<
Interviu

Pagina de agricultură. Radu Pușcaș: „Pentru mine este o plăcere și o satisfacție când văd că din munca mea produc ceva bun și sănătos”

Există o bătălie pe care micii producători o duc cu lanțurile de supermarket-uri unde, într-o proporție destul de covârșitoare, produsele importate sunt la putere. Din acest motiv, am luat decizia de a ajuta, cât putem, acești mici producători care muncesc de dimineața până seara, pentru a cultiva legume sănătoase și a le da spre vânzare. În această ediție, discutăm cu un tânăr fermier din Câmpia Turzii, Radu Pușcaș.

Adrian Soporan: Cum este văzută agricultura prin ochii unui tânăr?

Radu Pușcaș: Agricultura văzută de mine are un viitor mai bun dacă îți place ceea ce faci. Mie îmi place foarte mult ceea ce fac.

Acum câțiva ani lucram eu și familia, aproximativ 20 de hectare  de teren agricol cu cereale. Din lipsa utilajelor performante am redus numărul hectarelor și deocamdată lucrăm mai puțin, dar ne-am îndreptat spre domeniul legumelor unde o ducem destul de bine.

În acest domeniu al legumelor este ca la loterie. De exemplu, într-un an poți să ai o recoltă bogată și sănătoasă, iar al doilea an să vină o gheață și îți dă totul peste cap.

Pentru mine este o plăcere și o satisfacție când văd că din munca mea produc ceva bun și sănătos

Eu văd în agricultură un viitor pentru generația mea.

Rep.: Ce cultivi în momentul de față?

Radu Pușcaș: În momentul de față cultivăm cereale: grâu, porumb și floarea soarelui pe care o procesăm și obținem ulei și șrot pentru animale.

Rep.: Știm că produci ulei de floarea soarelui, recunoscut în zonă pentru calitate…

Radu Pușcaș:Da, conduc o mică afacere de familie lăsată de bunicul meu. Aceasta constă în obținerea uleiului de floarea-soarelui și bineînțeles  comercializarea acestuia.

Rep.: Cum a fost anul trecut compartiv cu acest an? 

Radu Pușcaș: Anul acesta, din punctul meu de vedere, a fost mult mai bun față de anul trecut la tot ceea ce ține de cereale și legume.

Rep.: Ce legume cultivi?

Radu Pușcaș: În momentul de față produc și vând următoarele legume pe care le puteți găsi și cumpăra din Piața Mică (hală) sau din piața amenajată pe platou în Berc (ParculMare). Pe partea legumelor putem vorbi despre o sumedeniede legume pe care le producem, eu și familia mea pentru noiși pentru vânzare.

Acestea sunt: ardei, kapia, gogoșari, roșii, castraveți, ceapa, dovlecei, fasole ș.a.m.d.
Rep.: Te-ai gândit la fonduri europene?

Radu Pușcaș: Anii trecuți încercam să accesez fonduri europene pentru a-mi ușura munca la cele 20 de hectare pecare le lucrăm. Nu am reușit pentru că nu pentru toți suntfondurile, doar „pentru cine trebuie”. Ajutorul vine din parteata și a familiei.

Rep.: Care e secretul roșiilor cu gust de Câmpia Turzii? 

Radu Pușcaș: Secretul? Cred că munca și pasiunea dusă la extrem. Nu ne lăudăm cu marfa noastră, însă parcă produsele pe care le cultivăm sunt mai aparte. În primul rând, nu facem acest business strict pentru bani. Sigur, și banii suntimportanți, dar nu sunt totul. În al doilea rând, secretele pe care le știm din generație în generație ne ajută să ducem pe mesele clienților noștri marfă de calitate. Este foarteimportant ca toate lucrările să fie făcute la timp. Aici nu merge „las că și mâine e timp”, dimpotrivă.

Rep.: Clienții revin la tine mereu datorită gustului!

 Radu Pușcaș: Da, și asta mă bucură foarte mult. Vă spuneammai sus că nu totul înseamnă bani. Ei, mai mult decât bani e satisfacția când vezi omul care îți cumpără, probabil pentruprima dată, revine ori de câte ori are nevoie. Relaționarea pe care o avem cu clienții este deosebită.

Rep.: Povestește-ne cum este o zi de muncă în grădina în care cultivi aceste legume? 

 Radu Pușcaș: Legumele sunt foarte pretențioase. Dacă nu teocupi de ele, dacă nu îți dedici un timp considerabil, riști să pierzi foarte mult. De dimineața de la 05.00 începem munca. Fiind foarte cald în această perioadă, ne trezim puțin mai repede. Tot timpul găsește ceva de făcut la roșii, începând cu legarea, copilirea, udarea etc. Dacă ai terminat treaba la roșii, te ocupi de ardei, castraveți, vinete ș.a.m.d. Un lucru de reținut este că plantele au nevoie de apă, însă nu oricum și nu oricând. Apa este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a legumei.

Rep.: Dacă ar fi să convingi pe cineva să cumpere roșii de la tine și nu din import, ce le-ai zice? 

 Radu Pușcaș: Pai, în primul rând clienții ar trebui să știecă noi chiar oferim marfă bună. Ar trebui să știe că roșiile din import, nu se compară cu produsele românești. Ar trebui să știe că, cumpărând produsele românești de la micii producători, ajută la existența acestora. Îi invit în cultură, săîși culeagă ei singuri produsele. Ei să dea calificativ produselor noastre. Atât pot spune: dacă se gândesc la ceea ce mănâncă, la sănătatea lor, o să fie de acord să cumpere produsele pe care noi, cu atâta trudă, le cultivăm.

Rep.: Cât timp muncește un fermier în grădina sa?

Radu Pușcaș: Toată ziua, bună ziua! Trebuie să fim atenți cu culturile și să acordăm suficient timp pentru asta. Ca să vă răspund la întrebare… mult, foarte mult!

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS