Câți adolescenți pasionați de lectură cunoașteți? Fie că vorbim de lectură electronică, fie că vorbim de cea clasică, cărțile clasice. Compuse din coperți rezistente care ascund mii de mistere, nenumărate povești, informații din orice domeniu, dar și mirosul îmbietor de carte nouă. Am avut ocazia să cunosc o adolescentă pasionată de scris și citit. Totul fiind o simplă plăcere la o vârstă fragedă. Spun fragedă deoarece știm bine, că în zilele noastre tinerii au alte preocupări, mult mai active, acestea regăsindu-se mai mult în mediul online.Această tânără dorește să-și exprime trăirile, dar și experiențele ei, plăcute sau mai puțin plăcute, într-un mod artistic, adică prin proză. Toți avem de învățat pe parcursul vieții, indiferent de vârstă sau de profesia pe care o avem. Astfel, această tânără se destăinuie propriei lucrări ajutându-i și pe ceilalți să treacă peste anumite obstacole. Sau dacă nu, pur și simplu să îi încurajeze pe cei mai puțin curajoși, să investească în ei și în pasiunile lor. Oferindu-le mai mult curaj, sprijin și o dezvoltare pe plan profesional sau personal.
Prin urmare, am luat legătura cu Ela. Ea fiind autorul a două cărți importante pentru ea. Din bunăvoința sa, a fost de acord să răspundă la câteva întrebări din partea Ziarului 21.
Rep.: Bună ziua! Îți mulțumim că ai acceptat să ne împărtășești câte ceva despre tine și lucrarile pe care le deții.
Ela: Mă numesc Ardelean Amalia Ela Mălina, am 17 ani, sunt elevă la „Liceul Teoretic Constantin Șerban Aleșd” clasa a XI-a filologie.
Elevă, scriitoare, lider, speaker motivațional.
Rep.: De unde ai această pasiune pentru cărți? Dar pentru scris?
Ela: Citeam de mică tot felul de cărți. E un univers care te învață multe, dar prima dată trebuie tu să fii deschis pentru a învăța! Pasiunea pentru cărți a apărut singură și citeam din ce în ce mai mult până în momentul în care am ajuns să cunosc foarte bine cărțile pe care le aveam în bibliotecă.
Pentru scris, pasiunea a început să apară acum doi ani și trei luni când am început să scriu poezii.
Treptat încurajările celor din jur m-au ajutat și am realizat că eu știu mai mult de atât. Am început să scriu proză.
În momentul în care am început să mă regăsesc în ceea ce fac, în momentul în care am realizat că e cea mai bună formă de exprimare pe care o pot avea, am înțeles am aceasta este talentul meu care s-a transformat într-o pasiune.
Rep.: Cum ți-a venit această idee de a scrie aceste cărți?
Ela: Talentul și pasiunea sunt nule fără acțiune, iar de asta am început să muncesc.
Ideea a apărut în momentul în care nu m-am putut rezuma doar la o activitate online, desfășurată pe Facebook și Instagram.
Pun mare accent pe dezvoltarea personală și mai ales să încurajez tineri să își urmeze pasiunea, să treacă peste tot ce ar aduce viața. Pentru că, spectacolul vieții nu se termină niciodată nu mă puteam rezuma la texte scurte. Așa că mi-am adunat toate ideile, notițele, tot ceea ce scrisesem până în 16 aprilie 2019 și așa a prins viață prima carte ,,Cutia cu nisip”.
Rep.: De ce ai ales aceste titluri?
Ela: ,,Cutia cu nisip”- așa cum nisipul e format din milioane de particule și atomi, și e imposibil de numărat, așa este și omul: are o infinitate de acțiuni, gânduri, sentimente. Iar toate acestea sunt adunate într-o cutie, adunându-le și formând un întreg: omul; în forma sa pură.
,, Există și nopți”- reprezintă ideea de încercări pe care le are omul, dar aceste încercări fiind cu un rol formator.
Rep.: Despre ce este vorba în cărți?
Ela: În cărți, este vorba despre dezvoltare personală, întâmplări din viața personală cu scop moralizator.
Ideile de bază precum cele mai puternice sentimente sau cele mai importante însușiri ale omului. (Bunătate, respect, demnitate!)
Dar cel mai important au substrat psihologic care te vor ajuta, vor ajuta inclusiv pe cei aflați la început.
Rep.: Care este conceptul/ipoteza de la care ai pornit?
Ela: Ideea de la care am pornit e simplă:
Într-o țară în care tinerii, în cazuri excepționale sunt susținuți și în rare cazuri au parte de acele cuvinte ce ar avea nevoie să le audă atunci când fac ceva, aceste cărți sunt necesare.
Rep.: Îți dorești să scrii în continuare și alte cărți? Daca da, tot din aceeași categorie?
Ela: Scrisul pentru mine e o formă de existență. Deci da, voi continua să scriu pe această temă.
Rep.: Care a fost motivația ta pentru a scrie aceste cărți?
Ela: Cea mai mare motivație a fost cea că pot ajuta! Iar faptul că poți să ajuți e cea mai mare mulțumire, dar și o motivație.
Rep.: Cui se adresează aceste cărți?
Ela: Tuturor, indiferent de vârstă. Dar în special tinerilor și celor ce sunt la început de drum.
Rep.: Unde pot fi găsite acestea?
Ela: Multe din informații pot fi găsite pe Facebook și Instagram, dar sper să le pot și tipări.
Le găsiți pe următoarele link-uri:
https://m.facebook.com/pages/category/Public-Figure/Ela-Ardelean-Oficial-221183058794811/
https://www.instagram.com/elaardelean_oficial/?hl=ro
https://elaardeleancoaching.wordpress.com/