<
Interviu

Video. Interviu cu edilul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Nicolae Lojigan

În rubrica 10… cu Adrian Soporan din cadrul Ziarului 21, am ales ca la început de an să realizăm un interviu diferit, chiar cu edilul Municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan. Am profitat de vremea de afară, de ninsoare, și am luat la pas orașul. Un lucru pe care primarul Dorin Lojigan a vrut să îl evidențieze a fost legat de „șantierul” care se va instala în Câmpia Turzii începând cu acest an. Le transmite cetățenilor să aibă răbdare, pentru că la final, când toate proiectele și toate lucrările se vor finaliza, municipiul Câmpia Turzii va arăta ca un oraș european.

Adrian Soporan:  Începem cu sfârșitul. Ce s-a întâmplat în ultima zi a anului 2018? Ce acte s-au semnat?

Dorin Lojigan: Cred că asta este cea mai bună veste pentru locuitorii municipiului Câmpia Turzii, pentru că în 31 decembrie 2018, în ultima zi din an, am reușit să semnăm cel mai important contract pentru municipiul nostru. Un contract la care visăm încă de când am plecat în acest mandat. Este vorba despre proiectul  privind Mobilitatea Urbană Alternativă  în Câmpia Turzii. Un proiect de aproximativ 10 milioane de euro care presupune asfaltări de străzi, alei pietonale, înființarea de piste de biciclete, înființarea transportului public în comun, achiziții de autobuze, stație de bike-sharing, sistem de e-ticketing, stația intermodală la gară, o mulțime de lucruri frumoase pentru municipiul nostru.

A.S: Cum a fost anul 2018 pentru Câmpia Turzii?

D.L: A fost un an greu, un an în care s-a muncit foarte mult, și mă refer aici nu doar la acest proiect pe care l-am semnat la final de 2018, ci și la celelalte proiecte pe care le-am depus. Administrația pe care o conduc, în acest moment, are depuse 8 proiecte europene cu o valoare totală de peste 36 de milioane de euro. L-a acest proiect s-a muncit foarte mult. Pentru a ajunge într-o fază în care să semnezi un proiect european trebuie să treci etapele:  să obții autorizații, avize, cereri de finanțare. Au fost zile și nopți, și chiar dacă unora o să li se pară ciudat, au fost seri când plecam la unu-două  noaptea din primărie, nu doar eu ci și colegii de la Investiții, colegii de la Proiecte, toți cu care am fost implicați în aceste proiecte. Pe lângă celelalte lucruri și investiții pe care le-am făcut în municipiul Câmpia Turzii în 2018 din banii bugetului  local sau din fonduri  guvernamentale. Din fonduri  guvernamentale am început lucrările în cartierul nou Șarât, acolo avem cinci străzi în lucru din care trei sunt deja la nivel de infrastructură. În primăvară sau imediat ce vremea se va înmuia, vom depune stratul de macadam și în primăvară turnăm stratul de asfalt.

Spital:  Dacă ar fi să ne referim la investițiile făcute în cadrul Spitalului Municipal, s-au achiziționat aparate medicale: ecograf, echipament medical screening auditiv, sistem medical de digitizare a aparaturii de radiodiagnostic. Dotarea Laboratorului de Analize Medicale, în vederea creării unui mediu optim pentru derularea activității și pentru furnizarea de servicii de înaltă calitate. Pentru o mai mare siguranță a probelor, s-a achiziționat și implementat un sistem informatic, performant, de etichetare cu, coduri de bare a vacutestelor. Acest sistem integrat și interconectat cu secțiile și compartimentele din cadrul unității asigură individualizarea probelor, crescând eficiența și acuratețea testelor efectuate.

Dotarea Laboratorului de Analize Medicale cuprinde și achiziționarea a patru analizoare performante, de ultimă generație, ce garantează calitatea actului medical.

Am reușit de asemenea să finalizăm secția de paleative care a ajuns la un nivel European. În cursul acestei  luni se va finaliza secția de Interne care o să aibă cu totul o altă față. Am adus doctori noi în spital, doctori foarte bine pregătiți  pe diferite domenii de activitate. Am înființat un cabinet de diabet. Eu zic că din anul 2018, spitalul a prins cu totul și cu totul o altă față.

Nu mai vreau să vorbesc despre investițiile făcute în blocul alimentar, în blocul administrativ al spitalului.

Străzi:  Am mai reușit să asfaltăm câte ceva. Am finalizat lucrarea din Piața Mihai Viteazul începând de la magazinul Rombiz până la strada Aurel Vlaicu, care a schimbat în totalitate fața acestei zone, cu mobilierul urban nou, cu locuri de parcare. Am reușit să asfaltăm strada Oțelarilor, Retezatului, Aviatorilor, Ion Agârbiceanu, inclusiv pe partea de infrastructură strada Decebal tronsonul 1. Toate aceste lucrări de asfaltare au fost făcute în anul 2018.

Învățământ:  Am reușit să depunem două proiecte europene pentru cele două licee din Municipiul Câmpia Turzii. Pentru Liceul „Pavel Dan” un proiect de aproape 500.000 de euro reprezentând eficientizarea  termică a acestui liceu. Proiect pe care l-am și semnat însă, din păcate, mai sunt și eșecuri, iar la licitația pentru demararea lucrărilor s-au prezentat  trei  firme care nu au depus documentele complete și a trebuit să anulăm licitația. Celălalt proiect în valoare de aproape 3 milioane de euro depus pentru Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu”, unde deja este de notorietate faptul că plătim în jur de aproape 90 de mii lei pe lună, în lunile de iarnă, pentru încălzirea liceului. Astfel prin acest proiect, eficientizează termic CTVU, inclusiv dotează laboratoarele colegiului.

Despre învățământ aș mai putea spune că am reușit să măresc  bursele care se acordă elevilor din municipiul nostru, atât bursele sociale cât și bursele de merit pe care le acordăm la toate școlile din Câmpia Turzii.

Cultură: Dacă este să vorbim de partea culturală și aici am reușit să depunem un proiect european în valoare de 5 milioane de euro care prevede reabilitarea Palatului Cultural „Ionel Floașiu”, reabilitarea Teatrului de Vară și reabilitarea Parcului Central  în Municipiul Câmpia Turzii. Un proiect care este în acest moment în stadiul de semnare la Ministerul Dezvoltării deci suntem în contractare cu el, iar lucrurile o să înceapă anul acesta. Un alt proiect frumos și extrem de important pentru noi, sau pentru cine vrea să înțeleagă, este reabilitarea Zonei  „La Trei Lacuri”. Un proiect de aproximativ 7 milioane de euro care va revitaliza turismul în Municipiul Câmpia Turzii. Câmpia Turzii a fost un oraș muncitoresc, centrat în jurul combinatului industrial. Atunci ne-am gândit să găsim alte modalități de creare de venituri, de atragere a turiștilor în Câmpia Turzii, iar Complexul de Agrement „La Trei Lacuri” este unul dintre lucrurile care pot aduce turiști la Câmpia Turzii. Este un Proiect extrem de frumos și care va aduce multă lume. Deja Complexul  „La Trei Lacuri” atrage multă lume, recent am premiat pescarul cu numărul 2000 iar încasările sunt foarte mari. În ceea ce privește partea culturală s-au jucat foarte multe piese de teatru, un plan cultural extrem de bogat. Festivalul Peștelui blamat de unii, adorat de alții, am avut Festivalul de Folclor Flori de pe Arieș. Zilele Municipiului Câmpia Turzii care au fost perla coroanei  în acest an, în materie de număr de participanți la spectacolele organizate de noi. Spectacole dedicate Centenarului, întâlniri, serate literare ș.a.m.d. Eu zic că a fost un an bogat din punct de vedere cultural. Nu vreau să mă gândesc pentru Cultură ( serviciul Cultură) ce se va întâmpla în condițiile în care se va semna proiectul și nu se vor mai putea desfășura activități în Palatul Cultural. Probabil o să începem să lucrăm prima dată la Teatrul de Vară să îl acoperim, să-l pregătim, iar spectacolele să le ținem acolo. Pentru că toată zona o să fie un șantier.

