Un interviu realizat de Nicușor LĂCĂTUȘ
Cu toții la un moment dat în viață avem pasiuni, de la cele mai diverse, pe spectre de activități, cum ar fi: sport, teatru, muzică, voluntariat, filatelie, medicină, filantropie….etc. Aceste pasiuni trebuie ,,cultivate” și promovate. Este un fapt benefic dorința de a lupta pentru realizarea acestei pasiuni, a acestui vis, indiferent de vârstă. Suntem onorați de faptul că la Câmpia Turzii este o doamnă care, cu foarte multă tenacitate și perseverență și-a urmat acest vis, această pasiune de a cânta. Curajul de a urca pe o scenă, de a-și învinge emoțiile firești nu face altceva decât să fie de apreciat și lăudat. De ani buni o urmăresc, și pot să constat plăcerea dânsei de a cânta. Dar mai bine să o lăsăm pe doamna Ioana Racolța să să ne spună mai multe.
Rep.: Pentru început doresc să vă mulțumesc că ați avut amabilitatea de a acorda un interviu Ziarului 21. Vă rog, pentru cititorii noștri să ne spuneți câteva date biografice.
Ioana Nadia Racolța: Mă numesc Ioana Nadia Racolța, am 44 de ani și m-am născut în comuna Viișoara în data de 15 mai 1975, din părinții Ana și Ioan Felecan. Chiar dacă m-am născut în Viișoara noi am locuit la Câmpia Turzii. Tata a fost maistru la Combinatul Metalurgic, iar mama a lucrat în comerț. Sunt căsătorită, soțul e lăcătuș în confecții metalice. Din iubirea noastră a rezultat o tânără domnișoară pe care o cheamă Irina Laura Racolța, are 14 ani și s-a născut în Portugalia. Ea este elevă în clasa a IX-a la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică ”Octavian Stroia” din Cluj Napoca.
Rep.: Unde vă desfășurați activitatea profesională, care este jobul dumneavoastră?
I.R.: Lucrez cu normă întreagă, ca Manager de Resurse Umane în cadrul unui prestigios hotel din Cluj Napoca.
Rep.: Vă rog să ne spuneți câteva date despre cariera profesională.
I.R.: Am terminat facultatea de management la Universitatea ”Bogdan-Vodă” din Cluj-Napoca. În anii mei de experiență în muncă am lucrat în diverse companii, în special multinaționale, în domeniul administrativ, resurse umane și instruirea personalului. Am lucrat și trăit patru ani în Portugalia. Dar dintotdeauna visul meu a fost să cânt. Am cântat cu 24 de ani în urmă în Corul ,,Astra” al orașului Câmpia Turzii. De ani buni mă pregătesc cu profesorul Șerban Băcilă de la Asociația Culturală ”Classus Art Promoțion” Cluj, la clasa lui de canto, muzică ușoară.
Rep.: De când această pasiune pentru cântat, pentru muzică?
I.R.: Mi-a plăcut dintotdeauna muzica, nu numai să ascult dar și să cânt. Când eram foarte mică, la vreo 6,7 ani, fețițele de la bloc, adică prietenele mele, erau foarte pasionate de gimnastică artistică. Pe vremea aceea Nadia Comăneci era în mare vogă. Ele se jucau de-a gimnastica, inventând un fel de concurs de gimnastică. Solul era iarba din fața blocului, iar eu cum eram antitalent la sport, nu puteam să fac flic-flacuri sau roata țiganului și atunci ele mi-au găsit și mie un rol. Știind că eu cânt, eu asiguram fondul sonor la sol. Bineînțeles că pentru mine era extraordinar că aveam ocazia să cânt.
Rep.: Din discuțiile pe care le-am avut anterior mi-ați spus că ați participat la câteva festivaluri, puteți să ne detaliați?
I.R.: Da, am participat la mai multe festivaluri și concursuri, unde am obținut premii importante, cum ar fi, locul I, la Vaslui, în cadrul Festivalui Internațional ,,Constelația Necunoscută”, ediția 45, unde am cântat melodia ,,De-ar fi să vii” a regretatei cântărețe de muzică ușoară Mihaela Runceanu, secțiunea ,,Interpretare seniori”. Din juriu au făcut parte soliști consacrați de muzică ușoară, Mihai Trăistariu, Doina Moroșan. Am fost deosebit de onorată când am primit nota 10 și mi s-a înmânat premiul de către d-na Doina Moroșan, o renumită solistă la nivel național și internațional, de muzică ușoară din Vaslui. De asemenea am participat la Festivalul ,,Lira” din Tăuții Măgherăuș, unde am obținut, la secțiunea ,,Interpretare seniori” locul II cu melodia renumitului compozitor Horia Moculescu,,Salcia”. Și tot în cadrul acelui festival am obținut locul III, la secțiunea ,,Vreau să arăt că pot” cu un cântec în limba portugheză ,,Laurindinha”.
Rep.: Puteți să ne spuneți despre spectacolele și concertele la care ați cântat, unde și când?
I.R.:Îmi place foarte mult să cânt, în 2016-2017 – doi ani la rând am cântat în fiecare seară de sâmbătă la cafeneaua ,,La Papion” a familiei Rațiu din Turda, unde, am invitat de fiecare dată să cânte alături de mine tineri artiști, copii și adolescenți, din Câmpia Turzii și Cluj-Napoca. Am avut un public extraordinar, oameni care își petreceau serile de sâmbătă într-o ambianță foarte plăcută, cu muzică bună. De asemenea am început în 2016 proiectul ,,Pub Electric Band”, un band pop-rock, împreună cu, cumnatul Ciprian Sașa, care e chitarist și solist, unde împreună am fost invitați să cântăm în restaurante la Câmpia Turzii, Turda sau Cluj precum și la evenimente private. În 2017 am fost invitați să cântăm și la Zilele Municipiului Câmpia Turzii. Un eveniment notabil, pe care mi-l amintesc cu mare drag, a fost momentul în care am fost invitată de regretatul învățător Mircea Ciociu să cânt, în mai 2017, în cadrul evenimentului ,,Noaptea Muzeelor” în Câmpia Turzii, un recital de 30 de minute de muzică fado în aer liber. În 6 decembrie 2019 am avut propriul meu recital de colinde și cântece de Crăciun, un recital de 40 de minute pe scena Târgului de Crăciun din Cluj Napoca.
Rep.: Ați avut momente mai speciale sau mai emoționante în concertele dvs.?
I.R.:Da, au fost mai multe. Două momente marcante și notabile pe care aș dorisă le subliniez, primul a fost momentul în care am avut ocazia să cânt în fața marii campioane Elisabeta Lipă, care la acel moment era Ministru al Tineretului și Sportului, unde, am primit felicitări la scenă deschisă, înmânându-i un CD de al meu. Al doilea moment important a fost o sculptură care mi-a fost dedicată, reprezentând o mână care ține un microfon, o sculptură în marmură realizată de marele artist Desideriu Baldogi, dânsul fiind și un spectator fidel la concertele mele. De asemenea mi-a făcut o deosebită plăcere să cânt la invițatiile Asociației ,,Pro Assisto” din Câmpia Turzii în cadrul evenimentelor pe care le organizau.
Rep.: Colaborări cu artiști sau compozitori?
I.R.: Da, colaborez cu oameni de muzică, cu d-nul profesor Șerban Băcilă. În primul rând, prima piesă compusă se numește,,Iubire fantastă cu inimă rebelă” pe versurile poetului Horia Muntenus, și a fost compusă special pentru mine. În continuare înregistrez în studioul dânsului, și chiar cd-ul meu de colinde a fost înregistrat în studioul domniei sale, sub stricta lui îndrumare. Pentru luna aprilie avem în pregătire un proiect foarte frumos împreună cu elevii, copii și tinerii de la școala lui de muzică. O colaborare importantă a fost și cea cu, compozitorul Marcel Iorga care semnează piesa de iarnă,,Moșul nostru al tuturor”, de pe albumul meu“Crăciun de Poveste”.
Rep.: Mi-ați spus că ați cântat în cadrul unor festivaluri, spectacole, concerte. Vreau să vă întreb, cântați la evenimente private?
I.R.: Da, binențeles, odată cu aceste apariții am început să fiu contactată de oameni din diverse colțuri ale țării pentru a cânta la nunțile lor sau la botezuri, lansări de branduri sau firme. M-am bucurat enorm de mult atunci când mă sunau sau îmi scriau oameni complet necunoscuți și care îmi adresau cuvinte minunate.
Rep.: Am văzut că și Irina, fiica dumneavoastră se implică în muzică.Puteți să ne spuneți câteva cuvinte despre Irina?
I.R.: Când era mai mică nu prea voia să cânte, dar am surprins-o într-o zi cântând după negativele mele și mi-am dat seama că are potențial. Primii pași pe scenă i-a făcut la grupul vocal ,,Melody” de la Clubul Copiilor din localitate, apoi a început la Cluj cu d-nul profesor Șerban Băcilă, cu care continuă și acum să se pregatească săptămânal la canto. Acum, Irina are 14 ani, este elevă în clasa a IX-a la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică ”Octavian Stroia” din Cluj Napoca, secția artă dramatică. Este foarte pasionată de ceea de face, îi place mult școala pe care a ales-o, iar examenul practic pentru intrarea la liceu și l-a pregătit singură, obținând nota 9.50 la proba de teatru și 10 la proba de muzică, reușind să intre a 6-a în ordinea mediilor de intrare. Încă nu știe dacă în viitor drumul ei va fi în teatru, dar știe sigur că drumul va fi unul artistic.
Rep.: Ați cântat împreună în spectacole?
I.R.: Mama și fiica, unite de o pasiune comună, muzica. Am cântat împreuna de multe ori și încă mai cântăm. În proiectul pregătit de d-nul Băcilă, pentru aprilie 2020 vom avea un duet. În perioada în care cântam la cafeneaua ,,La Papion” aveam apariții dese în duete. Am mai colaborat cu Irina în cadrul unui concert organizat de profesorul Băcilă cu tematica ,,Muzica din povești”, realizând un duet din Cartea Junglei în care Irina a conceput constumele, scenografia și coregrafia noastră.
Rep.: Am urmărit că, de câțiva ani buni cochetezi și cu muzica Fado. Ce este muzica Fado, pentru că sunt puțini cei care cunosc acest gen de muzică?
I.R.: Fado este un gen muzical tradițional specific portughez, singurul gen muzical înscris în patrimoniul imaterial al UNESCO începând cu anul 2011. Cea mai cunoscută cântăreață de muzica fado este Amalia Rodrigues care a fost și în România la ,,Cerbul de Aur” de la Brașov la sfârșitul anilor 60. Mai nou, Mariza, Ana Moura sau Dulce Pontes reprezintă acest gen în lume, ele au concertat și în România de multe ori, Ana Moura a concertat la Cluj in 2013, iar Dulce Pontes a concertat și ea la București tot în 2013.
Rep.: Știu că ați participat în dese rânduri alături de Ricardo Caria la Cluj și prin țară, puteți să ne spuneți cine este Ricardo Caria?
I.R.: Ricardo este originar din Portugalia și trăiește în România de 19 ani. A ajuns în România prin compania multinațională la care lucra, și i-a plăcut atât de mult încât s-a căsătorit la Arad, a învățat bine limba română și a rămas aici. Deși era inginer, nu și-a uitat pasiunea din facultate, aceea de a cânta, așa că și-a făcut o trupă, a luat ore de canto, a participat la X-Factor și Vocea României și apoi a pornit pe cont propriu să facă diverse concerte prin țară.
Rep.: Cum a pornit colaborarea dumneavoastră cu acest proiect muzical a lui Ricardo Caria?
I.R.: L-am cunoscut pe Ricardo printr-un prieten comun, care știa că eu am trăit patru ani în Portugalia, că știu bine limba, că știu ce e fado și că pasiunea mea de o viață e muzica. Ricardo mi-a povestit că proiectul turneului lui este să aibă în fiecare oraș un invitat special , așa că la Cluj eu am fost aleasa și m-am simțit foarte onorată să cânt cu Ricardo, cu trupa lui și cu o chitară portugheză pe scena ”Casei de Cultură a Studenților” din Cluj. Am cântat o piesă populară portugheză intitulată ,,Laurindinha” și un fado în duet cu Ricardo, numit ,,Rosa Branca” (Trandafirul alb). Împreună cu Ricardo am colaborat în 2017 în proiectul ,,Trust Your Art” pentru promovarea tinerilor artiști din Câmpia Turzii. În 2020 pregătim o nouă colaborare pentru luna februarie la Cluj, atât muzică portugheză cât și muzică românească.
Rep.: Cum ați defini ceea ce faceți în câteva cuvinte?
I.R.: Viața fără muzică pentru mine nu există.
Rep.: Care sunt planurile dumneavoastră în viitor?
I.R.: Pentru moment lucrez la niște proiecte pe care le voi dezvălui pe măsură ce se vor concretiza, și sper să iasă ceva frumos atât pentru mine cât și pentru public.
Rep.: Cui i-ați mulțumi pentru cele realizate până acum?
I.R.: Domnului profesor Băcilă, lui Ricardo Caria, precum și familiei mele, în special soțului meu care ne susține foarte mult și încurajează pasiunea mea și a Irinei pentru muzică.
Rep.: Irina, te rog să îmi spui cum te-a influențat mama în această artă a muzicii?
Irina Laura Racolța: Mama a fost un exemplu pentru mine și mi-a dat curaj să-mi urmez pasiunile și să fac ceea ce îmi place. Mă consider norocoasă că părinții mei mă susțin în tot ceea ce fac. Îmi urmez pasiunile și nu las pe nimeni și nimic să mă împiedice în drumul meu.
Șerban Cristian Băcilă, profesor de canto la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică ”Octavian Stroia” din Cluj Napoca:
“Ioana a venit la mine prin primăvară, la recomandarea unei prietene, colegă de facultate. Era mânată de o dorință arzătoare de a lăsa o impresie bună lui Ricardo Caria, care o invitase să cânte alături de el în concertul de la Cluj și desigur, publicului…(2015). De la primele sunete mi-am dat seama că e mai mult decât o dorință, era pasiune și plăcere de a cânta! Începând lucrul cu ea, am mai descoperit câteva calități absolut necesare unui artist, ambiție, tenacitate, disciplină și dăruire. Dacă am avut mici îndoieli la început, datorate vârstei la care a început Ioana să pășească pe scenă, a reușit să mi le spulbere prin ceea ce a demonstrat stând pe scenă alături de un artist de talia lui Ricardo, dar mai apoi participând la cel mai vehi festival de muzică ușoară din România, ,,Constelația Necunoscută” de la Vaslui, editia 45, unde a reușit să obțină premiul I la categoria Seniori și a dăruit publicului și juriului o interpretare emoționantă a unei piese dificile și pretențioase ,,De-ar fi sa vii”. Rămâne să fiți pe recepție, pentru că activitatea Ioanei continuă și pregătim împreună surprize pentru iubitorii de muzică”.
Ricardo Caria, muzician: “Despre Ioana nu mai pot spune că este o colaborare, ea a devenit o prietenă de familie și oricând am un eveniment în zona Clujului, Ioana este de fiecare dată invitata noastră specială. Un om deosebit, pasionat de muzică, cu o voce extraordinară și la fel foarte perseverentă în cea ce privește reușita în domeniul artistic”.