Seria interviurilor cu dascălii locali din Câmpia Turzii și Turda continuă. Săptămâna aceasta v-o prezentăm pe Oana Canta care este dascăl la Școala Gimnazială Mihai Viteazul din Câmpia Turzii, unde are în subordine elevi ai clasei a doua. Este aripa tânără a învățământului primar românesc, aducând un plus de valoare Școlii Gimnaziale Mihai Viteazul prin entuziasm, perseverență și originalitate.
Rep.: Spuneți-ne câteva lucruri despre d-voastră
Oana Canta: Numele meu este Canta Oana Maria, sunt profesor pentru învățământul primar la scoala Gimnazială Mihai Viteazul din Câmpia Turzii. Sunt în cadrul acestei instituții de 3 ani de zile. La catedră sunt de 7 ani, nu am o vechime foarte mare în spate, sunt de abia la început de drum dar din dorința de a profesa acesta meserie sper să ajung să ies la pensie din acest domeniu.
Rep.: Ce va determinat să vă faceți dascăl?
Oana Canta: A fost doamna Ciociu Maria, exemplul meu, modelul meu, o doamnă pe care am admirat-o foarte mult și mi-a inspirat acest tact pedagogic, încă de când eram mică. Mi-am dorit să fiu învățătoare. Oricine mă întreba ce îmi doresc să fac atunci când o să fiu mare, le răspundeam: Învățătoare!
Am urmat facultatea de psihologie și Științele Educației iar în cadrul facultății, când am făcut practică, am făcut tot la fosta mea doamnă educatoare, domna Ciociu de la care am învățat tot ceea ce știu în ziua de astăzi. Îmi doresc să fiu și eu un model pentru elevii mei.
Rep: Cum a fost prima lecție predată?
Oana Canta: Prima dată când am predat a fost la o școală din Cluj Napoca, când am avut examenul de titularizare și am predat la clasa a doua. Am avut emoții destul de mari, ca fiind debutant, a fost un sentiment minunat, copilașii au fost foarte primitori, foarte respectuoși și mi-au inspirat multă încredere să mă duc mai departe cu ceea ce mi-am ales.
Rep.: Unde ați mai predat?
Oana Canta.: Am mai predat la Liceul Teoretic Pavel Dan din Câmpia Turzii. Am mai predat la Școală Gimnazială Podeni, din comuna Moldovenești, după care am fost detașată la Școala Primară Pavel Dan din Tritenii de Sus, Școala Gimnazială Viișoara și în cele din urmă, la scoala mea de suflet, unde am crescut și în care am învățat: Școala Gimnazială Mihai Viteazul. Predau la clasa a doua și am avea câteva fetițe care văd că au anumite gesturi, vorbesc cu calm, și le vad că le place să facă pe „doamnele învățătoare”.
Rep.: Ce ați schimba în sistemul de învățământ?
Oana Canta: Cel mai mult aș schimba evaluările naționale. Să nu se mai dea, cel puțin la clasele a doua și a patra. Eu zic că sunt încă foarte mici pentru a fi pregătiți pentru niște examene grele cu toate că în procesul instructiv educativ e bine să evaluăm copiii pentru a știi ceea ce au dobândit, dar mi se pare un examen dificil pentru ei și solicitant și stresant. Ei încă trebuie educați și învățați în continuare și eu cred că din clasa a 6-a este mai recomandat acest tip de evaluare națională. Cam asta aș schimba, în rest, metodele moderne sunt foarte bune pentru elevii noștri pentru că atenția lor este captată total diferit față de cum era în trecut. Atunci nu aveam metode moderne de învățare, mergeam pe tradițional, cu toate că învățam mult mai mult și citeam mult mai mult, acum însă, copilașii mai mult intră pe internet, caută informații, le citesc mult mai puțin, dar nu aș schimba acest lucru.
Rep.: Sunt energici elevii d-voastră?
Oana Canta: Da, sunt foarte energici. Eu de felul meu sunt foarte calmă și le vorbesc tot timpul pe un ton mai liniștit, încerc tot timpul să le impun și lor acest lucru, să vorbească și ei la fel de calm când au ceva de spus, să vorbească pe rând, facem tot timpul, tot felul de jocuri care opresc energia lor continuă.