<
Artă / Cultură

Portret de artist cu Kerekes Amalia Laura (video)

Seria interviurilor cu artiştii locali din Turda şi Câmpia Turzii continuă la “Ziarul 21”. Săptămâna aceasta am avut plăcerea de a o avea ca invitată pe Kerekes Laura Amalia.

Amalia este din Câmpia Turzii, face parte din Asociația Artiştilor Plastici din Câmpia Turzii, are 53 de ani, este învățătoare, este căsătorită, are două fete, iar de 10 luni a devenit şi bunică. Deşi este înscrisă în asociație doar din toamnă, ea pictează de mică, de când se ştie, mama dânsei a fost de asemena învățătoare, de mică i-a pus creionul în mână, i-a plăcut să deseneze de când se ştie, să picteze şi ar fi vrut să facă artele plastice în tinerețe, dar nu a fost să fie, în schimb a devenit învățătoare, unde a avut ocazia să inspire copiii şi să îi ajute să descopere frumosul, să se dezvolte prin desen şi prin pictură.

De la vârsta de 16 ani, Amalia a început să picteze în ulei, acuarela şi mai recent şi în acrilic şi grafică. Amalia a prins gustulul acrilicului pentru că se usucă mai repede, deşi se lucrează mai greu ca şi uleiul. De 35 de ani de când este la catedră a avut chiar şi foşti elevi care au început să picteze, care între timp au devenit artisti, chiar şi cântăreți de operă, în schimb Amalia s-a înscris abia anul trecut la Şcoala Populară de Artă, spunându-și că nu este niciodată prea târziu. Pe lângă asta, Amalia încercă să se redescopere, este într-o continuă dezvoltare pe plan artistic.

Pentru Amalia este o provocare să fie student chiar și cu copiii de la ea de la şcoală, a avut ocazia să participe în tabere de creație, două până acum, a avut ocazia să ia parte la vernisaje atât în Turda cât şi în Câmpia Turzii, a prins gustul şi ştiind că dacă faci un curs eşti obligat să lucrezi mai mult au început să răsară creații, unele mai reuşite altele mai la început de drum, dar Amalia este convinsă că se va dezvolta pe plan artistic. De anul trecut este şi o bunică fericită, pe lângă ajutorul pe care îl acordă fiicei ei, ea poate va continua ceea ce a început Amalia, fiica cea mică a artistei trăieşte în străinătate, a început şi ea să picteze, a prins şi ea gustul şî îi place ceea ce face, speră să poată învăța cât mai multe. Amalia a început gustul picturii în cuțit, este o tehnică mai specială şi aşteaptă cu nerăbdare noiile teme şi provocări, în 5 octombrie va avea un vernisaj la Gosner. Vernisajele fiind tematice, Amalia este obligată să lucreze câte o lucrare cu o anumită temă, astfel la aceste vernisaje Amalia cere păreri şi critici, să fii autodidact nu e uşor dar poți să faci ce doreşti.

Amalia avut prima expoziție în această primăvară, cu ocazia evenimentului organizat de Asociația Artiştilor Plastici si anume vernsiajul de 10 ani care a avut ca temetică Anotimpurile. A fost o gală extraordinară, unde nu numai că a fost o atmosferă foarte bună, dar artiştii şi-au putut face şi reclamă, au fos prezenți şi membrii Primăriei dar si diverşi sponsori şi parteneri ai asociației care întotdeauna sprijină asociația si vor ca aceasta să se dezvolte. Mai apoi, Amalia a fost la un vernisaj în Turda, un vernisaj la Cluj Napoca, la Şcoala Populară de Artă unde a fost tematică de flori, insă a participat la aceaşi expoziție şi cu lucrările “Abstract dual” care a fost o temă pentru Școala Populară de Artă, apoi o provocare pentru Amalia a fost tema nud, momentan sunt expuse lucrările la Gosner, care vor merge la Sibiu, artiştii nu se plictisesc şi încearcă sa se țină în priză. Amaliei îi plac foarte mult florile, pictează foarte multe flori în acril ulei chiar şi în pastel, peisaje şi deşi a avut anul trecut tema “portretul” atunci a fost nevoită să picteze şi portret, dar peisajele şi florile îi plac cel mai mult. Amalia lucrează cu culori mai pale, mai natural, nu prea îi place abstractul, în schimb pastelurile şi culorile pastelate îi plac mult mai mult.

Următoarea expoziție pentru care se pregăteşte Amalia va avea tema “In vino veritas”, a pregătit un pastel cu creion şi acuarelă, este defapt o tavă cu fructe de toamnă şi desigur vinul cu paharul lângă el. Fiind învățătoare, vede mulți copii talentați în ale frumosului, a avut ocazia să ia parte împreună cu elevii la diverse concursuri, unde copiii au realizat lucrări interesante, au şi câştigat diferite premii, dealtfel în fiecare generație, Amalia a avut doi-trei elevi care au fost deosebit de talentați, Amalia foloseşte desenul la toate orele, indiferent de materiale, pentru că elevul altfel întelege prin desen materia, indiferent că este română, matematică, sau chiar cunoaşterea mediului. A avut elevi mai slăbuți la învățătură, dar care excelau la desen, în opinia lui Amalia desenul şi pictura te eliberează, a încercat să lucreze cu copii în foarte multe tehnici ca fiecare să îşi găsească tehnica în care se regăsesc, unii pictează mai uşor în creion, alții în acuarelă, abia aşteptă elevii ca Amalia să vină cu surprize, copiilor le place să încerce altceva, să nu fie orele un şablon.

Marea dezamăgire a Amaliei este că din programa şcolară se tot scot orele de desen şi lucru manual, cu cât înaintează în vârstă cu atât sunt mai puține orele de desen si lucru manual. Deja la clasa a 4-a este doar o singură oră pe săptămână de arte plastice, la ceilalți încă sunt câte două ore. Pentru Amalia pictura este o relaxare, o linişte, după o zi foarte agitată, tumultoasă, îi place să stea si să picteze şi dacă uneori în noapte, lumina nu este perfectă pentru pictură, pe Amalia o linişteşte o relaxează, e un hobby în care se regăsesțe. Amalia este în anul doi la Şcoala Populară de artă, care defapt sunt continuarea studiilor, pentru că şi la liceu Amalia a avut un profil artistic, deci habar a avut şi predând materia, mai ales că mai nou sunt manuale la ciclul primar, se dezvoltă într-un fel şi aici la studii, au ajutat-o la Şcoala Populară.

Amalia are chiar printre colegi oameni care nu au desenat în viața lor şi au început să picteze acum un an doi, pentru ca au fost stimulați, doamna Iuliana Pop a fost cea care a indemnat-o pe Amalia să se apuce mai serios de pictură, viața de zi cu zi te tot poartă, dacă săptămânal la cursuri esti obligat să desenezi, îți vin idei, te antrenezi in ale artei.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS