<
Interviu

Super interviu cu Nicu Bendea! (video)

Pentru că știm că rubrica „10… cu Adrian Soporan” este foarte citită și apreciată, astăzi vrem să vă facem cunoștiință cu unul dintre cei mai buni profesori de stand-up comedy din Țară. Nicu Bendea este profesor de matematică care face comedie de peste 15 ani. Nicu face partea din generația bună a comedianților din Romania care s-a impus pe această piață de stand-up comedy prin naturalețe, inventivitatea și improvizație. Poate cel mai iubit stand-uper din județul Cluj, și printre singurii din județ care atrage lume peste tot pe unde este chemat. Nicu Bendea are o carieră impresionantă în Televiziune dar și în stand-up, având multe show-uri la cluburile din tot județul Cluj dar și din afara județului. Oamenii îl apreciază, îl urmăresc și îl cheama la tot felul de evenimente, de la nunti, botezuri, show-uri de comedie pentru petreceri de firme, show-uri private și chiar și la Festival de Comedie ( FISC). Ei bine, a acceptat invitația noastră și am discutat cu el despre „problemele” actuale, politica, divertisment și am râs… cu lacrimi. Vă recomandăm să ne urmăriți și pe partea de online pentru a vedea cu ochii d-voastra acest interviu. Un video de excepție, o legendă vie, Nicu Bendea!

Adrian Soporan: Ce are în comun matematica cu umorul?

Nicu Bendea: Cum am mai spus în multe interviuri, dar ție niciodată, după o vârstă și după ce ai o anumită experiență și ca profesor și ca umorist, îți dai seama că în fiecare dintre ele, pentru a ajunge la rezultate e nevoie de o demonstrație riguroasă. Ipoteza-concluzie-demonstrație. În matematică ipoteza este exercițiul care se dă, cerința este concluzia și ajungi la demonstrație. Așa e și în umor. Ipoteza este când faci umor, zici glume și bancuri inventate de tine, concluzia este că lumea trebuie să râdă că de-aia vine la spectacol, demonstrația este spectacolul în sine. La început aveam speranțe că o să îmi vină la spectacole foștii elevi, o să îmi umple sălile, „se vor umple sălile cu elevii lui Bendea”. Am predat la un moment dat și la seral și la zi și la trei licee, cât era norma. Aveam 30 de cataloage după mine… Doamne ce amintiri! Am terminat facultatea de Matematică, o facultate grea. Am reușit să mă adaptez și la rigorile vieții de profesor, pentru că nu e ușor să fii profesor.

A.S: Și mai practici în acest moment meseria de profesor?

N.B: Mai practicăm și matematica, nu am ajuns la 6 case însă am fost prin vre-o 600 de case. Am început să dau meditații încă din primul an de învățământ, practic eram ca un student, adică nu aveam o situație în Cluj Napoca ( nici acum nu am). Am dat atunci anunț în Piața de la A la Z, – profesor, tânăr, meditez de nota 10- m-au sunat, m-am dus la elevi acasă, mi-am luat șosete curate… Vine profu’, ziceau elevii. Odată au întrebat: ” Ăsta e de la Martorii lui Iehova? Nu, e profesorul de matematic㔑. De obicei, când esti profesor și dai meditații iei elevul de undeva, de la o anumită notă- nu conta acest aspect. Veneau părinți și îmi spuneau „Să faci om din el”. Cum? Să iau iarăși țărână să-l modelez, să suflu duhul matematic să fac om din el? Cumva îi insuflam o anumită plăcere pentru o anumită porțiune din viată pentru matematică. Vedeam că își face tema sau nu, că îl interesează sau nu, dar la finalul celor două ore îmi spunea: „Gata, am înțeles”. Vedem marți când avea test. Mă duceam sâmbătă și îmi spunea: „Numai 6 am luat”. Erau profesori și cred că și acum sunt somități între ale matematicii și nu neapărat la nivel universitar, care într-un apartament, în doua camere au puse mese din cap în cap ca la nuntă, și au elevii pe clase. Mai bagi unu în balcon dacă ai loc… cam așa a fost și este.

A.S: Ai avut emisiunea ta la TV- Tonik Show- o emisune de succes. Îmi place la tine faptul că ai și doza de actorie pe care, probabil, nu ai studiat-o.

N.B: Mi-a zis tata: ” Ce să dai la actorie, dă la ceea ce știi mai bine” Zic: „Chimie!” Zice: „Nu, la matematică”. Nu mi-am reprimat dorința de a urca pe scenă, de a vedea de ce sunt în stare. Una e să fi glumeț, cel care face să râdă o gașcă întreagă iar alta e să îți asumi asta. Improvizația a făcut diferența.  Faptul că am început din… (îl imită pe Vadim Tudor): În anul 2003 am terminat facultatea, am făcut un master de mecanică și astronimie… unde dracu mi-o fi diploma?

Din 2004 am început la Comedica, ultima trupă de umor din zonă, mergeam la baluri, faceam skach-uri cu colegii. Așa am început să fac spectacole, am început cu balurile bobocilor, am avut ocazia de a merge și staroste la nunți dar nu m-am băgat. Așa ușor, am devenit cunoscut în Cluj, am început să am spectacole de stand-up comedy. În anul 2007 am fost invitat pe la toate televiziunile din zonă, la matinal, mai ziceam o glumă, un banc, mai anunțăm spectacolele și ușor, ușor, a început proiectul acesta foarte frumos din Cluj Napoca și cred că va rămâne unicul de așa anvergură. Când Transilvania Live și ulterior Look TV au început să emită, am fost și eu cooptat în echipă. Când vii din lumea asta a scenei, a spectacolelor live, le ai cu microfonul, le știi pe toate, zici ” dați-mi o emisiune să îi rup”. Ei bine, nu e chiar așa, se schimbă treaba. Nu neapărat că ai emoții, dar nu știi cum să transmiți, ce să transmiți, cui să te adresezi, trebuie să îți formulezi niște idei, să îți conturezi un discurs . Spontaneitatea e bine venită dar, cum zic marii comici, „cea mai bună improvizație e aia pe care ți-o pregătești de acasă”.

Am avut o emisiune care era difuzată doar în Cluj Napoca, pe tronsonul lui Maruță, de o oră jumate, cu band, 100 % live, cu prezentatori. Eu jucăm și rolul unor personaje. L-am jucat și m-am consumat în diferite persoanje de la Gigi Becali, am fost și un balerin Răzvan Mazilu, etc. După asta, ca de obicei, se schimbă formula și am ajuns în ultimul timp, 2015-2017 și 2019-2020 să fac o emisune de autor, o emisune unde eu centram eu dadeam cu capul. Echipa de aur a emisiunii Tonik Show era Costel Trofin și Ionuț Rusu, ambii cu abilități de producție.

Acum nu se mai fac emisiuni de umor în care să ai oameni și să joci scenete, oamenii cu care să scrii scenarii. Divertismentul consumă cele mai multe resurse într-o televiziune. În trecut era trupa Divertis, era Vacanța Mare, Grupul Vouă, Chestiunea Zilei cu maestru Călinescu și după toate acestea a venit emisiunea Mondenii și emisiunea lui Mihai Bendeac, un show foarte bun de altfel, făcea un show cu tipologiile existente. Nu cred că de ușor a renunțat și el pentru că Bendeac este un împătimit al televiziunii și al umorului.

A.S: Producatorul îți spune ce să faci?

N.B: Văd la aceste posturi mari că au o anumită linie și nu pot să faci tu o emisiune care să se abată de la acea linie. Chiar te bucuri uneori când îți mai spune producătorul ceva de genu: “ un minut și intrăm în publicitate.” Pentru mine și pentru genul emisiunii pe care l-am făcut era importantă munca cu producătorul. El doar mă atenționa. Noi concepusem emisiunea de așa natură încât nu puteam să ieșim foarte mult din tipar pe atât de mult pe cât îmi doream, pentru că pornești de la o premisă și încerci să ajungi în sus, însă sunt mai mulți factori care te pot influența cum ar fi ambientul, decorul, nu ești într-o zi foarte bună, etc.

A.S: Zi-mi te rog, pe parte actoricească, care sunt personajele pe care le-ai interpretat?

N.B: Pe Gheorghe Becali, încă de când eram la trupa Comedica am început să îl imit, în anul 2004, și l-am dus inclusiv la TV prin apariții mai mult sau mai puțin reușite, mai ales acum a cam încărunțit și dacă nu ai perucă consumi cam două spray-uri albe. Cu dumnealui am început, ca să zic așa. Pe maestrul Florin Piersic, Dumnezeu să-i dea sănătate, să vă povestesc un pic despre situația în care l-am imitat pentru prima dată. Găsisem undeva o perucă de culoare castanie până la umeri, fularul și eșarfa roșie făceau tot, un pic de machiaj, expresia mâinilor și am fost Florin Piersic. A mers foarte bine până la un moment dat când cineva din echipă sau poate chiar doamna de la machiaj a tuns peruca exact cât o jumătate de minge de fotbal și atunci am inventat un alt personaj popular, pe Marcel Strâmtorean, o combinație între Fuego și Pr. Cristi ( n.r. Pomohaci). Nu e neaparat să imiți celebrități poți să faci și tu un bun personaj, de la unu iei privirea de la unu iei vorbirea și ai făcut personajul. Mi-a plăcut pentru că în ultimul sezon al emisiunii am mai întrodus personaje care nu erau vehiculată și traficate la alte televiziuni gen:  Mihai Tudose, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș, Klaus Iohanis, etc.

A.S: De ce nu te vedem la nunți în calitate de staroste?

N.B: Eu nici la nunta mea nu era să ajung însă nevastă-mea mi-a zis: „hai că tre să nasc”. Adi să știi că și asta este o meserie, ceea ce faceți voi cu mult succes, generația tânără. Ați depășit statutul de staroste și vă denumiți MC. Eu niciodată nu am fost bun la dans, pentru asta trebuie să ai niște mișcări, o anumită prezență. Nu poți să iei toată nunta la mișto sau toate momentele nunți. Tu ești simpatic când trebuie să fii simpatic, ești serios când trebuie să fii serios. Etc.

M-au rugat niște tineri ( finii mei) să îi ajut cu nunta. Mi-au zis că trebuie să mă duc după mire, nași, mireasă și la local. Adi… mi-am scris peste tot în casă poezii, să le învăț, să fiu și pe placul celor mai în vârstă dar și pe placul tinerilor. Trebuia să fiu un hibrid. Eu simt altfel lucrurile. Nu rețin și poate de asta nu am ajuns actor, în schimb improvizez foarte bine și aici mă regăsesc cel mai mult. Până la urmă tot ceea ce am zis cu poezii, improvizație și așa mai departe, nu a plâns mama, nici bunica, ci a plâns mătușa. Deci la nunți nu ma duc în calitate de staroste ci doar în calitate de stand-uper, iau câteva informații despre miri, lucrez cu materialul clientului până la urmă, și încep să fac glume.   Apropo de nuntă. Meniu de la nuntă unul „generos”, nu mai înțelegi nimic din aperitiv. Parcă e proba scrisă la limba franceză… „mouse de bouche de somon fume”. În fine… fiecare e cu chemarea lui.

A.S: Ce părere ai de coronavirus?

N.B: Apoi dragul baciului… cică „Baciule ai SIDA? Am dragu’ baciului da numa’ pe fund la oală”. Referitor la coronavirus, ceva o fii, dar e prea gonflată știrea asta, ca să se vadă cât suntem de panicați, cât de fragil e echilibrul. În momentul când suntem scoși din bulă, ce facem noi?  ” trebuie să avem de mâncare”. Să dea Dumnezeu să nu să se lase cu victime, să fie un test pentru societatea actuală în care trăim. Am pierdut din vedere lucrurile mai importante: ne certăm din orice, nu ne convine nimic, ne luam după aparențe, când apare o problemă de viață și de moarte, dar la care ni se impune anumite reguli, deja ne panicăm.