Sport:  Pentru latura sportivă sunt obligat să amintesc promovarea  în Divizia A a echipei CSM la volei. Am promovat în Divizia A, însă nu doar am promovat, am și făcut o impresie bună. Suntem pe locul 8, deși obiectivul nostru era, pentru primul an petrecut în Divizia A, menținerea în această ligă.

Pentru partea de fotbal nu aș vrea să mă pronunț foarte tare dar s-ar putea să promovăm și acolo anul acesta. Acolo avem o problemă cu stadionul. Problema care este deja cunoscută de toată lumea, din păcate nu putem face investiții în stadion pentru că încă nu este clarificată situația juridică a stadionului. Suntem încă în proces cu cei de la Mechel, pentru a aduce stadionul în visteria noastră. Acolo depindem de o sentință judecătorească.

Am reușit să finanțăm activitatea CSM Câmpia Turzii pe an competițional, nu pe an financiar.

A.S: Ce ați fi vrut să faceți și nu ați reușit?

D.L: Din păcate, da. Aici mă refer la etajarea grădiniței de pe strada Retezatului nr. 8, unde am reușit să obținem o finanțare guvernamentală de 19 miliarde de lei vechi însă de trei ori am scos la licitație acel proiect și nu s-a prezentat nici un constructor. Este regretul meu că nu au reușit să pornim acele lucrări. Asta nu înseamnă că este din vina noastră. Acesta este un regret pe care mi-l asum. Proiectul este oricum pe cinci ani, deci avem timp să îl facem.

A.S: Cum e situația Tetarom V?

D.L: Tetarom V, așa cum am promis încă din campania electorală, se va face. Chiar joi discutasem cu domnul arhitect șef al județului Cluj, domnul Claudiu Salanță, cu care am discutat despre Tetarom V. Am intabulat terenul, care este foarte important, s-au făcut ridicările topografice, așteptăm să iasă avizul de principiu pentru întocmirea pasului, deci suntem într-o fază destul de avansată și eu îmi doresc ca anul acesta să înceapă lucrările efectiv acolo. Pentru cine vrea să se înțeleagă, Tetarom V este foarte important. Criticii acestui proiect vin și spun că taxele și impozite vor merge către Luna. Și eu întreb: și ce dacă? Am avut cel mai mare grad de încasări de taxe și impozite pe care l-a avut Câmpia Turzii vreodată, de aproape 98,3%. Așa că nu asta este problema noastră în acest moment și politica noastră de rezonare a  Municipiul Câmpia Turzii a adus noi bani la buget prin atragerea de investitori. Sunt alte motive care mă bucură pe mine. Faptul că cetățenii municipiului nu vor mai merge la muncă în Cluj, în Apahida, Jucu. Nu e totuna să te trezești la ora 4 dimineața ca să mergi la Jucu, sau să te trezești la 6:30 și să te duci 15 minute cu bicicleta la Luna. Dezvoltarea celorlalte servicii, firmele de construcții, magazine alimentare, transport, restaurante.Toți banii vor fi cheltuiți în municipiul nostru. Aici este pasul 2 de reindustrializare a municipiului din mandatul meu. Concurența pe piața Forței de Muncă presupune automat creșteri salariale. Dacă dumneavoastră ca firma oferiți 10 RON salar, eu, pentru a atrage muncitorii și pentru ai face să lucreze la mine, pot să le dau 11 lei, dar asta înseamnă concurență și bineînțeles atrage după, creșteri salariale. Este un parc industrial de 116 hectare, imaginați-vă câte firme o să se poată dezvolta acolo. În 2016 când am ajuns primar, am venit cu acel proiect de rezonare a municipiului Câmpia Turzii în perioada aceea toată lumea plătea taxe și impozite pentru zona A de impozitare. Când am introdus impozitarea zonală unde principalul criteriu să fie distanță față de centrul orașului, am scăzut toate impozitele în Câmpia Turzii, mai puțin pentru cei care locuiesc în zona centrală. Opoziția și criticii mei au spus că o astfel de politică de rezonare ar aduce la scăderi drastice la bugetul  local. Așa este, pe termen scurt a fost o scădere și am avut un deficit de aproximativ 8 miliarde de lei vechi, pe o analiză financiară pe care am făcut-o noi. Dacă e să te referi la termen mediu și lung cu investitori  veniți la Câmpia Turzii, am avut cele mai mari încasări din istoria municipiului și asta se datorează și datorită politicii de atragere de investitori. De asemenea și  Zona de Agrement ”La Trei Lacuri” vine în sprijinul nostru. Municipiul vecin are Salina Turda, vin turiștii 10 zile la tratament la salină însă nu stai o săptămână în salină și atunci trebuie să găsești variante de a te relaxa. Mergi să vizitezi Cheile Turzii, mergi la Remetea și  vi și „La Trei Lacuri” la un pescuit. Noi nu avem alte obiective turistice în Câmpia Turzii dar dacă avem zona de Agrement „La Trei Lacuri”, de ce să nu profităm de aceasta.

A.S: În urma cu câteva zile m-am întâlnit cu cetățeni ai municipiului Câmpia Turzii care mi-au spus că s-a făcut însă se puteau face mai multe.( făcând referire la străzile asfaltate). Am încercat să îi îndrum să citească articolele Ziarului 21 care prezintă situația cu subiect și predicat, când d-voastră ați spus că nu doriți irosirea banului public. Adică este mult mai convenabil să asfaltezi o singură dată, nu de două ori. ( în condițiile în care asfaltezi, spargi pentru a introduce conducte și asfaltezi din nou).

D.L: În anul 2011 s-a asfaltat strada Andrei Mureșanu și toată lumea zicea că ce bine arată și toată lumea era bucuroasă că se asfaltase acea stradă. În anul 2012 au venit cei de la GAZ și au zis că au câteva miliarde de investit în Câmpia Turzii și că ar trebui să introducă gazul pe strada Andrei Mureșan. S-a eliberat autorizația de construcție și s-au apucat de lucru și acum vine întrebarea: „Vă place cum arată strada Andrei Mureșanu acum?”

Acesta este motivul pentru care am zis că Primăria Municipiului Câmpia Turzii nu irosește banul public. Pe lângă proiectele europene pe care le-am enumerat mai devreme, în colaborare cu Compania de Apă și primăriile din zonă, am reușit să atragem încă un proiect european în valoare de 150 milioane de euro, din care 40 de milioane se vor îndrepta către Câmpia Turzii, pentru a se putea schimba conductele de apă și canal, lucrări pe care le va executa un constructor angajat de Compania de Apă. Care primar s-ar apuca să asfalteze străzi, care știe sigur că încep lucrări de excavare, de schimbare conducte. Eu unul nu fac așa ceva și acesta este motivul pentru care cele 71 de străzi care sunt prinse în acest proiect nu au fost asaltate, au fost doar plombate. Străzile pe care vi le-am amintit mai devreme că le-am asfaltat, sunt străzi pe care știu sigur că nu o să se intervină și atunci le-am putut face. În premieră pentru cititorii dumneavoastră vă spun că în urmă cu două zile am primit autorizația de construcție pentru aceste lucrări și imediat cum vremea ne va permite constructorul  va începe lucrările în Câmpia Turzii. Pe de altă parte noi am semnat contractul cu Mobilitate Urbană și va trebui să începem și noi lucrările după finalizarea proiectului tehnic. Am avut discuții cu cei de la Compania de Apă și cu constructorul și o să începem să corelăm lucrările noastre cu lucrările lor. Vă dau un exemplu:  îmi doresc tare mult să începem cu strada Aurel Vlaicu și să continuăm cu strada Republicii pentru că aceste străzi vor fi primele care vor începe pe planul de mobilitate urbană.

