Pentru săptămâna viitoare, în rubrica 10… cu Adrian Soporan, v-am pregătit un interviu de excepție cu pr. Daniel Vălean, care a bienvoit să acorde un interviu Ziarului 21, tocmai din America. În acest interviu vorbim despre Centenar, Biserică, oameni și multe alte lucruri interesante. Vă spun cu mâna pe inima că este printre cele mai inedite interviuri pe care le-am făcut în această rubrică.
Adrian Soporan: Cum vedeți rolul Bisericii în acest an 2018, când se împlinesc 100 de ani de unitate. Era necesară Catedrala Mântuirii Neamului?
Pr. Daniel Vălean: O spun nu pentru că sunt preot, mai degrabă o spun în calitate de pasionat de istorie est-europeană: Catedrala Mântuirii Neamului va fi singurul element marcant al acestui Centenar, după ce toate depunerile de coroane şi horile se vor încheia. Ştiu că au fost investiţi o grămadă de bani (cum altfel ai putea ridica o asemenea construcţie? Si totuşi, sunt convins că dacă ar fi fost construită de alte instituţii ale statului sumele ar fi fost mult, mult mai mari, ştim noi de ce!), în acelaşi timp, ştiu că nu e singurul proiect major în România. Se construiesc din ce în ce mai multe stadioane, din fonduri asemănătoare. Pentru mine, subiectul Catedralei este unul încheiat, a fost încheiat chiar şi pe parcursul întregii manipulări din mass-media şi de pe reţelele de socializare. Să spunem că unii oameni se hrănesc din credinţa în Dumnezeu, alţii din tehnica lui Hagi Junior. În ceea ce priveşte rolul Bisericii în prezent, discuţia este mult mai complexă. Biserica are o grămadă de roluri! Şi le-a exercitat major în ultimele trei decenii în materie de ctitorii, biserici şi mănăstiri. Are un început bun în construirea de instituţii socio-medicale şi sper ca iureşul acesta ctitoricesc să se axeze de acum înainte spre această latură. Avem destule biserici şi mănăstiri, e nevoie de implicare socială. Aşezăminte pentru copii şi vârstnici, pentru mame şi oameni fără locuinţe, clinici şi echipamente medicale, chiar şcoli medicale finanţate prin Biserică. Dar acesta este doar aspectul material, vizibil. Biserica trebuie să se ocupe în mod cu totul special de tineri. Să-şi upgradeze mesajul (sub formă, nu pe fond, pentru că mesajul e acelaşi, doar că trebuie să depăşeşti stilul medieval, paşoptist sau interbelic de comunicare şi să-L transmiţi pe Hristos aşa cum El s-ar transmite singur dacă ar veni din nou printre noi). Să asculte sincer, deschis, implicată, nevoile acestei generaţii, pentru că sunt multe şi diverse. Biserica nu e „terminată”, aşa cum cred unii; încă nu şi-a găsit modalităţile corecte de comunicare cu o anumită generaţie. Dau un mic exemplu: dacă Hristos le-ar fi vorbit vameşilor, fariseilor şi femeii păcătoase în termenii şi vocabularul religios al vremii Sale, nimeni nu L-ar fi ascultat; îi aveau pe cei de la Templu, nu mai aveau nevoie de un Rabbi în plus. Dar Hristos a venit cu mesajul dumnezeiesc proaspăt, direct, simplu, adaptat nevoilor reale şi imediate ale celor ce-L ascultau. De ce ar merge Biserica pe calea Templului în loc să urmeze metodele lui Hristos? Oamenii trebuie să nu uite că Biserica îl vesteşte şi-L transmite pe Hristos şi că Hristos se află în Biserică. Metodele extra-Biserică sunt lăudabile, dar nu vor duce, în chip real, la întâlnirea cu Hristos. Pentru simplul motiv că în Biserică ai cuvântul Lui, metodele, îndrumarea, calea şi capătul acesteia.
Descarcă aplicația accesând linkul: https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.ziarul21.aplic16
şi fii primul care primeşte informația pe telefonul mobil!