<
Interviu

Voluntariatul modelează sufletele. Interviu cu Toma Roxana și Socaciu Georgiana

Voluntariatul modelează sufletele. Interviu realizat de Nicușor Lăcătuș

În România după ani buni de democrație, voluntariatul tinde să devină un trend tot mai întâlnit în rândul populației. De la voluntari juniori, la voluntari seniori se implică din ce în ce mai mult în activități de voluntariat. Acest fenomen al voluntariatului la Câmpia Turzii a început prin anii 2000 prin organizația Cercetașii României ,,John Visser” după care s-au înființat alte ONG-uri în care erau implicați voluntarii. Principalele ONG-uri unde sunt implicați voluntarii sunt Fundația Română pentru Copii, Comunitate și Familie, Asociația Pentru Promovarea Incluziunii Sociale, Asociația Pro Assisto, Asociația Civică pentru Inițiativă și Acțiune Comunitară…..etc. În acest număr al ziarului vă prezentăm doi voluntari de suflet, de la două ONG-uri din Câmpia Turzii. Este vorba de Toma Roxana de de la Asociația Civică pentru Inițiativă și Acțiune Comunitară și Georgiana Socaciu de la Asociația Pro Assisto din localitate.

Rep.: Pentru început te rog să ne spui câteva date biografice.

Toma Roxana, voluntar la Asociația Civică pentru Inițiativă și Acțiune Comunitară: Mă numesc Toma Roxana, am 22 de ani și părinții mei sunt Vasile și Doina.  Clasa primară și gimnazială le-am făcut la Școala Generală ”Mihai Viteazul” din Câmpia Turzii. Liceul l-am  absolvit la Colegiul Tehnic ”Victor Ungureanu”. Datorită caracterului meu umanist mi-am dat seama că locul meu este să ajut oamenii aflați în suferință, și astfel am urmat cursurile Şcolii Postliceale „Henri Coandă” din Turda, cu specializarea Asistent Medical Generalist. În prezent lucrez în Turda ca asistent.

Rep.: Ce te-a atras la aceasta activitate de voluntariat?

Toma Roxana, voluntar la Asociația Civică pentru Inițiativă și Acțiune Comunitară: Nici nu știu de unde să încep….. când eram prin clasa a V-a, sau  a VI-a,  și eram beneficiar al Fundației Române pentru Copii Comunitate și Familie (FRCCF) am întâlnit un voluntar care coordona  activități dar și grupul vocal ,Melody” adică pe d-nul Nicu care  era implicat în activități cu copii și încet incet am inceput să il ajut. Am observat cât de frumos este să ajuți copii mai mici de vârstă ca mine și atunci l-am intrebat pe domnul Nicu, de ce îi place atât de mult să facă atât de mult bine? Iar dânsul mi-a spus:  Când vezi pe chipul unui copil zâmbetul și bucuria, merită să faci tot efortul.  Iar după acest răspuns mi-am spus aici este de mine.

Rep.: Cine e mentorul tău de la care te-ai inspirat în voluntariat?

Toma Roxana, voluntar la Asociația Civică pentru Inițiativă și Acțiune Comunitară: Cu siguranță că mentorul care m-a inspirat, încurajat, susținut și ajutat în tot ceea ce înseamnă volunariatul, este d-nul Lăcătuș Nicușor. Fără îndoială, domnul Nicu este omul potrivit la locul potrivit, de la el am învățat multe lucruri frumoase, care dacă aș avea ocazia la rândul meu le-aș împărtași mai departe. Ori cât de obosit, stresat sau supărat ar fi când este în preajma muzicii și a copiilor pur și simplu devine alt om.

Rep.: Activități la care ai participat?

Toma Roxana, voluntar la Asociația Civică pentru Inițiativă și Acțiune Comunitară: Activitățile la care am participat până acum pot spune că nu sunt puține, îmi aduc aminte de prima scenetă la care am participat. Am preluat un rol de la o fetiță care s-a îmbolnăvit. Am jucat pe scenă  având doar o repetiție scurtă chiar în ziua respectivă… Nu cunoșteam bine  textul, nu știam exact ce și unde trebuie să spun, aveam foarte mari emoții însă totul s-a terminat cu bine, iar de atunci până în prezent particip la tot felul de activități. Îmi amintesc că în 2015 pe 6 decembrie,  am fost desemnată de către coordonatorii Asociației Civice pentru Inițiativă și Acțiune Comunitară( ACIAC) ,,Voluntarul anului 2015” ca fiind cel mai bun voluntar a anului respectiv. Când am auzit am rămas șocată, nu realizam ce anume s-a întâmplat, dar cu siguranță a fost unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care le-am primit în aceea zi specială.

Rep.: Care a fost cea mai frumoasă activitate? (descriere)

Toma Roxana, voluntar la Asociația Civică pentru Inițiativă și Acțiune Comunitară: Toate activitățile la care am participat au fost frumoase,  îmi este greu să aleg una care să fie mai deosebită. Toate activitățile, începând cu ,,Copii au talent”, ,,Primavara muzicală”, Toamna Arieșeană până la Festivalul de Colinde ,,Iată! Vin Colindători”. Însă una dintre activitățile care m-a impresionat și la care  am avut multe de învățat este campania umanitară „ÎmpreunăpentruRareș Andrei’’ O campanie prin intermediul căreia am avut ocazia să ajutăm un îngeraș de copil, care din păcate s-a dus la ceruri.

Rep.: Prietenii legate?

Toma Roxana, voluntar la Asociația Civică pentru Inițiativă și Acțiune Comunitară: De când am început să fiu voluntară a asociației am avut parte de foarte mulți colegi de echipă, însă doar câțiva au rămas și în prezent. Printre prietenii care mi-au rămas alături atât mie cât și asociației se numară trei “tineri crai’’ și anume Hărăstășan Vlad, Hărăstașan Alexandru și Herculea Tudor. Ei sunt colegii care au rămas alături de mine și în prezent. Ei fac parte din asociație, iar pe această cale le mulțumesc că sunt alături de noi!

Rep.: Ce înseamnă voluntariatul pentru tine?

Toma Roxana, voluntar la Asociația Civică pentru Inițiativă și Acțiune Comunitară: Dacă ar trebui să dau o definiție a voluntariatului, ar fi următoarea: Să iți ajuți semenul fără să ceri nimic în schimb. Iar pentru mine asta înseamnă, să ajuți copiii, adolescenți,vârstnici fără să aștepți să primești nimic înapoi. Uneori un simplu mulțumesc este un răspuns și o răsplată pentru toată munca depusă!

Rep.: Care sunt beneficiarii activității tale de voluntariat?

Toma Roxana, voluntar la Asociația Civică pentru Inițiativă și Acțiune Comunitară: În mod normal beneficiarii activităților sunt oameni care provin din familii dezorganizate, famili monoparentale, copii cu dizabilități dar și alte categorii. În general comunitatea noastră.

Rep.: Ce le-ai transmite tinerilor legat de voluntariat.

Toma Roxana, voluntar la Asociația Civică pentru Inițiativă și Acțiune Comunitară: Eu personal le transmit tinerilor să practice voluntariatul, voluntariatul nu se plătește dragilor, el vine din inimă, este un act de caritate de pe urma căruia rămâi împăcat sufletește că ai putut să ajuți un orfan, un părinte care este al nimănui. În timpul voluntariatului poti socializa cu foarte multe  persoane, îți faci prieteni noi, cunoști multă lume. Pe scurt voluntariatul te prinde bine!

Rep.: În trei cuvinte cum ai caracteriza voluntariatul?

Toma Roxana, voluntar la Asociația Civică pentru Inițiativă și Acțiune Comunitară: Aș putea caracteriza voluntariatul în multe cuvinte, dar cele mai esențiale sunt: implicare, sinceritate, loialitate și respect.

Rep.: În calitate de beneficiar al activităților de voluntariat desfășurate de Toma Roxana, ne puteți spune câteva cuvinte?

Lăcătuș Nicușor, președinte de onoare al ACIAC: Despre Toma Roxana pot să vă spun că o cunosc din anul 2007, încă de când era, în clasa a VI-a.  Ea era atunci  beneficiar al Fundației Române pentru Copii, Comunitate și Familie, Roxana era o fetiță cuminte care se uita atent la ceea ce făceam, gata să sară în ajutor la desfășurarea activităților. A stat mult în preajma mea, astfel că deja îmi anticipa de multe ori ce voiam să fac. Cu timpul a devenit din beneficiar un voluntar extrem de conștiincios, dinamizând în foarte multe rânduri pe ceilalți voluntari. Momentul de glorie al Roxanei a fost în 2015, când consiliul director al ACIAC a desemnat-o ,,Voluntarul anului”.  În foarte scurt timp, în 2016, Asociația Civică pentru Inițiativă și Acțiune Comunitară a  numit-o coordonator de voluntari și o face foarte bine. Roxana pentru ACIAC, este un voluntar complet, un voluntar indispensabil pentru comunitatea din Câmpia Turzii.

Voluntariatul reprezintă, solidaritate, dăruire și bunătate.

Rep.: Cine este mentorul tău de la care te-ai inspirat în voluntariat?

Socaciu Georgiana, voluntar Asociația Pro Assisto: Mă numesc Socaciu Renata-Georgiana, am 21 de ani din părinții Sorin și Camelia. M-am născut aici în Câmpia Turzii. Generala am făcut-o la școala gimnazială “Mihai Viteazul”, apoi am intrat la Liceul Teoretic “Pavel Dan”, profil filologie. Sunt în anul II la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității “Babes Bolyai”

Rep.: Ce te-a atras la această activitate de voluntariat?

Socaciu Georgiana, voluntar Asociația Pro Assisto: Sinceră să fiu, întotdeauna mi-a plăcut să fiu înconjurată de oameni, să împărtășesc idei cu ei, să învăț cât mai multe lucruri noi și să ajut atunci când pot. Încă de prin clasa a V-a am început să mă implic în activități, deoarece simțeam nevoia să fac cât mai multe în timpul meu liber. Mai apoi, prin intermediul unei prietene, am aflat de asociația Pro Assisto din Câmpia Turzii care se ocupa de tinerii cu dizabilități. De fiecare dată când ne întâlneam, îmi povestea cât de bine se simte alături de ei și ce atmosferă frumoasă e acolo. Am decis să mă înscriu și eu și așa a început ”aventura” mea ca voluntar.

Rep.: Cine e mentorul tău de la care te-ai inspirat în voluntariat?

Socaciu Georgiana, voluntar Asociația Pro Assisto: Nu pot spune că am avut sau că am un mentor anume. Însă, de când am cunoscut-o pentru prima dată pe doamna Floriana Prahoveanu, președinta asociației “Pro Assisto”, am rămas plăcut impresionată de tot ceea ce a realizat dânsa. Eu fiind la început, a avut răbdare cu mine, mi-a oferit sfaturi utile și m-a făcut să iubesc să fiu voluntar. Ea m-a învățat să am mai multă încredere în mine, să-mi depășesc limitele, dar mai ales, să ofer o mână de ajutor celor aflați la nevoie. Iar în decurs de 4 ani, am legat o prietenie frumoasă.

Rep.: Care sunt principalele activități la care ai participat?

Socaciu Georgiana, voluntar Asociația Pro Assisto: Am participat la destul de multe activități de voluntariat, iată câteva: -Let’s do it, Romania! , Evenimentul “Folk pentru viață”, “Împreună pentru Sabrina și Tiberiu”, Chefs for Humanity, “Concertul caritabil pentru copii de Crăciun, proiectul “Crăciun pentru toți”, proiectul “Trust your art”, proiectul “Caravana Ecotic”, proiectul “Simt și exprim”, Noaptea Cercetătorilor Europeni, “Împreună pentru Ramona”.

Rep.: Care a fost cea mai frumoasă activitate?

Socaciu Georgiana, voluntar Asociația Pro Assisto: La toate aceste activități am participat cu drag și fiecare a avut farmecul ei, dar cea la care m-am simțit extraordinar a fost “Chefs for Humanity”. A fost o provocare pentru noi, voluntarii, cât și pentru organizatori, dar faptul că am fost împreună și am muncit din suflet pentru tinerii asociației, evenimentul a avut un mare succes.

Rep.: Ți-ai făcut prieteni, ai legat prietenii?

Socaciu Georgiana, voluntar Asociația Pro Assisto: Am legat multe prietenii frumoase, chiar și cu voluntari din alte țări. Activitățile la care am luat parte, ne-au unit și mai mult, iar pe lângă acestea, am organizat excursii, ieșiri etc.

Rep.: Ce înseamnă voluntariatul pentru tine?

Socaciu Georgiana, voluntar Asociația Pro Assisto: Pentru mine, voluntariatul reprezintă modul prin care simt că aduc un aport comunității din care fac parte. Voluntariatul m-a ajutat să mă dezvolt ca și persoană și pot spune că am acumulat destul de multă experiență până acum. Privesc altfel lumea și îi înțeleg mai mult pe ceilalți.

Rep.: Care sunt beneficiarii activității tale de voluntariat?

Socaciu Georgiana, voluntar Asociația Pro Assisto: Beneficiarii activității mele de voluntariat sunt în primul rând, tinerii de la noi de la asociație, cu care am lucrat din 2015 și am realizat numeroase acțiuni și evenimente. De asemenea, alți beneficiari au fost cetățeni ai orașului nostru și nu numai.

Rep.: Ce le-ai transmite tinerilor legat de voluntariat?

Socaciu Georgiana, voluntar Asociația Pro Assisto: I-aș îndemna din tot sufletul să încerce să se implice și ei în cât mai multe activități de voluntariat, deoarece în ziua de azi chiar e nevoie. Nu doar că ne deschide multe porți, dar ne ajută să creștem, să devenim persoane mai responsabile. Voluntariatul se extinde pe mai multe domenii și sunt sigură că fiecare își poate găsi locul într-o asociație sau un ONG la care să meargă cu drag.

Rep.: În trei cuvinte, cum ai caracteriza voluntariatul.

Socaciu Georgiana, voluntar Asociația Pro Assisto: Aș caracteriza voluntariatul prin solidaritate, dăruire și bunătate.

Floriana Prahoveanu, Asociația ,,Pro Assisto” Câmpia Turzii: Georgi…oricând ai o nevoie, ea e acolo…zâmbitoare, afectuoasă și gata să se implice. Este alături de “Pro Assisto” de aproape 5 ani și face parte din familie! Pentru noi …a fi voluntar se identifică cu Georgi…ea nu este voluntar „pentru că”…ea este voluntar fiindcă așa simte și cred că trebuie să ai chemare pentru asta. Voluntariatul adevărat decurge din inimă, din seriozitate, din dorința de a fi util. Iar Georgi este VOLUNTAR! Și noi o iubim și sperăm să rămână alături de “Pro Assisto” cât mai mult timp.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS