<
Interviu

Portret de dascăl cu Denisa Legenda

Seria interviurilor cu dascălii din zona Turzii şi a Câmpiei Turzii continuă la Ziarul 21. Săptămâna aceasta am avut-o invitată pe Denisa Coralia Legenda care este de 30 de ani profesor de istorie.

Cine este Denisa Legenda pe lângă faptul că este profesor de istorie?

Doamna profesor este un om obişnuit, care se defineşte a fi rezultatul familiei sale şi al dascălilor pe care i-a  avut.

Rep.: Ce şcoli ați absolvit?

Prof. Denisa Legenda: Am terminat Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universității “Babeş Bolyai”din Cluj Napoca. Iar apoi în anul 2001, am finalizat un doctorat în istorie.

Rep.: Ce sau cine v-a încurajatsă deviniți dascăl?

Prof. Denisa Legenda: Credcă a fost o conjuctură, inițial am vrut să fac filoflogia, tot dascăl, dar dascăl de limba română, eram bună la română,participantă la olimpiade, în clasa a XI-a am fost într-o tabără de ziaristică la Iaşi, dar părinții mei mi-au spus că nu am face cu filogia, dar era pe în vremea comunistă,ca profesor, voi ajunge la țară, unde nu o să ajungănici cu tractorul la mine, deşi de când am terminat clasa a V-a, și ne-am mutat din Câmpia Turzii, locuiesc la țară şi nu aș schimba pentru nimic în lume acest fapt. Şi așa, întâmplător am ajuns la isorie şi mi-a părut bine , pentru că am considerat-o o facultate mai complexă din punct de vedere al culturii genelare decât filologia. Îmi aduc aminte cu drag de toți profesorii mei, am avut un profesor de matematică, în Turda, la fostul liceu de fete, domnul Prada, ghinionul meu a fost că eram în clasa a VIII-a şi a făcut un infarct şi nu a mai continuat să predea. A fost şi punctul de la care m-am  îndepartat, parțial de matematică. Până atunci toată lumea a spus ca voi face suprareal dar mi-a placut matematica datorită dascălului meu. Am vut profesori deosebiți, la română doamna Miron, în gimnaziu doamna Roșca, în liceu Titus Moraru, doamna Nistea. Profesorul meu de istorie afost profesorul Mărcuş, cu drag îmi  aduc aminte de toți profesorii mei, pornind de la învățătoare până la dascălii din universitate.

Rep.: Emoția primei ore predate.

Prof. Denisa Legenda: Prima oră pe care am predat-o a fost când eram în clasa a IV-a,  o aveam învățătoare pe doamna Melenti, în Câmpia Turzii la acutala şcoală “Avram Iancu”, şi m-ia păcut foarte mult de Vlad Țepeş, și m-am dus cu ditamai volumul de dicționar enciclopedic, la oră, să îi spun învățătoarei ce am găsit eu în plus despre Vald Țepeş, ce era în plus față de manaulul de clasa a IV-a, atunci învățătoarea m-a lăsat să le spun colegilor, să le predau. Emoții nu am avut, la prima oră în care am fost eu dascăl, dar a avut emoții la prima mea oră din practicăpedagogică pe care am crezut-o fatalitate, de care am fost foarte dezamăgită, dar la lecția finală a fost totul bine, nici nu mi-a ieșit prima ora de practică pedagogică, era domnul profesor Drăgan, care acum este la arhivele statului în București, și eram atât de dezamăgită de mine până nu mi-a spus dânsul că, chiar dacă multe nu au fost bine totuși au fost mai multe lucruri bune, și asta m-a determinat să merg mai departe și să perseverez.

 

Rep.: Cum erai elevii acum 30 de ani?

Prof. Denisa Legenda:Sunt în învățământ de 30 de ani, de 28 de ani predau în actualul Colegiu “Victor Ungureanu” din Câmpia Turzii, elevii sunt aceiaşi, vremurile se schimbă. Niciodată nu am fost de acord cu sintagma “pe vremea mea” sau “elevii din ziua de astăzi”, ceea ce consider este că la ora actuală, copii sunt nişte victime ale sistemului de învățământ, ale programelor care după părerea mea, nu sunt bine realizate, programele școlare,  sunt nişte victime ale schimbărilor, care au loc tot timpul în învățământ, nu este normal, ar trebui măcar pe un ciclu de învățământ să nu mai existe schimbări, de la un an la altul şi ale vremurilor pe care le trăim. Adică să nu spună cineva că a fost elev și nu a jucat un “X-0” în timpul unei ore, sau nu a pictat vreun portret din manual. Probabil dacă copii de acum 30 de ani, aveau telefoane, le foloseau asemena copiilor din ziua de azi. Problema este că în învățâmânt programele nu sunt bine realizate şi nu există nişte reguli fixe de nivel unitar, la nivelul întregului învățământ.

Rep.: Un mesaj pentru elevul din ziua de astăzi.

Prof. Denisa Legenda:Le spun uneori la clasă că a învăța nu este uşor, este greu. Învățatul este o muncă dar cu cât vor învăța mai mult cu atât vor trăi mai bine restul vieții, altfel vor fi scavi toată viața lor sclavi ai epocii moderne, sclavi ai zilelor noastre.

Rep.: Profesorii sunt prețuiți la adevărata lor valoare?

Prof. Denisa Legenda:Nu cred, dar astea sunt vremurile,nu ne mai putem gândi la domnul Trandafir, nici măcar în lumea satului, deşi Blaga spunea că “Veşnicia s-a născut la sat”, dar nici măcar în mediul rural profesorii nu mai sunt pe primul plan, primarul da dar dascălul,preotul, au coborât pe treptele ierarhiei sociale.

Rep.: Meseria de dascăl este una oarecare?

Prof. Denisa Legenda:Pentrudascălul adevărat,  meseria de profesor, este o vocație, sunt profesori care o practică şi o consideră o meserie oarecare.

Rep.: Ce înseamnă activitatea didactică pe lângă cele 50 de minute?

Prof. Denisa Legenda:Înseamnă enorm de multa muncă în spate, asimilare permanentă, mai nou o tonă de hârtii de completat,  ceea ce nu este înregulă, munca de dascăl este supra-solicitantă din punct de vedere psihic, nu degeaba s-au stabilit  18 ore pe săptămână, și pentru cei cu peste 25 de ani de vechime, 16 ore pe săptămână.

Rep.: Care sunt satisfacțiile meseriei de dascăl?

Prof. Denisa Legenda:Satisfacțiile sunt enorme, mai ales la întâlnirile de 10, 20 sau mai mulți ani după terminarea liceului, când fiecare realizare a fiecărui absolvent o consideri ca fiind o realizare a ta, deci sunt enorme aceste satisfacții.

Rep.: Care este părerea dvs. despre rublica inițiată de Ziarul 21 “Portret de dascăl”?

Prof. Denisa Legenda:Părerea mea este bună, dar nu știu câți citesc şi câți iau în seamă, posibil să fie vorbe spuse în zadar pentru că factorii decidenți nu țin cont de părerile noastre.

 

1 comentariu

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS