Rubrica „Pagina de agricultură” continuă în Ziarul 21. Continuăm să promovăm fermieri care au ceva de spus. Continuăm să promovăm produsele românești.
Există o bătălie pe care micii producători o duc cu lanțurile de supermarket-uri unde, într-o proporție destul de covârșitoare, produsele importate sunt la putere. Din acest motiv, am luat decizia de a ajuta, cât putem, acești mici producători care muncesc de dimineața până seara, pentru a cultiva legume sănătoase și a le da spre vânzare…
În această ediție dorim să vi-l prezentăm pe Simi Roșca, unul dintre cei mai vechi legumicultori din Câmpia Turzii. Cu o experiență de peste 30 de ani în spate, d-nul Roșca ne spune că ar trebui mai mult sprijin din partea autorităților în vederea valorificării produselor românești.
Adrian Soporan: Ce legume produceți?
Simi Roșca: Producem cartofi, varză, morcov, pătrunjel, țelină, vinete, porumb zaharat, ceapă, usturoi… de toate pentru toți.
Rep.: Pe ce suprafață vă desfășurați activitatea?
Simi Roșca: Pentru partea de legumicultură, lucrez în jur de 4 hectare, unde se regăsesc toate legumele mai sus menționate. Iar pe partea de cultură mare, mai lucrez încă 5 hectare în comuna Triteni, unde în acest moment am porumb.
Rep.: Unde vă valorificați legumele?
Simi Roșca: Unde putem. În piețele din Câmpia Turzii, la anumite magazine, vindem direct din câmp. Până acum a fost bine în piața din Câmpia Turzii, însă de acum nu știm ce o să fie. Nu știm deocamdată unde să stăm. Până acum aveam mașinile parcate lângă stand, acum miercuri, când s-a redeschis piață, am parcat mașinile pe platoul din Berc și am vândut marfa pe platoul din spatele Salubrității. A fost cam greu să transportăm toata marfa dintr-un loc în altul. Era bine dacă nu se închidea piața de miercurea deloc. Era în aer liber. Am stat în hală câteva zile, foarte multă lume circula pe acolo, dar era spațiu închis. Pe când afară, e afară, aer curat, distanțare de cât vrei, era altceva. Rugăm autoritățile să ne asigure un loc de parcare ca și până acum, că altfel suntem terminați, e ultimul an.
Rep.: Unde v-ați parcat mașina miercuri?
Simi Roșca: Am parcat-o acolo pe platoul mare, însă înainte o parcam lângă stand, plăteam o taxă, însă era convenabil. Avem multe mărfuri, nu ai cum să le aduci cu roaba sau să tot faci km.
Rep.: Cum vedeți raportul dintre comercianți și producători locali?
Simi Roșca: Trăim și noi, trăiesc și ei. De multe ori vând produsele către ei că nu am timp fizic să stau în piață, este mult de lucru în câmp. Referitor la cei care vor să vină și încă nu pot, sunt mulți legumicultori din Valea Largă, Tăureni și alte sate care aduc marfă de calitate.
Trebuie găsită o modalitate de a avea o piață unde să avem și loc de parcare. Avem marfă multă, nu putem căra legumele cu căruțul.
Nu se compară cartofii noștri cu cei din Polonia sau Germania.
Avem pământul acesta foarte bun, îl alimentăm cu gunoi, nu otrăvim, nu avem posibilitatea să le dăm soluțiile alea care le strică gustul.
Dacă nu ne-ar plăcea ceea ce facem, am muri lângă pământ. Fac asta de 30 de ani și dacă nu mi-ar plăcea și dacă i-aș aduce pe cei care ne obstrucționează ar zice că suntem nebuni. Dimineața ne trezim, mergem la piață la Cluj, stăm acolo la coadă 2 ore, plătim și o taxă și dacă vindem ceva, vindem, dacă nu… asta e.
Rep.: Cum vă descurcați cu forța de muncă?
Simi Roșca: În familie. Ne ajutăm și ne descurcăm cu familia. Avem și utilaje și ne descurcăm așa.
Așadar, cam acestea sunt cuvintele legumicultorului Simi Roșca din Câmpia Turzii. Susțineți și voi producătorii locali. Cumpărați produse românești!