A.S: Ce ne lipsește nouă ca și popor?

N.B: Cu siguranță nu ne lipsește umorul. Avem umor și acum pentru că dacă te uiți pe facebook râzi la diverse poze. Românul e investiv când e vorba de umor. Cu siguranță nu ne lipsește umorul. Mergem în străinătate, acolo ne comportăm exemplar, venim în țară ne schimbăm radical. Să ținem unii la alții, cam asta ne lipsește. Și lipsa de exemple. La cine să se uite oamenii? Politicieni, mondenități? În China coronavirusul l-a adus liliecii, în țară l-a adus Vulpița.

Nu pot să spun că ăsta e nivelul, dar în 30 de ani nu am reușit să facem nimic, de fapt să ni se facă pentru că platim taxe la stat.

A.S: Ești conștient că esti foarte urmărit, ești un influencer!

N.B: Nu cred că influențez pe nimeni să apară tot a treia zi în halat. Eu ies în halat să fac video-uri, în „studioul” de afară. Recunosc că nu sunt profi… Influencerii sunt profi. Eu mă filmez cu S5-ul meu, de multe ori îmi moare în mână, rămân fără baterie. Încerc să compensez, tehnic nu strălucesc, prin a da informația pe care o găsim în mass media, exact cum o spuneam și la televizor, în stilul meu.

Să știi că astea te ajută și când îți faci material de spectacole. Temele zilei, subiectele zilei, chestii care te frământă pe tine. Și din comentarii, poti face un material foarte bun. Cu cât mai multe păreri cu atât mai bine. Nu poți face nimic de unul singur. Și cei care mă urmăresc pe pagina mea de socializare sunt infuencerii mei. Câteodată râd singur.

A.S: Unde te găsim?

N.B: În permemant duet cu soacra! Soacra mea e influencer pentru mine. Lumea mă găsește pe pagina mea de facebook Nicu Bendea și la spectacolele pe care tot acolo pe pagină le anunț!

A.S: Cum e Nicu Bendea pe post de sot/ginere și tată?

N.B: Pe post de soț cred că soția mea ar răspunde mai bine dar îmi dau și eu toată silința pentru că odată ce ai spus DA, ai spus DA că ai vrut. Ca ginere, și acolo am spus DA. Mă înțeleg bine cu soacra, ne mai certăm noi de la meciuri că soacra e cu CFR Cluj și eu cu Universitatea Cluj, dar ne înțelegem bine. Îi mulțumesc soției pentru suport, sprijin și încredere și dragoste. La fel și soacrei, dar mai puțin pentru dragoste.

Am doi băieți, Ștefan Nicolae și Cristian Andrei, încerc să învăț de la ei dezinvoltura lor, seninătatea lor, bunătatea lor, sinceritatea lor.

„Fiți și voi ca ei și veți moșteni Împărăția Cerurilor!”

A.S: Ce transmiți cititorilor Ziarului 21?

N.B: Să fie la fel de mulți, la fel de interesați, căci doar din Ziarul 21 atât din versiunea online cât și din versiunea printată, veți afla cele mai bune știri scrise de profesioniști pentru oameni cu cap.

A.S: Un interviu super frumos. Mi-aș fi dorit să ma povestim dar știu că te aștepta soacra acasă!

N.B: Știi cum e? Cu o soacră toți suntem datori!

Mi-a plăcut interviul și vreau a îți spun următoarele lucruri. Important e să ne regăsim în ceea ce facem pentru că dacă faci ceva forțat se simte și nu iasă.

Și în al doilea rând, atât timp cât lumea te place și cât se regăsește în ceea ce spui, poți și tu să continui.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS