aprins spiritele în partea psd-istă a Consiliului local, iar de aici până la circ a fost cale scurtă. Ținta atacurilor consilierilor PSD a fost cu precădere Lucia Golfin, Șef Serviciu Cultural, căreia i s-a cerut să explice a cui este de fapt muzeul?!
Răspunsul acestei întrebări a venit în mod firesc de la secretarul municipiului Câmpia Turzii, juristul primăriei, care le-a explicat clar consilierilor PSD că momentan Clădirea Muzeului Prima Școală Românească se află într-un litigiu, astfel că proprietatea clădirii nu se cunoaște.
“Imobilul se află momentan în litigiu, cu cei care apar ca proprietari în cartea funciară”, a fost intervenția secretarului primăriei, Nicu Ștefan.
Primarul Dorin Lojigan, a încercat, a câta oară?, să restabilească calmul și bunul simț în plenul Consiliului local, făcând un apel la calm și la dialog civilizat.
Fără a păta însemnătatea acestui muzeu, o realizare mare a vechii administrații prin primarul de la acea dată, Radu Hanga, actualul primar al municipiului, Dorin Lojigan a explicat faptul că nu este împotriva acestei zile, iar acest proiect poate fi introdus pe ordinea de zi în momentul în care imobilul muzeului Prima Școală Românească 1879 va deveni proprietatea municipalității, prin sentința care se va da în urma procesului în care se află momentan acest imobil. Primarul a felicitat totodată aparatul juridic al primăriei, care duce o luptă grea în instanță pentru câștigarea legală a imobilului în care se află Muzeul Prima Școală Românească 1879.
Porniți pe scandal, (căci “Așa a răsărit soarele românilor”) consilierii PSD în frunte cu Pop Petre (consilier județean) aflat momentan în concediu de paternitate, însă prezent la ședință, au continuat atacurile și circul în plenul Consiliului local.
”Domnilor, cum să aprobi ziua muzeului, fără să ai un muzeu?”, a repetat Dorin Lojigan pentru consilierii PSD, în speranța că vor înțelege până la urmă, iar aici ne permitem un mic artificiu, putem organiza ziua Turnului Eiffel, nu-l avem, dar îl putem sărbători.
În finalul discuțiilor pe această temă, Dorin Lojigan, primarul municipiului Câmpia Turzii, a repetat că propunerea organizării Zilei Muzeului Prima Școală Românească 1878 este una bună, însă trebuie făcută legal, iar în cazul câștigării procesului în care se află imobilul muzeului, această propunere va fi reintrodusă pe ordinea de zi și susținută în plenul Consiliului local.
Însemnătatea Muzeului Prima Școală Românească 1879, și importanța sa pentru Câmpia Turzii nu a fost pusă nici un moment în discuție, (însă legalitatea sa da), iar acest edificiu merită o promovare mai bună, fără a fi politizat. Muzeul este și trebuie să rămână al oamenilor de cultură ai orașului, ai cetățenilor municipiului, nu trebuie folosit și târât în morcila politicii promovată de unele persoane din municipiu, care încearcă a se da proprietarii acestui edificiu.