Dragi cititori, vrem să vă facem cunoscută o nouă rubrică marca Ziarul 21 „Pagina de agricultură”, care are menirea de a promova toți producătorii locali. Că vorbim de cultură mare, că vorbim de legumicultură, vrem să îi promovăm, pentru că vrem să sprijinim producătorii locali, vrem să sprijinim produsele românești.
Drept dovadă, ne-am deplasat în comuna Triteni unde am discutat despre agricultură cu un tânăr fermier. Mihai Mărginean este absolvent al Facultății de Agricultură din cadrul USAMV CJ, cu master în Agricultură Organică. Pasionat din familie de agricultură, dorește ca pe viitor să se extindă și, pentru că multă lume cumpăra online, să fie extrem de productiv acolo. Spune că nu oricine poate face agricultură, dar există niște satisfacții enorme când tragi linie. Că vorbim pe plan financiar sau sufletește, vedem în cele de mai jos. Oricum, merită sprijinit și promovat. Tocmai de aceea, dați like paginii de Facebook M&M Legume-Fructe, și sprijiniți producătorii locali.
Adrian Soporan: Câteva detalii despre tine…
Mihai Mărginean: Am terminat Facultatea de Agricultură, specializarea Exploatarea Mașinilor Agricole, și am master în Agricultură Organică. Am început serios să intru în agricultură în anul 2017 când am accesat fonduri europene prin programul instalarea tânărului fermier. Alături de mine sunt părinții mei care îmi sunt de mare ajutor.
Rep.: Cum este văzută agricultură prin ochii unui tânăr?
Mihai Mărginean: Din punctul meu de vedere, agricultura este văzută bine. Asta pentru că eu lucrez pentru mine, mă implic în această afacere de familie. Lucrez alături de ai mei. Deci pentru mine lucrurile sunt ok. Acum, sunt mulți tineri care evită orice contact cu agricultura. Deși agricultura este viitorul nostru, ca țară. Să știi că ai o satisfacție. În momentul când lucrezi pentru tine și știi că mănânci ceea ce ai produs peste an, mai poți vinde produsele în plus, ai o satisfacție.
În primă fază, mergem la parcela unde tânărul nostru fermier are grâu.
„Aici am grâu de panificație, soiul Arieșan, cumpărat de la Stațiunea de Cercetare Turda.
Grâul o să îl dau oamenilor de la care am pământ în arendă. Îmi las și pentru mine pentru a-l macina și a-l face faină”, spune Mihai, uitându-se cu admirație la parcela sa de grâu.
În sens de glumă, i-am spus lui Mihai că la criza de faină pe care marketurile au avut-o, ar fi putut face afacere bună. Ei bine, am rămas uimit de ceea ce mi-a răspuns. Mihai nu e genul de om care să tragă pielea de pe tine (relație vânzător-client), așadar mi-a spus că nu ar dori să facă un abuz asupra cumpărătorilor, să fie batjocură. „Vindem toate produsele la prețul pieței”, încheie fraza.
După ce i-am văzut parcela cu grâu Arieșan, un grâu destul de productiv pentru zona noastră și foarte bun pentru panificație, Mihai ne-a dus la parcelele de cartofi, porumb zaharat și ceapă. Umezeală fiind când am făcut interviul, nu ne-a putut arată și cultura de sfeclă.
Dar am văzut ceea ce era de văzut. Mihai ne spunea că subvenția pentru sfeclă e bună, însă prețul/tonă la sfeclă ar putea fi mai bun.
Rep.: Cum vă descurcați cu forța de muncă?
Mihai Mărginean: Este destul de dificil și acest subiect. Zilierii cam fug de agricultură și de munca în câmp. Chiar dacă pe timpul verii, la recoltat, lucrăm mai mult în prima parte a zilei- până în amiază și de cum se lasă răcoarea ieșim iarăși în câmp. Am câțiva prieteni care nu au o situație materială foarte bună, care mai vin și ne ajută. Dar nu te poți baza în fiecare zi pe ei. Aici la Triteni sunt foarte mulți producători și fiecare îi ademenește cum știe mai bine.
Ne-am deplasat la parcela unde Mihai a semănat porumb zaharat. Speră să obțină o producție de peste 20.000 de știuleți pe suprafața relativ mică. Porumbul zaharat face parte din delicatesele agriculturii. Investiția este mai mare la ha, semințele de porumb fiind mai scumpe la cumpărare însă după ce tragi line, poți spune că această cultură este rentabilă din toate punctele de vedere. Bineinteles că există riscul să nu vinzi știuleți de porumb așa cum ți-ai planuit, însă din acest motiv este foarte bine să ai un plan de marketing și să vinzi atât online- cu livrare la client, dar și fizic, în piețele agroalimentare sau en-gros. Tânărul fermier ne zicea că o parte din producție o să o valorifice la depozitul en-gros de la Dezmir iar o parte în online. În acest sens Mihai a făcut deja primii pași. A creat o pagină pe facebook, unde, alături de alți producători locali vor să livreze fructe și legume la domiciliul clienților. Există și varianta de a merge clientul, în primă fază, la producător acasă pentru a vedea ce cumpără mai exact, și ulterior se face livrarea.
Rep.: Multă lume cumpăra online, mai ales în această perioadă…
Mihai Mărginean: Foarte multă lume caută produse cu livrare la domiciliu. Sunt în mai multe grupuri pe facebook și văd cum producătorii își expun marfa, iar clienții o cumpără, în unele cazuri, doar dacă se livrează la domiciliu.
Implicit eu am vândut, din producția de anul trecut, cartofi, ceapă și porumb cu livrarea la domiciliul clientului.
Rep.: Frumoasă ceapă…
Mihai Mărginean: Da, arată destul de bine. În această parcelă am semănat 74 de arii de ceapă din arpagic. Preconizez să am o producție de minim 15 tone. Înainte de răsărire am și reușit să o irig, din acest motiv este așa bine ieșită și frumoasă. Uite, chiar dacă a plouat, nu a plouat destul. Apa s-a infiltrat în sol 3-4 cm. Puțin, dar în situații de criză, e bine și așa.
În data de 30 aprilie am făcut acest interviu, și da, a plouat destul de bine, însă lipsa de precipitații până în acest moment și-a spus cuvântul, însă cu ajutor de la Dumnezeu și cu precipitațiile ce vor urma, majoritatea culturilor se vor salva.
Cartofi, ceapă, usturoi și porumb zaharat, acestea sunt produsele pe care Mihai Mărginean dorește să le valorifice în viitorul apropiat. Vizitați pagina lui de promovare „M&M Legume-Fructe” și sprijiniți tânărul fermier. Cumpărați de la producători locali și oferiți susținere produselor românești.