Seria interviurilor cu dascălii din Turda, Câmpia Turzii şi zonele limitrofe continuă la Ziarul 21. Săptămâna aceasta am avut plăcerea de a-l avea invitat în cadrul rubricii “Portret de dascăl” pe Dan Istrate.
Cine este Dan Istrate dincolo de profesia de dascăl?
Dan Istrate este o persoană sensibilă, o persoană deschisă, o persoană care a încercat să se remarce în domeniul artistic foarte mult, pentru că partea aceasta artistică este o latură care îl caracterizează, ne mărturisește dânsul. Pe lângă profesia de dascăl, a promovat foarte mult activitățiile culturale ba mai mult chiar s-a implicat în organizarea activitățiilor culturale, atât la nivelul municipiului Câmpia Turzii cât şi în locurile unde a fost atât student cât şi colaborator sau cadru didactic. Partea artistică i-a plăcut foarte mult, încă din liceu activând în diferite cercuri, chiar organizând diferite programe literar artistice, iar mai apoi continuând la facultatea din Oradea unde a absolvit în anul 2002, a colaborat cu diferite agenții de fotomodele, manechine, a colaborat și cu Uniunea Vatra Românească din Oradea, au organizat împreună spectacole. În cadrul liceului a făcut practică pentru a fi profesor de Limba şi Litereatura Română, a organizat şi acolo diverse activități cultural artistice, literare şi s-a implicat foarte mult în activitatea culturală şi literară şi în municipiul Oradea. Revenind la Câmpia Turzii, în 2004 a început să profeseze, a ocupat postul de profesor de Limba şi Literatura Română, titular la şcoala gimnazială din Tritenii de Sus, a avut şi acolo o activitate cultural bogată, unde s-a implicat alături de elevii săi, i-a conştientizat referitor la tradiții, obiceiuri, pe care nu ar trebui să le pierdem, pentru a nu ne pierde identitatea de români. În cadrul activitățiilor cu elevii, a organizat diferite concursuri, a participat la diferite activități cultural artistice, au fost la diferite festivaluri şi concursuri de tradiții şi obiceiuri, unul dintre ele fiind de la Ceanu Mare “Raza soarelui”. Domnul profesor a activat până în 2010 la Şcoala Gimnazială din Tritenii de Sus după care ciclul gimnazial s-a desființat, ulterior a fost transferat la şcoala gimnazială din Pădureni, unde ocupă profesia de cadru didactic şi este coordonator de structură la nivel de şcoală.
Cum a ales această profesie?
Profesia de dascăl i-a plăcut încă din gimnaziu, fiind elev la Şcoala Gimanzială Mihai Viteazu din Câmpia Turzii, acolo a prins dragoste pentru activitatea de profesor, iar în liceu s-a concretizat mai ales în utimii doi ani, unde diriginta dânsului, profesoară de Limba şi Literatura Română , Marcela Bândean, i-a insuflat şi mai multă dragoste pentru a deveni profesor. Deasemenea domnişoara profesoară de franceză Barbu i-a spus: “Tu ar trebui să faci filologia şi să înveți limba franceză ca să o predai, pentru că ai ceva în tine”, ne mai mărturisește domnul Istrate.
Ce şcoli a absolvit Dan Istrate.
Liceul l-a absolvit în Câmpia Turzii, actualul Colegiu Victor Ungureanu, a fost chiar ultima genereație de filologie, apoi a urmat facultatea din Oradea cu specializarea Română-Franceză, la Facutlatea de Litere. După terminarea facultății nu s-a opritdin studiuiubind foare mult asta, inclusiv astăzi, actualmente este în anul doi la pedagogia învățământului primar şi preşcolar, a spus că merită încercată şi această variantă. Îi place să lucreze cu copii, îi place să fie alături de ei, să îi invețe, să îi sprijine, să îi pregătească pentru viață, pentru că un profesor dincolo de ceea ce transmite elevilor ca materie este și un om care poate să îi pregătească pentru viață şi să îi ajute la problemele pe care le întâmpină la această vârstă. În ceea ce priveşte partea artistică,nu s-a oprit, după terminarea facultății, a absolvit şcoala de antrenori de dans sportiv la Reghin, a avut un club de dans sportiv unde practica, alături de copii, participa la concursuri și a prins dragoste pentru dansul sportiv. Și-a dorit foarte mult să transmită elevilor şi altceva, la nivelul comunei Tritenii de Jos, a organizat cursuri de dans sportiv cu elevii şcolii, a pregătit momente artistice în cadrul spectacolelor şi evenimentelor care au avut loc acolo. Ultima specializare pe care a dobândit-o este cea de licențiat în arte fotografice, îi place foarte mult și fotografia, cochetează de vreo 6 ani și tocmai pentru asta a hotărât să obțină o specializare și în acest domeniu.
Ce înseamnă pentru dumneavoastră profesia de dascăl?
“Profesia de dascăl este foarte complexă, referitor în primul rând la faptul că un dascăl ar trebui să aibă acel ceva pe care ar trebui să îl aibă orice dascăl. Ca să poată să stea în mijlocul elevilor, înfața lor şi să poată să le transmită ceea ce ştie şi ceea ce a învățat, să îi pregătească cât mai bine pentru viitor. Profesia de dascăl nu înseamnă doar să te pui la catedră sau să transmiți elevilor nişte cunoştințe, profesia de dascăl presupune şi să îi înțelegi pe copiii să le fii alături în momentele grele sau de bucurie, să fii pentru ei un sprijin, poate chiar un frate mai mare, care să îi înțeleagă mai bine, să îi ajute atunci când au nevoie.”
Profesorii pe care i-a avut, au fost exigenți dar şi mai întelegători, și şi-a propus ca atunci când o să ajungă profesor va încerca să îi înțelegă pe elevi şi să fie altfel, combinație între severiate şi partea înțelegătoare din el, atunci a ajuns la conculzia că nu contează foarte mult să fii sever, contează mai mult să înțelegi copilul şi să îl faci să înțeleagă ceea ce îi transmiți ca profesor.
“Este un lucru foarte important atunci când mergi ca profesor la oră, copiii să te privească cu duioşie, să nu le fie teamă că vine domnul profesor la orăşi să fie o atmosferă plăcută în clasă. Acum normal copiii nu mai sunt la fel cum erau acum 15 ani, învățământul a evoluat.”
Credeți că profesorii din ziua de azi sunt prețuiți la adevărata lor valoare?
“Să fii profesor în ziua de azi este foarte greu, din câte se observă în mass media sunt denigrați, deoarece nu există un statut al cadrelor didactice, care să îi apere foarte bine. Bineînțeles există și printre cadrele dididactice persoane care nu au ce căuta în învătământ. Dar profesia de dascăl este destul de grea iar statulul de dascăl este foarte dificil pentru că se consideră că dascălii au doar obligații iar drepturile dascălilor sunt destul de mult şi de frecvent încălcate. Din păcate elevii din ziua de astăzi privesc dascălii ca pe nişte unelte pe care ei le folosesc îndrumul de a ajunge la ceea ce vor să facă în viață, de multe ori cadrul didactic este umilit, este cel care este înjurat, este cel care suferă de cele mai multe ori de pe urma unor lucruricare probabil nu e atent când le spune, nu e atent când le face, este foarte dificil să fii profesor, este o mare responsabilitate, ai o foarte mare răspundere la nivelul şcolii şi al clasei de elevi, pentru că se întâmplă foarte multe lucruri în şcoală şi atunci noi suntem cei care răspund. Iar să fii răspunzător pentru faptele cuiva care vine de acasă fără cei 7 ani, sau să fii tras la răspundere pentru faptele unui copil care nu ar vrea să facă anumite lucuri dar vine din familie cu nişte probleme pe care le exteriorizează la şcoală, probabil fără să vrea, nu este un lucru tocmai corect şi de aceea sublinez încă o dată că nu există un statut foarte bine definit, care să ne susțină, să neapere şi să fie totuşi cel care le oferă un paravan dascălilor în ceea ce se întâmplă. Se întâmpă uneori să fim jigniți de părinți, elevii indisciplinați să necreeze probleme iar atunci lucrurile acestea trebuie rezolvate nu prin conflict, trebuie rezolvate amiabil.”
Cum este elevul de astăzi față de elevul de când erați dumneavoastră elev?
“Elevul de când am fost eu elev, era un elev mai reținut, un elev careavea un mai mare respect față de profesor, sigur erau alte vremuri. Eu am terminat clasa a VIII-a în 1990, era atunci trecerea de la un regim la altul, trecerea spre libertate iar din ce îmi aduc aminte libertatea pe care am primit-o atunci a fost înțeleasă uneori greşit. Au fost prea multe influențe care au făcut ca această libertate să fie înțeleasă greşit şi totuşi chiar dacă am fost mai liberi şi chiar dacă am făcut tranziția de la un regim la altul, totuşi am fost fost ținuți în frâu şi poate şi din cauză că nu am avut posibilități cum au elevii din ziua de azi şi eram mai rezervați, nu știam atâtea, nu aveam deschiderea spre atâta informație, spre internet spre tot ce înseamnă acum libertate mai ales pe rețelele de socializare. Elevul din ziua de astăzi este un elev care diferă foarte mult, este un elev mult mai deschis, un elev care aşteaptă mai mult de la un cadru didactic. Desigur sunt şi elevi care ar trebui să aibă o conduită mai bună la şcoală si să asculte mai mult. Elevii trebuie să înțeleagă că nu au doar drepturi, au şi obligații”.
Ce le transmiteți elevilor din ziua de astăzi?
“Să îşi urmeze scopul pe care îl au, să îşi urmeze visele dar să țină cont şi de faptul că alături de părinți şi profesoriisunt cei care îl pot sprijini, îl pot face să îşi deschidă ochii, care îl pot face să îşi descopere anumite ablități pe care le are şi îl pot îndruma ca să ajungă acolo unde îşi doreşte.”
Ce părere aveți despre rubrica “Portret de dascăl” inițiată de Ziarul 21?
“Este o rubrică benefică, în sensul că venind aici, mai discutăm, ne mai spunem problemele, deşi suntem priviți ca o categorie socială bugetară, fară responsabilități, totuşi este o responsabilitate mare şi nu este uşor să fii profesor iar rubrica pe care o realizează Ziarul 21 mi se pare o rubrică ce ar trebui să continueși o rubrică în care ar trebui invitați mai mulți profesori și mai multe cadre didactice pentru că atunci o să avem o imagine de ansamblu a învățământului şi a ceea ce reprezintă profesorii.”
Domnulprofesor Dan Istrate este și lider de sindicat pe comuna Tritenii de Jos iar în cadrul sindicatului se dezbat foarte multe probleme, ne mai spune că sistemul actual de învățământ ar trebui să sufere modificări pentru că este un sistem de învățământ destul de cangrenat, asta referitor la programele destul de încărcate pentru elevi, la lucrurile inutile pe care aceştia le învață şi pe care profesorii sunt obligați într-un fel sau altul să le predea, sunt multe lucruri care ar trebui să fie schimbateși sperăcă pe parcurs se vor realiza aceste schimbăricare îi va ajuta atât pe elevi cât şi pe dascăli.