Locul 1 la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală desfășurată la sfârșitul lunii martie 2018 la Baia Mare – specializarea “tubă”.
Cât de tare poate să fie pentru un puști de 15 ani, să câștige locul 1 la un concurs de o asemenea anvergură.
L-am întâlnit pe Lehel Banyai, un elev silitor al liceului Sigismund Todută, elită în fanfara Promenada din Câmpia Turzii, foarte dedicat în ceea ce face și cel mai important, îi place foarte mult ceea ce face. Dacă majoritatea tinerilor de 15 ani au alte activități, ei bine, Lehel gândește ca un om matur, primind o educație aleasă de la părinții săi. Mai jos va redăm primul interviu din viața acestui copil minunat, olimpic în arta instrumentelor.
- Adrian Soporan: Cine ești tu, Lehel Banyai?
Lehel Banyai: Sunt un copil în vârsta de 15 ani, din Câmpia Turzii, elev al liceului Sigismund Toduță din Cluj- Napoca și îmi place să cânt la instrumente muzicale, respectiv la tubă.
- A.S: Cine te-a influențat în a începe a cânta?
L.B: Părinții mei au fost cei care m-au influențat să mă apuc de cântat la instrument. Deși am început să joc fotbal de mic, părinții mei au considerat că este mai bine să mă apuc de muzică, să încep să cânt în fanfara orașului.
- A.S: La ce instrument ai ales să cânți?
L.B: Am ales să cânt la tubă, deoarece nu erau mulți doritori pentru această poziție, mi-a plăcut foarte mult încă din prima clipa de când am cântat și am rămas să cânt la tubă. În plus de asta, este o anumită tehnică, o anumită vibrație.
- A.S: Ai mai participat la alte concursuri?
L.B: Am participat la concursuri doar cu fanfara Promenada din Câmpia Turzii. De 5 ani de când cânt în acesta fanfară, am câștigat multe premii, multe locuri 1.
- A.S: Cum ai ajuns la olimpiada națională?
L.B: A fost o preselecție la școală, a fost faza școlară unde din punctul meu de vedere a fost foarte ușor, am trecut mai departe în faza interjudețeană, unde, de asemenea, dintre toți participanții, am câștigat locul 1 fără probleme, pentru ca mai apoi să ajung în faza națională și să câștig concursul împotriva multor tineri talentați din toată țara.
- A.S: Cât de mult contează un profesor bine informat și documentat în arta muzicală?
L.B: Contează exprimarea profesorului, nu neapărat experiența. Pentru că sunt foarte mulți care au experiență, dar nu se știu exprima și sunt mulți care nu au experiență dar se exprimă foarte bine. Asemenea profesor am întâlnit la Cluj-Napoca iar numele lui este Dumitru Mureşan.
- A.S:Care sunt planurile de viitor?
L.B: În primul rând aș dori să ajung la Conservator, pe care vreau să îl termin iar după să îmi găsesc un loc de muncă la filarmonică sau la operă. Am fost sunat și de tenorul Zoltan Nagy, solist al operei din Viena, care m-a încurajat și mi-a spus să muncesc mult, pentru că scenele marilor orașe trebuie umplute.
- A.S: Care sunt pasiunile tale, în afară de muzică?
L.B: Îmi place fotbalul, îmi place foarte mult să desenez și să fac lucruri pe care orice copil de vârsta mea le-ar face.
- A.S: Care este relaționarea cu colegii tai din fanfară?
L.B: Relationarea cu colegii mei este una foarte bună, pentru ca sunt un tip simplu si sper ca ei să înțeleagă că nu am “impresii și figuri”.
- A.S: Care este mesajul pentru tineri?
L.B: Să veniți la fanfară și să cântați! Este foarte important ceea ce faci, de aceea apucați-vă de ceea ce vă place.
video: