Crescută de mică în sânul familiei cu tradiție și folclor, invitata noastră și-a făcut foarte devreme apariția pe scenele marilor orașe, impresionând publicul prin vocea deosebită și caldă. Cu multe premii la activ, multe participări la festivaluri, cunoscută, îndrăgită, apreciată și iubită! Invitata noastră de astăzi este Amalia Chiper Iurian.
1.Adrian Soporan: Omul din spatele solistei Amalia Chiper?
Amalia Chiper: Amalia Chiper de pe scenă este și omul de zi cu zi. Vreau să arăt și să transmit sinceritatea. În momentul în care urci pe scenă, publicul simte, ori dacă ai o mască, nu e chiar bine venită. Eu tot timpul am fost primită cu brațele deschise și m-am bucurat de acest lucru, așa că nu pot să fiu duală! Și acasă cânt, chiar dacă gătesc și calc. Am terminat Colegiul Tehnic “Victor Ungureanu” din Câmpia Turzii și după am urmat cursurile de Ingineria Mediului Industrial, după care mi-am făcut două masterate în domeniu, un doctorat și am predat timp de 3 ani la facultatea Tehnică din Cluj-Napoca. Aș fi continuat dar m-au cam acaparat evenimentele și am luat o mică pauză. Foarte multă lume mă întreabă cum îmbin mediul cu muzica și eu le răspund că muzica o cântam într-un mediu sănătos.
- A.S: De ce muzica populară și nu alt gen?
A.C: Muzica populară a venit din întâmplare! Eu am început să cânt muzică ușoară chiar la început, pentru că orice fată de 10-12 ani începe prin a cânta muzică ușoară. În casă la noi se asculta muzică populară, tata chiar cânta muzică populară, de asemenea și sora mea, Cristina, a moștenit acest har de a cânta muzică populară.
Este o poveste destul de interesantă referitoare la cum am ajuns să cânt muzică populară. Mergând la Școala Populară de Arte, țin minte că ploua afară, eu nu aveam unde sta, un profesor de canto m-a întrebat dacă nu doresc să intru la ora lui. Avea o altă colegă oră cu dânsul, m-a întrebat dacă știu să cânt muzică populară, i-am spus că nu, a insistat și nu mai țin minte ce melodie am cântat, dar i-a plăcut foarte mult și mi-a spus că pot cânta și muzică populară, și cam așa au fost începuturile mele folclorice. Dacă anul întâi la școala populară de arta l-am început cu muzica ușoară, anul doi am făcut paralel, ușoară și populară și anul trei l-am terminat cu muzică populară.
- A.S: Îți mai aduci aminte când ai urcat pentru prima dată pe scenă?
A.C: Prima dată am urcat pe scenă la Câmpia Turzii, unde se organiza în aceea vreme,
concursul TipTop-MiniTop, organizat de regretatul Mircea Mihășan. Am fost onorată
și acum sunt chiar mândră că am avut ocazia să îl cunosc și să particip la spectacolele organizate de dânsul. Primul premiu l-am obținut tot la Câmpia Turzii, la spectacolul Toamna Arieșană, acum 21 de ani.
4.A.S: Care este viața de artist?
A.C: Nu-mi suprapun evenimentele, îmi calculez foarte bine orele pentru a trece de la un eveniment la altul. Îmi organizez foarte bine timpul. Majoritatea evenimentelor le am în weekend-uri dar sunt și în timpul săptămânii însă nu sunt atât de dese. În perioada în care făceam doar emisiuni era un pic cam greu pentru că aveam emisiune în direct în fiecare zi, dar nu a fost imposibil. Cu puțină odihnă în timpul zilei, le împăcam și mergem și la școală pentru că țineam ore, făceam și emisiune și eram și la eveniment… și eram și acasă și, fie vorba între noi, mai cumpărăm câte un “meniul zilei” și mergeam cu plasa acasă și ziua era asigurată.
Ce sentiment ai când vizitatorii cer autografe și poze cu tine?
Sentimentul acela când vezi oamenii că vin la tine și cer autografe și îți cer să facă poze cu tine și să te îmbrățișeze este unul foarte special pentru că devin cea mai fericită și vreau să-i îmbrățișez pe toți. Pentru că este mare lucru să vină cineva să-ți recunoască meritele, orice apreciere care vine din partea publicului este o încărcătură pentru suflet și ne duce undeva acolo sus și ne motivează să mergem mai departe și cred că orice artist care urcă pe scenă, simte acest lucru pentru că fără public am fi nimic.
- A.S: Cum a fost colaborarea cu Balcanic Band?
A.C: A fost o colaborare foarte frumoasă pentru că-mi aduce mult feedback pozitiv. Mă duc la evenimente și mi se cere să cânt “Aoleu, ce ploaie vine de la Cluj” sau “Cântă cucu” în stilul Balcanic Band. Ideea aparține orchestratorului Dani Motocea de la Cugir. Este unul care s-a gândit la tot, el a implementat instrumentele de fanfară, s-a gândit la tot ce înseamnă aranjament, eu ascultând la ceea ce face el, am zis că hai să abordăm muzică populară pe stilul balcanic și uite așa s-a născut Balcanic Band în colaborare cu Amalia Chiper
6.A.S: Artiști cu care ai colaborat sau pe care i-ai avut invitați în emisiune?
A.C: De menționat că emisiunile pe care le făceam, erau cu teme populare și am pus tot timpul bază pe tineri, pentru că am vrut să promovez tinerii talentați din Ardeal. Am avut și nume grele în emisiune, cum ar fi Ionuț Fulea, Mariana Deac, Ovidiu Purdea Someș, Nelu Gabor, Maria Golban, etc. dar și foarte mulți tineri și uite așa, am făcut cumva să mă îndrăgească tinerii, pentru că eu am trecut prin ceea ce trec ei și mi-am zis că ar fi mult mai ușor pentru ei ca cineva să-i ajute și să îi promoveze. În cazul meu, am avut și nu prea de unde să cer ajutor, dar atât cât am primit a fost foarte bun pentru că este important să știi să iei din toate câte puțin.
7.A.S: “Rău mă dor ochii mă dor”. Cum a ieșit hit-ul?
A.C: “Rău mă dor ochii mă dor” este un cântec folk pe care noi l-am preluat și l-am transpus pe muzică populară cu o orchestrație inedită, realizată de Paul Morar de la Cluj și Ovidiu Silaghi. Colaborarea mea cu Florin Rupa a fost pur și simplu întâmplătoare, pentru că am fost la studio să imprimăm un alt cântec, cântecul “Viața trebuie trăită”.
Piesa a avut succes și în afara Ardealului. Am fost invitată să cânt de 1 Decembrie la Covasna, la Sfântul Gheorghe, am avut două spectacole și cum m-ar fi recunoscut oamenii, dacă nu ar fi fost piesa “Rău mă dor ochii mă dor”?!
Mai am confirmarea că se difuzează la radiouri și televiziuni, deci e de bine.
8.A.S: Care sunt proiectele tale de viitor?
A.C: În premieră vă spun că săptămâna viitoare voi filma un videoclip cu sora mea Cristina Chiper, pentru că foarte multă lume m-a întrebat de ce nu fac cu sora mea un cântec. Am făcut un cântec frumos, cu și despre surori. Și o să mai fie și o piesă care sper să ruleze la toate petrecerile și evenimentele importante din viața oamenilor. Piesa se va numi “La mulți ani” și este o piesă de muzică populară foarte frumoasă și specială.
9.A.S: Nu ești de mult director interimar al Casei de Cultură Turda, însă știm că ai avut ceva evenimente de când te-ai instalat. Care sunt aceste evenimente?
A.C: Evenimentul de 1 iunie s-a desfășurat la Turda și timp de trei zile a fost ceva extraordinar pentru participanții la acest eveniment și aș dori să felicit, prin intermediul Ziarului 21, întreaga echipă din primărie. Să-l felicit pe domnul primar Cristian Matei, care s-a implicat în organizarea acestui eveniment și pentru realizările acestui eveniment. Cu toții am pus mâna, ne-am pus inspirația la bătaie și toată lumea fost mulțumită. Primim și acum felicitări, aici la sediul Casei de Cultură, din partea celor care au participat, fie părinți, fie susținători. 1 Iunie a fost de mare amploare și de mare succes. Cam așa l-aș descrie eu, acum la câteva zile după ce s-a terminat
Tot în premieră vă spun că urmează Festivalul de Folclor de la Turda care o să fie în perioada 20-23 iulie, unde vom avea invitate mai multe ansambluri folclorice naționale și sper eu, internaționale. Încă așteptăm confirmări, dar și acest eveniment va fi de mare amploare și se va desfășura pe o perioadă de trei zile.
10.A.S: Mesaj pentru turdeni.
A.C: Orice artist care urcă pe scenă are nevoie de public și atunci vă spun în felul următor: noi, cei de la Casa de Cultură Turda, avem nevoie de dumneavoastră să ne fiți alături la toate evenimentele pe care le vom organiza și vă mai spun că avem și alte surprize pentru dumneavoastră și pentru copiii dumneavoastră. Dacă aveți copii talentați pe partea de pictură, pe partea de muzică, să veniți la Casa de Cultură și să îi înscrieți la atelierele de creație pentru copii. Vă așteptăm la toate spectacolele organizate de Casa de Cultură și Doamne ajută să ne vedem cu bine.
