Într-o ediție specială a rubricii „10… cu Adrian Soporan”, realizată cu ocazia Zilei Naționale a României, am vorbit cu Pr. Marius Ciprian Pop, pe lângă multe alte subiecte interesante, despre tricolor.
Adrian Soporan: Care sunt semnificațiile tricolorui?
Pr. Marius Ciprian Pop: Tricolorul este Icoana Neamului pentru că el este cea mai profundă lecție de istorie și adevăr pe care popor a putut să o dea cuiva. De aceea el se și arborează, se afișează, se poartă la piept și se poartă mai ales în inimă. Culoarea roșie simbolizează un adevărul dureros și anume, că tot neamul acesta, toată țara toate principiile, limba, tradițiile, cultura, credința, absolut toate, sunt sfințite cu sângele Eroilor. Ele sunt dar de la Dumnezeu dar păstrarea lor s-a făcut doar prin jerfă. Nu a venit nici un prieten de la Nord sau de la Sud să spună ” ce frumos cântați voi, ce limbă frumoasă, ce țară frumoasă aveți, și uite noi vă oferim protectorat”. Nu! Întotdeauna în istorie din timp în timp, s-a cerut jertfă de sânge și ai noștri au dat-o din dragoste față de neam, pentru că a pus Dumnezeu lucrul acesta în sufletul românilor și sper să nu îl pierdem, de a nu precupeții nici viața pentru binele țării, și prin țară însemnând atât teritoriul cât mai ales cel de lângă tine, fratele meu de neam.
Galbenul, simbolizează bogăția pâinii pe care Dumnezeu a dat-o în țara aceasta. Pentru că noi suntem încă grânarul Europei și putem să hrănim cu pâine întreaga Europă. Frumusețea spicelor de grâu. Dar vă mai spun încă o supoziție. Zic alții că la Roșia Montană este unul dintre cele mai mari depozite aurifere din lume, deci avea o bogăție extraordinară.
Culoarea galbenă, aurul din subteran dar și aurul din sufletul oamenilor.
Albastrul este simbolul a celui mai frumos dar pe care ni l-a făcut Dumnezeu: credința strămoșească. Vezi, toți s-au încreștinat după noi, rușii după câteva sute de ani, frații noștri maghiar au fost ortodocși la început, bulgarii la fel. Noi în momentul în care ne-am format aici, după cucerirea Daciei, am și primit această credință strămoșească care este deodată cu apostolii, credința apostolică. Puține neamuri în lume se pot lăuda cu așa ceva, și să primești credință de la Sfântul Andrei și să o păstrezi nealterată, cu mici excepții, aceasta este culoarea albastră reflectată într-o credință autentică și desăvârșită.
Toată frumusețea aceasta credinței este reflectată în culoarea cerului frumos care este deasupra țării noastre.
Roșu, galben și albastru: Icoana Neamului
Întregul interviu cu Pr. Marius Ciprian Pop îl puteți urmări în cursul zilei de 1 Decembrie pe site-ul www.ziarul21.ro și de luni, în ediția tipărită a Ziarului 21, la toate punctele de difuzare a presei.