O să facem de așa manieră încât să ne înțelegem cu ei și sunt convins că o să ne înțelegem. Însă ceea ce este cel mai important, din punctul meu de vedere, este să urmărim calitatea lucrărilor pentru că asta ne interesează cel mai mult

În cei trei ani de realizare a Proiectului Parcul, Teatrul de Vară și Palatul Cultural o să se schimbe radical. Peste trei ani nu o să mai recunoașteți această zonă. Tot ce vedeți aici o să dispară, o să fie un parc ultra modern cu bănci inteligente în care poți să îți încarci laptopul sau telefonul, un alt fel de fântâni arteziene, locuri de relaxare, o să fie schimbați acești brazi. Acești brazi sunt extrem de frumoși  însă sunt în același timp extrem de periculoși. Am avut o situație în care unul dintre ei a căzut pe Biserica Reformată. Acești brazi sunt frumoși însă sunt bătrâni și știu că o să existe discuții. Eu m-am certat cu soția acasă pe baza acestui subiect dar asta este situația și o să vedeți că lumea o să reacționeze foarte bine. Vreau să mai spun ceva. Un brad de acest gen crește în medie 3 m pe an, atât în înălțime cât și în circumferință. Eram foarte revoltat la un moment dat când cei de la investiție veneau să îmi spună că trebuie să cumpere instalații pentru brazi pentru simplu motiv că bradul crește.

A.S: Ați impozitat biserciile?

D.L: Nu vorbim neaparat despre impozitarea bisericii ca instituție sau ca și clădire. Vorbim despre impozitarea terenurilor agricole, propietatea bisericii, date în arendă. Codul fiscal prevede foarte clar că dacă pentru acele terenuri se desfășoară activități economice și contractul de arendă este o activitate economică, toată lumea trebuie să plătească impozit, implicit biserica. Am chemat preoții la mine, le-am explicat care sunt prevederile legale, au înțeles și și-au plătit impozitele.

A.S: Cele mai importante proiecte pe 2019?

D.L: Pe lângă proiectele europene care vor începe în acest an majoritatea dintre ele, am avut zilele acestea o ședință cu colegii de la Investiții, cu domnul viceprimar Sabin Ghemeș,  tocmai pe obiectivele pe care le avem pentru anul 2019. Pentru că așa cum este cunoscut, fiecare primar are obligația legală de a informa cetățenii prin acea scrisoare a primarului, cu realizările anului precedent și cu obiectivele pentru anul în curs, iar toate acestea trebuie să se regăsească  în buget. Și cum se lucrează în acest moment la buget lucrăm și la portofoliu de proiecte pe exercițiu financiar european viitor 2021-2027. ( Lucrăm și pe aceste proiecte pentru că indiferent dacă va mai fi Lojigan primar sau nu va mai fi Lojigan primar, trebuie să avem strategii pe termen lung. Și exact așa cum și eu am preluat anumite proiecte de la primarii de dinaintea mea cred că normal ar fi ca orice primar să le preia și pe ale mele, în situația în care eu nu voi mai câștiga un mandat… deși nu îmi fac probleme) Pe lângă proiectele europene vom continua lucrările în cartierul Șarât pentru că dorim să finalizăm asfaltarea acelor străzi noi.

Am finalizat la finele anului trecut un studiu de fezabilitate pentru monitorizare video pentru întreg municipiul Câmpia Turzii. Vor fi în jur de 100 de camere de supraveghere instalate, pe lângă acelea pe care le avem deja. Montarea acestor camere le-am stabilit împreună cu Poliția Locală și cu Poliția Municipală și o să fie instalate pentru a acoperi atât zone cu infracționalitate cunoscută, zone cu risc de accidente și zone unde există oameni cu comportament inadecvat. Noile pubele subterane proiect de 1.800.000 RON și o să încercăm să îl facem pe doi ani de zile, fie să găsim un operator mare care să își permită  să le facă într-un an, după care noi să plătim sumele în doi trei ani de zile punct. Nu o să fie doar acele aproximativ 100 de camere și o să fie și o rețea de fibră optică prin subteran care va lega Sediile Primăriei, Palatului Pultural, fosta clădirea a finanțelor. Dacă tot am vorbit de pubele subterane ele sunt deja în Câmpia Turzii și se vor monta imediat ce vremea ne va permite. Pubelele se vor instala în șapte puncte, cu autorizații de construcție, proiect tehnice ș.a.m.d. Dacă tot ne aflăm în această zonă și vedem în spate Sala Sporturilor vreau să vă spun că Sala Sporturilor o să intre în reabilitare nu doar pentru echipa CSM volei care anul trecut a intrat în Divizia A și ne-au adus bucurie prin meciurile câștigate, dar și pentru cetățenii care vin și practică sportul pentru copii sau  care practică diferite sporturi. Reabilitarea va consta în schimbări de geamuri, o să fie reabilitate vestiarele și băile și bineînțeles suprafața de joc care va fi schimbată în totalitate. Dorim de asemenea să continuăm investițiile în Spital. Am reușit să convingem medici din policlinică care au spațiile lor, proprietate privată, și care de asemenea au cotă parte din terenul de sub spital, pe această cale doresc să le mulțumesc. În zilele următoare mergem la notar pentru a semna actele. O să avem terenul de sub spital intabulat iar având terenul intabulat o să putem accesa fonduri europene, lucru pe care nu am putut să îl facem până acum din pricina faptului că terenul nu era intabulat. Vă mai spun că sunt pregătit pentru construirea unui nou spital. Un corp de spital nou care se va construi în locul unde vrem demolarea unor clădiri, începând cu secția de chirurgie blocul alimentar și blocul administrativ cu tot ce este acolo. Pentru a face o clădire nouă pe care să o legăm de clădirea nouă în care există secțiile ginecologie, interne și paleative și să avem un spital modern construit pe fonduri europene. Toate acestea se vor putea face în exercițiul financiar 2021-2027 pe fonduri europene. De aceea vă spuneam că gândirea noastră este pe termen mediu și lung. Bineînțeles că vom continua cu asfaltările de străzi.

A.S.: Care sunt cele mai mari îngrijorări pentru Câmpia Turzii în 2019? Și care este mesajul pentru cetățenii municipiului Câmpia Turzii?

D.L.: Trebuie să fim conștienți că o să existe un disconfort pentru că lucrările o să fie de foarte mare amploare și vor acoperi  toate cartierele municipiului Câmpia Turzii. Indiferent că vorbim despre proiectul derulat în colaborare cu CAA sau de proiectele pe care le vom derula noi. Lumea trebuie să înțeleagă că acel disconfort o să fie în beneficiul  lor. Îmi aduc aminte de lucrarea mare din spatele nostru(n.r.) de la hotelul Tiver, când toată lumea era supărată că am săpat 70 de cm. Dar trebuie să înțeleagă că eu nu lucrez decât cu proiect tehnic, nu sunt specialist în drumuri dar dacă un expert în drumuri vine și spune că infrastructura trebuie să fie de 70 de cm, atunci trebuie să fie exact cum spune el. Am avut discuții cu cetățenii, am avut parte și de înjurături, de nemulțumiri din partea lor însă în momentul acesta, tuturor cetățenilor care locuiesc în această zonă, le place foarte mult cum arată. Așa este și în cazul acesta, după ce toate lucrurile o să fie finalizate, sunt convins că vom avea parte de un oraș modern, un oraș european în care să îți placă să te întorci acasă. Mă gândesc aici la cei plecați în străinătate care îmi scriu, îmi dau mesaje ca au venit acasă de sărbători și au văzut o altă față a municipiului nostru. Bineînțeles că mai sunt probleme care o să trebuiască să fie rezolvate însă nimeni nu cred că a crezut că dacă a venit Logigan în primărie, sau orice alt primar, în trei luni de zile poate schimba fața orașului. Nu se poate așa ceva pentru că vorbim de termen lung, de proiecte foarte mari ș.a.m.d. Lucrurile bune se vor întâmpla și cetățenii trebuie să aibă răbdare și să înțeleagă disconfortul care va fi la un moment dat, pentru că în final totul va fi în interesul nostru, al tuturor.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS