<
Interviu

Video. Cu și despre pescuit. Interviu Adrian Horvath

Pescuitul în zona Câmpia Turzii prinde contur. Foarte mulți tineri aleg acest sport relaxant, iar acest lucru nu o spunem noi, ci numărul mare de tineri care închiriază tot mai mult standurile de pe lacurile din zonă.

Noi am vrut să aflăm secretul unui pescar priceput și am avut o surpriză. Pescuitul este ca și orice alt sport, cu cât îl practici mai mult, cu atât poți deveni mai bun!

Și totuși degeaba mergi la luptă, fără armă.

Câteva dintre secretele unui bun pescar ni le-a detaliat Adrian Horvath, unul dintre cei mai pricepuți pescari din zonă.

1.Adrian Soporan: Cum a început totul? De unde pasiunea pentru pescuit?

Adi Horvath: Începând de la vârsta de 10 ani, știind că tatăl meu mergea la pescuit cu prietenii, într-o zi l-am rugat să mă ducă și pe mine la pescuit. Pot să spun că a fost dragoste la prima lansare. Mi-a plăcut foarte mult anturajul, modul în care te recreezi, modul în care reușeşti să-ți faci prieteni pentru că această comunitate a pescarilor este foarte numeroasă și la nivel de Câmpia Turzii, să nu mai vorbim la nivel de țară. Țin minte că pe vremea aceea nu erau calculatoare și tablete, și acesta era modul în care părinții ne recompensau pentru faptul că învățam și luam note bune la școală.

Nu o uit niciodată prima noapte de pescuit. Prima dată când m-am dus la pescuit peste noapte, pentru mine a fost ceva de neuitat. Anturaj, povești, adrenalină, pe timp de noapte nu vezi nimic, te aștepti la o trăsătură, nu știi în ce direcție să te duci. Pentru mine, prima dată când m-am dus la pescuit peste noapte, a apărut bineînțeles și necunoscutul.

Nu pot să uit primul meu băț de pescuit fabricat din bambus cu o plută din tuleu.

2.A.S: Cel fel de pescuit practici?

A.H: Practic modul catch & release la crap, în special. Consider că acest mod, catch & release înseamnă un respect pentru natură, pentru tot ceea ce ne înconjoară și mai mult decât atât pentru cei care practică acest pescuit sportiv catch and release, foarte importantă esste captura și nu cantitatea cu care te-ai putea duce acasă.

Când mergi la pescuit de catch & release, nu mergi pentru a a dovedit cuiva, “celor din fața blocului” câți pești ai prins. Cantitate și greutate, nu contează. Nu mergi pentru a te lăuda cu cantitatea pe care o duci acasă. Nu pot să înțeleg niciodată oamenii care nu concep să meargă la pescuit fără să ducă acasă capturile. Mulți merg pe concepția, dacă am plătit, e dreptul meu să duc acasă, însă eu nu consider că acest concept mă definește.

3.A.S: Ce echipament folosești pentru un concurs?

A.H: Echipamentul pe care îl folosesc nu este la cel mai înalt nivel, nu este vârful de gamă a produselor pe care le folosesc, însă consider că echipamentul pe care eu îl folosesc este cel mai adecvat pentru concursurile la care particip. Să știți că nu neapărat produsele cele mai scumpe se și potrivesc celor care le cumpără. Per total, în momentul de față sunt mulțumit cu echipamentul pe care eu îl am și aici aș vrea să detaliez câteva aspecte. Pentru un pescuit sportiv în primul rând ai nevoie de bețe de calitate, mulinete de calitate, nadă de calitate. În al doilea rând ai nevoie de bagajerie care înseamnă saltea de primire, minciog, scaun tip pat, geantă în care să pui toate cele necesare, trusă, haine adecvate pentru orice vreme și cel mai important lucru pe care orice pescar ar trebui să-l aibe și să nu-i lipsească din trusă, spray-ul antiseptic care se folosește pentru rana peștelui înainte de a-l elibera în apă.

 

4.A.S: Care sunt lacurile pe care le frecventezi?

A.H: Îmi place foarte mult să pescuiesc pe lacurile din România dar pot să spun că sunt un abonat la lacurile din Ungaria unde mă duc în fiecare an de cel puțin cinci ori pentru că acolo găsesc respect față de acest concept de pescuit sportiv. Dacă m-ați întrebat care sunt lacurile pe care le frecventez din țară ar vrea să enumăr câteva: Cetariu (Oradea) Doripesco (Brașov), Balta Cenușariu (Teleorman), Trei Lacuri (Câmpia Turzii).

5.A.S:Care este balta ta de suflet?

A.H: De la fiecare dintre bălțile unde am pescuit, am amintiri frumoase dar parcă o singură baltă mi-a rămas la suflet în toți acești 7 ani de când practic acest sport. Balta Ozetanya din Ungaria mi-a fost cea mai dragă. Pentru că densitatea peștilor este una foarte mare, peisajul extraordinar și pentru respectul care ți se oferă de către personalul bălții, pentru curățenie, pentru amenajare, pentru nivelul ridicat de dotare a lacului. Cei de la baltă îți oferă standuri curate, pontoane, barcă pentru fiecare stand, căbănuțe dotate cu paturi, aer condiționat, cuptor cu microunde și cel mai important, este dotat cu internet Wi-Fi.

 

6.A.S: Acest sport este costisitor?

A.H: Depinde la ce nivel vrei să-l practici. Dacă vrei să ai un nivel profesionist și vrei să participi la competiții, bineînțeles că este un sport scump. Atât din punct de vedere al echipamentului cat și din punct de vedere al nadei pe care o folosești.

Dacă vrei doar să-l practici din pasiune și să nu participi la concursuri organizate

unde trebuie să plătești taxe și trebuie să mergi bine pregătit, poate să-l practice

oricine dorește, din toate sferele sociale.

7.A.S: Câte premii ai câștigat?

A.H: La competițiile la care particip nu mă duc neapărat pentru a câștiga ceva. Eu particip la competiții pentru a cunoaște lume nouă, pentru a cunoaște oameni noi.

De cele mai multe ori particip pentru mine pentru a-mi afla nivelul la care sunt la momentul de față. Nu sunt eu cel mai bun pescar, nu mă consider dar cred că am minimum de cunoștințe necesare pentru a participa la orice mare concurs.

Eu nu m-am prea axat pe concursuri, doar de vreo doi ani de zile am început să și particip la competiții organizate. Eu consider că fiecare concurs la care particip este un succes pentru mine, pentru îmbogățirea cunoștințelor în materie de pescuit, dar și pentru relațiile care se crează între pescari.

8.A.S: De ce pescuitul la crap?

A.H: Fiecare gen de pescuit are farmecul lui dar pentru mine s-a potrivit cel mai bine pescuitul la crap. Pescuit la crap este acel pescuit în care tu îți aduci peștele către tine, nu cauți peștele ca și pescuitul la răpitori, de exemplu. În pescuitul la crap ai timp de relaxare, ai timp suficient încât să îți faci o strategie, în schimb la pescuit la răpitori ești într-o permanentă căutare, fiind mult mai solicitant.

9.A.S: Care sunt factorii pe care trebuie să îi ai în vedere, când vrei să participi la partide de pescuit?

A.H: Sunt mai mulți factori. În vederea unei partide de pescuit reușite, cred că cel mai mult contează prognoza meteo, presiunea atmosferică și, foarte important, temperatura apei. Dacă toate acestea sunt favorabile, o nadă corespunzătoare și un echipament corespunzător, ai toate șansele ca partida de pescuit să fie una super reușită!

10.A.S: Mesaj pentru cei care practică acest sport relaxant!

A.H: Mesajul se axează în special pentru cei care nu practică conceptul de catch & release.

Prinde-l și eliberează-l (peştele) pentru a vedea că peste câțiva ani te va recompensa printr-o nouă prezenţă la băț,  însemnând pentru tine probabil, în acel moment  “cea mai mare captură”.

Fir întins tuturor!

video:

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS