Salutare dragi prieteni. Iată-ne ajunși la o nouă rubrică ”10 cu Adrian Soporan”. Astăzi ne-am deplasat în comuna Frata, unde o să îl avem ca interlocutor pe edilul localității, domnul Trif Vasile.
O cumună mare, în care autoritățile au știut să se implice astfel încât nici o categorie de vârstă sî nu fie uitată. Un cămin cultural renovat unde primăria Frata desfășoară o sumedenie de activități culturale la care sătenii participă de fievare dată cu acelați interes, o capelă modernă, o bază sportivă excelentă, drumuri asfaltate pe fonduri europene, școală renovată precum și WIFI gratuit în comună, un proiect european câștigat și implementat în localitate.
Reporter: Domnule primar, vă mulțumim foarte mult că ați acceptat interviul nostru. Ne aflăm în acest moment în curtea școlii din Frata. Să ne spuneți, vă rugăm, ce lucrări ați făcut aici, ce lucrări ați intreprins?
Trif Vasile: Bună ziua și bine ați venit la Frata! In anul acesta, am primit bani pentru igienizarea școlii, deci am realizat zugrăvelile interioare, am amenajat băile, apă caldă la baie, mai avem câteva retușări și lucrarea la școala Frata e gata. Am început și la școala Sopor aceleași lucrări de igienizare, zugrăveli interioare și reparații curente, la garduri, peste tot unde au fost stricăciuni făcute de elevi. Sigur că mai lucrăm și la alte proiecte, avem pe PNDL asfaltare drum de 8 km, la care lucrăm , dar fiindcă este într-o altă zonă, nu se vede acum. Avem pe măsura 72 Fonduri europene, tot asfaltare, 8 km. Tot anul acesta am început lucrarea la o capelă mortuară în satul Bercheșul , ordinul a fost dat săptămâna trecută și acum deja se lucrează la ea.
Reporter: Ne-ați spus până acuma despre educație, despre infrastructură…mă uit in spate, chiar în spate la școală aveți un teren sintetic, în partea stângă o sală de sport, chiar și un centru de informare turistică. Mi se pare că Frata s-a dezvoltat foarte foarte mult în ultima perioadă. Au ajutat și fondurile europene la acest aspect?
Trif Vasile: Da, într-adevăr, centrul de informare turistică l-am terminat în 2014 cu fonduri europene, sala de sport în 2007, cu fonduri de la Casa Națională de la București, iar terenul sintetic de la școală e realizat din fonduri proprii, de vreo 8 ani de zile.
Reporter: Sunt copii care să mai vină la școală aici și să profite de aceste alte 3 puncte importante?
Trif Vasile: La școală avem 483 de copii, vorbesc de Frata și Soporul de Câmpie. Dar majoritatea sunt Frata. Avem 2 microbuze școlare, aducem elevi din satul Poiana Frății, Oaș, din Bercheșul, și dintr-un sat vecin Crișeni și Boteni.
Reporter: Parcare frumos delimitată, marcată, să ne spuneți vă rog două-trei cuvinte și despre aceasta.
Trif Vasile: La începutul anului am prins bani din buget și am făcut-o pentru enoriașii de la cele două biserici, cea ortodoxă și cea catolică și capela între ele. Și cum mulți vin cu mașini și la inmormântări și la biserică, să aibă unde să parcheze, că parcau pe drumul județean și incurcau circulația. Și așa, se decongestionează circulația.
Reporter: Am ajuns dragilor, la capela mortuară din localitatea Frata. Domnule primar, poate nu mă exprim eu bine, dar e o capelă extraordinar de frumoasă. Vorbeam si cu Sergiu, colegul meu, că este extraordinar de primitoare. Să ne spuneți, vă rog, câteva cuvinte.
Trif Vasile: această capelă am construit-o acum doi ani, a fost invitat Ips Andreicuț și Florentin la sfințirea capelei. Nouă ne-a plăcut designul acesta din lemn, e mai frumos, mai atrăgător, suma nu a fost prea mare, aproape 100.000 Euro, cu totul.
Reporter: În interior, ce aveți mai exact?
Trif Vasile: În interior avem camera frigo, avem o cameră pentru preot, baie și sala de desfășurare a evenimentului. Avem băncuțe puse și aer condiționat.
Reporter: Dragii noștri, ne aflăm la baza sportivă Frata. De ce ii spun bază? Că aș fi putut să ii spun teren de fotbal. Dar dacă este să ne uităm puțin și în spate și in lateral și in stânga și în dreapta, spun că este bază pentru că este un gazon în toată regula, există vestiare, locuri pentru a se dezbrăca arbitrii cand sunt meciuri ș.a.m.d, există tribune, există bănci de rezervă. Practic, domnule primar, chiar este o bază sportivă adevărată. Sunt localități , și vă spun cu măna pe inimă, care nu au ce aveți dumneavoastră aici. Să ne spuneți despre acest stadion câteva cuvinte.
Trif Vasile: Această bază sportivă a fost făcută pe ordonanța 7, începută în 2007 și terminată în 2010. E pus gazon, este apă și stropitori care se ridică , stropesc noaptea, pentru că noaptea între orele 23 si 01.00 se stropește, apoi intră inapoi. Multe echipe vin aici și joacă, și se miră că avem așa teren frumos. Ne-am străduit, având în vedere că și eu am jucat fotbal, și aici undeva era un ”ochi” mare, pe care toți il ocoleam, nu puteam să jucăm fotbal, am decis să facem o bază sportivă frumoasă, să le placă la toți. Și până la urmă am reușit, când avem meciuri avem stadion, avem tribune, avem vestiare.
Reporter: Vreau să vă mai intreb cine a fost profesorul Avram Vasile? Văd acolo că ii poartă numele această bază sportivă.
Trif Vasile: Avram Vasile , Lonu, că așa mai e cunoscut, a fost directorul școlii, care era când jucam eu fotbal, prin anii 80, a fost profesor de matematică și era antrenorul echipei. I-a plăcut foarte mult sportul, a pus mult suflet, dar bietul de el a pierit, in urma unui infarct, tot din cauza fotbalului. Și impreună cu mai mulți fotbaliști care am jucat pe vremea aia, ne-am gândit să-i dăm denumirea de Avram Vasile Lonu.