L-am întâlnit pe Mureşan Adrian, căci despre el este vorba, după orele de serviciu acasă la nişte prieteni ,când transforma camera fetiţei prietenilor mei, într-un tărâm de basm. Văzând ce a ieşit din mâinile acestui om, dar şi bucuria fetiţei prietenilor mei, văzându-şi camera transformată în tărâmul de basm mult visat,nu am putut rămâne indiferent, iar după multe insistenţe , Adrian, modest din fire, a acceptat să stea de vorbă cu mine pentru cititorii Ziarului 21. Văzându-l puţin timorat, nefiind obişnuit cu centrul atenţiei , acesta ne-a povestit totuşi, despre talentul şi hobby-ul său, care putem spune că s-a transformat într-o mică afacere, asta pentru că tot mai mulţi părinţi doresc să le îndeplinească dorinţele copiilor lor pictându-le camera cu personajele din poveştile preferate.
Reporter: Spune-ne ceva depre tine.
Mureşan Adrian: Mă numesc Mureșan Adrian, am 40 de ani, sunt căsătorit și am 2 copii minunați, o fată și un băiat. Sunt economist de profesie, am studiat mate-fizică (matematica fiind prima pasiune) și mai apoi științe economice, și sunt funcționar bancar la cea mai mare bancă din România. Ca o completare a pasiunii, și din dorința de perfecționare, m-am înscris și am absolvit anul trecut un curs de pictură de 3 ani în cadrul Școlii Populare de Arte Tudor Jarda Cluj – secția externă Turda.
Rep.: Cum reuşeşti să te împarţi între muncă, familie şi hobby?
M.A.: Având în vedere că munca îmi ocupă cea mai mare parte a timpului, ce rămâne încerc să împart între familie și hobby (în funcție și de solicitări). Lucrez mai mult seara și în weekend-uri.
Rep.: Cum ţi-ai descoperit pasiunea?
M.A.: Pasiunea o am de mic, creionam şi schiţam personaje pe tot ce prindeam: caiete, pe băncile școlii, pe tablă. Pictura pe perete a venit întâmplător, acum vreo 8-9 ani eram la o petrecere pentru copii la Cluj, într-un spațiu special amenajat. Pe pereți erau pictați supereroi și alte personaje, iar băiatul meu a fost foarte impresionat. Așa mi-a venit o idee: camera lui nu era încă amenajată, pereții erau albi, numai buni de pictat; am zis ce se poate întâmpla, în cel mai rău caz trebuie să zugrăvesc. Și am început cu un perete, și m-am „prins”. Am continuat până am umplut toată camera, și m-a mutat mai departe în hol, sufragerie (fac și altfel de desene, nu doar animate).
Rep.: Ce presupune pictura pe pereţi şi ce materiale foloseşti?
M.A.: Provocarea a fost ca o imagine A4 să o transpun pe un perete de 5-6 mp, aici intervine prima pasiune, matematica. Folosind cateva formule simple reușesc să reproduc o imagine la orice scală, restul ține de imaginație și foarte important de starea de spirit. Să nu uităm că pictura nu e o știință exactă, e o stare de spirit, o transpunere a unor trăiri, emoții. Materialele folosite sunt in funcție de suprafața pictată.. Picturile fiind realizate în case, majoritatea sunt realizate cu vopsea lavabilă, asta oferind unele avantaje : nu pătează, nu miroase, ușor de retușat, iar când vrei o schimbare e suficient să acoperi desenul cu un nou strat de vopsea. Folosesc însă și alte tipuri de vopsea: acrilice, emailuri etc.
Rep.: Cât durează să pictezi o cameră de copil?
M.A.: Cu fiecare lucrare am învățat lucruri noi și îmi place să experimentez tehnici noi. Asta m-am făcut să reduc timpul de realizare de la o săptămână la 1-2 zile pentru un perete (4-5 mp).
Rep.: Care sunt personajele cele mai cerute de către copii?
M.A.: Personajele solicitate sunt în funcție de preferințele celor mici, dar cele mai multe sunt clasicele Disney, Mickey și Minnie și prietenii acestora dar și supereroi ca Spiderman.
Rep.: Descrie-ne bucuria copiilor atunci când văd rezultatul final.
M.A.: Dacă la început copii sunt rușinoși și retrași, pe măsură ce imaginea se conturează prind curaj și mă asaltează cu întrebări și curiozități. Camera lor se modifică, prinde culoare și viață, devine un loc mult mai atractiv, și multi au prins curaj să doarmă singuri.
Rep.: Cum e să trăieşti în lumea copiilor?
M.A.: Fiecare imagine, nou desen e o provocare pentru mine, iar satisfacția reușitei e data și de bucuria celor mici.
Rep.: Care a fost cea mai complexă lucrare pe care ai făcut-o?
M.A.: Nu cea mai grea, dar cea mai solicitată datorită suportului și materialelor folosite, a fost mașina de înghețată londoneză. Dar pe cât de greu a fost, pe atât de mare e satisfacția personală ori de câte ori o văd prin oraș.
Genul acesta de pictura realizându-se în spații închise, private, nu are notorietate picturilor pe pânză, a galeriilor de artă, iar cei ce le realizează rămân în mare parte anonimi sau cunoscuți pe plan local.
Rep.: Care sunt pictorii tăi preferaţi?
M.A.: Îi admir pe toți cei ce fac ceva (orice) din pasiune.
Rep.: Unde te pot găsi cei care doresc să le picteze camerele copiilor?
M.A.: Pentru că suntem în epoca net-ului, unde m-ar putea găsi decât pe un site: picturapentrucopii.webnode.ro