<
Interviu

Pagina de agricultură. Robert Păcurariu: „Autoritățile ar trebui să sprijine producătorii locali”

Sprijinirea producătorilor locali continuă. În această ediție vrem să vi-l facem cunoscut pe un tânăr fermier din Câmpia Turzii, Robert Păcurariu.

În orașul nostru se face performanță în materie de legumicultura și nu o spunem noi, ci recordurile personale realizate de Robert. Vinete gigant, roșii de 1 kg și ardei cu un gust tradițional, completând cu varză locală, tradițională, („lopoșă”), cam acestea sunt legumele cultivate de către Robert.

 

Despre viața de agricultor, despre vinete gigant, despre savoare, calitate și gust, într-un interviu marca Ziarul 21.

Adrian Soporan: Salut Robert! Mulțumim că ai acceptat interviul nostru.

Robert Păcurariu: Salut Adrian. Îți mulțumesc că mă faci cunoscut în rândul fermierilor tineri din Câmpia Turzii, pentru că și noi, cei tineri, trebuie să apărem mai în față, să fim promovați, nu doar cei „vechi” de pe piață.

Rep.: Cum ai început agricultura?

Robert Păcurariu: Am început agricultura din pasiune, la început. Este o afacere de familie, și așa cum este normal, ne și întreținem din asta. Este o muncă frumoasă, recomand tuturor tinerilor să pună mâna să se apuce de agricultură pentru că suntem cam puțini pe piață. Majoritatea tinerilor nici măcar nu cunosc cum arată planta din care ies legumele pe care ei le pun pe masă.

Rep.: De cât timp faci agricultură?

Robert Păcurariu: De la vârsta de 13 ani, împreună cu părinții mei. Am început cu 10 ari de teren unde am pus de toate. Pe vremea aceea vindeam legumele în piața Mureșului. Îmi amintesc că eram cel mai mic vânzător de acolo, iar oamenii mă apreciau, iar asta m-a făcut să ma simt foarte bine. De atunci încercăm să cumpărăm tot mai mult teren. În satul Boian am început activitatea agricolă, însă acolo au fost probleme cu irigațiile și atunci am revenit aici la Câmpia Turzii. Deocamdată sunt 2 hectare pe care le lucrez.

Rep.: Care sunt principalele legume pe care le cultivi?

Robert Păcurariu: Principalele legume sunt varza de toamnă, vinetele, ardeioasele și roșiile. Cartofi, ceapa și altele legume nu cultiv pentru că am impresia că nu sunt de mine. Sunt prea mulți care fac asta. Eu am nișa mea. Mi-a plăcut să am ceva diferit față de majoritatea producătorilor. Majoritatea legumelor sunt produse românești, soiuri autohtone. Vă invit la vară să vedeți producția. Nu am legume făcute la un anumit standard, sunt făcute cu multă dragoste și maiestrie. Ne interesează calitatea și nu cantitatea. În marketuri se poate găsi cantitate. Noi am incercat să promovam gustul și să mai aducem aminte gustul tradițional al legumelor noastre. Să știți că la noi pe zonă, oamenii nu prea apreciază produsele micilor producători. La Cluj este altceva. E schimbare de mentalitate. Acolo se caută produse tradiționale și pe cât se poate, se evită cumpararea de legume din marketuri. La Cluj s-a ajuns la mentalitatea că trebuie sprijiniți producătorii agricoli din România, nu cei externi.

Rep.: Produsele sunt BIO?

Robert Păcurariu: Tind spre BIO. Nu prea poți să faci totul BIO pentru că este mult prea costisitor. Pentru că eu dacă mă duc pe piața cu prețul pe care ar trebui să îl obțin pentru munca depusă, nu mi-l dă nimeni. În solar am făcut totul natural, am evitat produsele chimice.

Rep.: Mâncăm cu ochii… cumpărăm doar ce arată bine.

Robert Păcurariu: Așa este. Acum fiecare se îndrăgostește de tot ceea ce este frumos. Oamenii care vin la piață vin pentru lucruri mai ieftine, nu pentru frumusețe. La noi, întotdeauna, nu se promovează raportul calitate-preț. Oamenilor le place să meargă în marketuri pentru că acolo nu există contactul între  vânzător – cumpărător. Oamenii, când sunt „supravegheați”, tind să nu mai meargă în acel loc. Eu aș propune să se facă un centru comercial doar cu noi, producătorii, pentru a ne putea prezenta produsele, iar cumpărătorii să nu fie constrânși în a ce își pune în plasă, un fel de market cu produse românești, la liberă alegere de către cumpărători.

Rep.: Unde îți valorifici producția?

Robert Păcurariu: Îmi valorific produsele în Câmpia Turzii, în fiecare miercuri, în piața din Berc. De asemenea, la piețele voalante din Cluj Napoca. În plus de asta, sunt clienți care de mai bine de 8 ani, vin la mine acasă, în câmp și își aleg și culeg ei produsele din câmp. Am participat la „Produs de Cluj” la Cluj Napoca. Organizatorii au fost foarte mulțumiți de ceea ce am prezentat acolo. Oamenii au altă mentalitate acolo. Producatorii sunt apreciați. Mentalitatea și organaizarea s-ar putea schimba și noi.

Rep.: Te-ai gândit să îți valorifici produsele online?

Robert Păcurariu:  Să știi că m-am gândit, pentru că ar fi o alternativă bună. Am clienții mei fideli la care le livrez marfa acasă, la domiciliu.

Rep.: Ce ai face dacă de mâine ai fi ministrul Agriculturii?

Robert Păcurariu: Sistemele de irigații. Noi ca țară suntem la pământ cu irigațiile. E păcat penteu că avem o țară foarte bogată în resurse și cu un pământ foarte bun. La noi se irigă doar legumele. În afară sunt irigate și culturile mari. Sunt acele organizații care ajuta fermieri, APIA, AFIR, care sprijină fermieri însă ajutorul este puțin. Proiectele Europene au foarte multe cerințe, sunt foarte multe standarde de îndeplinit, îți pun foarte multe condiții. Multă lume, implicit eu, am renunțat la asta. Au fost și câțiva care au accesat și au primit, însă cu foarte mult chin.  Poate că autoritățile trebuie să sprijine fermierii și producatorii locali mai mult. Să se încurajeze, pentru că mai nou ne pun bariere la vânzare, transport, comercializare. În piețe predomină comercianții, nu producătorii. Ei sunt puși pe primul loc. Au cea mai bună locație, cea mai frumoasă alee. Mie nu mi se pare normal ca un comerciant să stea în față. Mie mi se pare normal ca producătorul să stea în fața pentru că el dă taxe și impozite primăriei locale. Comercianții sunt niște musafiri. În piețele volante de la Cluj nu intră comercianții  doar producătorii. Așa ar trebui să se facă și la noi, o zonă unde să stea doar producătorii. Dacă mergi în alte regiuni, cei care sunt din localitate stau în fața, iar ceilalți au loc mai în spate. Veneau cei din sud, se elibera rapid o masă și veneau și se puneau în față. Nu mi se pare normal. Ar trebui ca noi, producătorii să fim în față.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS