<
Interviu

Pagina de Agricultură. Care este secretul porumbului zaharat de Pogăceaua? Ne răspunde ing. drd. Vasile Făgăraș

Pagina de Agricultură ne-a găsit, în această ediție, la Pogăceaua județul Mureș. Acolo l-am intervievat pe un tânăr fermier, student doctorand anul II în cadrul USAMV Cluj Napoca. Vasile Făgăraș este unul dintre tinerii fermieri, din noua generație, care în afara faptului că pune în practică sfaturile și învățăturile primite de dascălii Facultății de Agricultură, pune și suflet și multă pasiune, astfel produsele lui, și în acest caz, porumbul zaharat de Pogăceaua este pur și simplu incredibil. Mărturisesc că nu m-am putut abține și am gustat un porumb zaharat direct din câmp, fără a-l fierbe. Un gust incredibil. Ei bine, despre asta vrem să discutăm cu Vasile. Despre porumbul zaharat de Pogăceaua, despre timpul petrecut în câmp de tânărul fermier, despre cum este văzută agricultura prin ochii unui tânăr și despre satisfacția pe care Vasile Făgăraș o are la finalul unei campanii agricole, în rândurile de mai jos.

Adrian Soporan: Așa cum am spus, alături de noi este tânărul absolvent de USAMV, Vasile Făgăraș, care nu este doar absolvent-masterand, este și doctorand, în anul II în cadrul USAMV. Vasile, îți mulțumim foarte mult pentru că ai acceptat interviul nostru. Interviul nostru are un beneficiu pentru voi, pentru producătorii locali pentru că dorim să vă promovăm, dorim să vă ajutăm. Aici la Pogăceaua este o poveste foarte frumoasă cu porumbul zaharat, pe care, culmea, tu îl și produci, îl cultivi împreună cu familia ta. Te rog, spune-ne câteva detalii despre tine.

Vasile Făgăraș: În primul rând, mă numesc Făgăraș Vasile Valentin, bine ați venit la mine în fermă. Mă bucur mult să vă am alături și vă mulțumesc că apreciați cultura de porumb zaharat și doriți să mă ajutați să fac cunoscută această cultură și beneficul consumului porumbului de fiert.

Rep.: Să ne spui, te rog frumos, cât de mult te-au ajutat pe tine sfaturile date de către profesorii din cadrul Facultății de Agricultură?

 Vasile Făgăraș: Uite, ca să o iau așa de la rădăcini, eram în clasa a XI-a, și eram așa: ”ce să fac, încotro să mă axez?” și am zis clar : ”Îmi place agricultura, o să merg la agricultură la Cluj”. Încă din primul an pot să zic, chiar cele mai mici informații pe care am început să le asimilez, am început să le pun în practică în fermă. Pe parcursul avansării în anii de facultate, se simțea acumulare de informație și schimbarea tehnologiei în fermă fapt care vorbește de la sine. Consider că sfaturile profesorilor din cadrul Universității au fost benefice. Vreau să le mulțumesc pe această cale.

Rep.: Văd o cultură foarte bine pusă la punct. Văd că și terenul este curat. Să ne spui câteva detalii tehnice despre porumbul zaharat de Pogăceaua și să ne mai spui beneficiile consumului de porumb zaharat.

 Vasile Făgăraș: Haideți să începem puțin cu tehnologia de cultivare. Are bineînțeles arătură de toamnă care este sfântă, cum se zicea și în facultate, pregătirea patului germinativ foarte bine făcut, din timp, pentru a reuși să acumuleze umiditate în sol. Probabil nu mulți știu dar porumbul de fiert se seamănă la o adâncime de 4 centimetri. Dacă semănăm ca și porumbul normal la 8 centimetri, deja de la germinație până la răsărire ar fi o diferență undeva de 7-8 zile care pe piață în momentul în care ajung să valorific produsul contează foarte mult la preț. Erbicidarea se face pe vegetație. Folosim strict un produs pentru porumbul de fiert. Iar fertilizarea se face atât organică cât și pe bază de minerale, pentru că avem și animale – zootehnie, o fermă mixtă. Deci corectarea necesarului de îngrășăminte se face și prin îngrășăminte chimice dar cel mai mult folosim îngrășămintele naturale. Chiar și pe vegetație, aplic un îngrășământ organic care este  pe bază de alge și este 100% natural.

Rep.: Ce suprafață ai?

 Vasile Făgăraș: Sunt însămânțate undeva la 90 de mii de cariopse. Deci vorbim de o suprafață de 1,4 ha. Distanța la porumbul fiert un pic diferă față de porumbul normal. Eu, de obicei, îl seamăn undeva la 29 de centimetri pentru că cu cât spațiul de nutriție este mai mare cu atât știuletele se dezvoltă mult mai bine.

Rep.: De ce e așa de dulce? 

 Vasile Făgăraș: Singurul secret în afară de caracterul pe care îl dă hibridul de porumb zaharat pe care îl cultiv este faptul să pui suflet și atunci deja și dulceața din porumbul de fiert este mult mai mare. Ceea ce vreau să specific este faptul că e foarte benefic pentru organism. Conține vitamina A, care ajută la imunitate, conține și vitamina E care ajută la o circulație mult mai bună a sângelui, și multă lume îl consumă și pentru că previne oarecum apariția cancerului prin substanțele pe care le conține. Vreau să știți că porumbul zaharat NU îngrașă!!! Foarte multă lume întreba dacă îngrașă. Nu, nu îngrașă! Puteți să îl consumați!

Rep.: Și e recomandat și în dietă!

 Vasile Făgăraș: Cel mai important este că nu își pierde proprietățile, substanțele nutritive nu și le pierde în urma fierberii deci ele rămân.

Rep.: Vasile, să ne mai spui ce alte culturi mai ai?

Vasile Făgăraș: Printre porumbul de fiert și porumbul zaharat, pentru că dacă zic porumb zaharat mă întreabă lumea porumbul zaharat e porumbul acela de fiert? Da, e porumbul acela de fiert. Mai cultivăm în fermă și porumb boabe, grâu. Am avut anul trecut un asolament de sfeclă de zahăr, anul acesta nu am mai avut, pentru că nu am avut terenuri destul de corespunzătoare pentru cultura respectivă. Mai cultivăm și floarea soarelui și porumbul siloz, care e pentru partea de zootehnie și lucernă care este indispensabilă.

Rep.: Să ne spui te rog cum este văzută agricultura prin ochii unui tânăr?

 Vasile Făgăraș: Dacă îmi permiți o să citez un domn profesor din cadrul Facultății de Agricultură care spunea: ”Măi Făgăraș, să știi că greutățile sunt grele dar din ce moment te obișnuiești cu ele și îți place, nu mai simți absolut nimic.” Pentru majoritatea, partea asta de agricultură e grea. E greu să mergi la câmp, e greu, praf, transpiri, dar în momentul în care pui suflet și îți place ceea ce faci și cel mai important vezi și rezultate în urma ta, satisfacția e mult mai mare decât efortul pe care îl depui și bineînțeles dacă totul este pus la punct și din punct de vedere economic și sunt calculate bine costurile de producție, muncești și pentru bănuți și muncești și pentru satisfacția ta.

Rep.: Cum stați voi cu forța de muncă, și foarte important, unde valorifici porumbul zaharat?

Vasile Făgăraș: Forța de muncă… Cu toții știm că este o problemă în ziua de azi. Nu, nu reușesc să fac recoltarea mecanizată a porumbului de fiert deoarece în momentul în care cade în buncăr se lovește și atunci automat se depreciază calitativ marfa. Avem, zilieri și în fiecare zi când intrăm la recoltat îi solicităm. Lucrăm tot cu aceeași oameni pentru că este foarte important să știe fiecare ce are de făcut iar ca și desfacere aprovizionăm zilnic market-urile din zonă, o parte din el ajunge în Capitală, o parte din el ajunge la Cluj unde am solicitare. Acum depinde, pentru că sunt ani și ani, într-un an au nevoie într-o anumită zonă, într-un an în alta și așa mai departe.

Rep.: Să ne mai spui dacă te-a afectat pandemia asta de Coronavirus?

Vasile Făgăraș: Vreau să vă zic că nici nu am simțit. Singurul fapt prin care am simțit a fost când am semănat cu 3 săptămâni mai târziu porumbul de fiert, pentru că am zis că îl seamăn, intru la recoltat undeva prin august, poate până atunci și scăpăm de pandemie și reușesc să îl valorific atît en-gros cât și ca produs finit. Vreau să spun că și anul trecut o parte din porumbul de fiert l-am vândut gata fiert, pentru că deja vorbim de un alt preț la valorificare.

Rep.: Te-a afectat atât calitativ cât și cantitativ faptul că ai semănat cu trei săptămâni mai târziu?

Vasile Făgăraș: Nu, nu m-a afectat. Am noroc că este poziționată cultura într-o zonă de șes, unde rezerva de apă este destul de bună, dacă vorbeam de amplasarea culturii pe o zonă de deal, cu siguranță mă afecta. Dar nu, nu a fost afectată.

Rep.: Ai de gând să rămâi în cadrul USAMV. Asistent, profesor, cine știe?

 Vasile Făgăraș: Nici nu știu ce să zic. Cu siguranță nu voi renunța niciodată la fermă și la partea aceasta de cultură a câmpului, să spun așa, pentru că îmi aduce satisfacție, chiar dacă nu voi rămâne în cadrul Universității, la Cluj Napoca, probabil vom realiza o colaborare cu alte școli profesionale cu care colaborează USAMV de la Cluj Napoca.

Rep.: Vasile, lansează un mesaj pentru clienți…

 Vasile Făgădar: Dragii mei, vă aștept să gustați porumbul de fiert! Dacă aveți copilași, este benefic pentru ei, deoarece, cum v-am și spus, este undeva la 70% obținut organic. Nu putem spune că e organic 100 % pentru că folosim și o parte de erbicidare și o parte de îngrășăminte minerale, dar făcând o comparație cu ceea ce găsiți pe piață, eu consider că ofer un produs de calitate, care este benefic pentru oamenii care îl consumă. Ca și feedback din partea oamenilor care l-au consumat, tot timpul au venit înapoi și au mai dorit să consume. Pentru că au fost mulțumiți și chiar au rămas încântați de porumbul de fiert pe care îl produc. Este foarte important să oferi oamenilor calitate, nu doar cantitate. Vă aștept la mine în fermă, mă găsiți și pe pagina mea de facebook: Făgăraș Vasile. Vă stau la dispoziție.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS