<
Actualitate

Interviu. Ioan Aron pastor în Biserica Penticostală ”Betel” Câmpia Turzii: ,,De mic copil am iubit Credința în Domnul Isus”

Interviu. Ioan Aron pastor în Biserica Penticostală ”Betel” Câmpia Turzii: ,,De mic copil am iubit Credința în Domnul Isus”

Multiculturalitatea pentru orice stat de drept care se respectă, reprezintă un grad de civilizație, ea  îmbracă în formele sale, dreptul de exprimare culturală, etnică sau religioasă. Poporul român, în sensul lui, este un popor binecuvântat de Dumnezeu prin felul său de a fi, nobil, tolerant și iubitor față semenii săi și nu numai. Nimic nu este mai frumos decât acel moment când toți creștinii se roagă împreună. 

Ziarul 21 este un ziar foarte receptiv și deschis  în a promova tot ce este de interes pentru comunitatea din Câmpia Turzii și nu numai. În acest număr, Ziarul21 vă prezintă un interviu cu Pastorul Bisericii Penticostale ”Betel”, dl Ioan Aron, cu o scurtă istorie a Cultului Penticostal din Câmpia Turzii.  

 

Rep.: Pentru început vreau să vă mulțumesc pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu pentru cititorii Ziarul 21. Puteți să ne spuneți câteva date biografice?

 

Ioan Aron, pastor în Biserica Penticostală ”Betel” Câmpia Turzii: Mă numesc Aron Ioan și m-am născut în data de 15 aprilie 1964, în satul Cecălaca, comuna Ațintis, județul Mureș în familia lui Octavian și Aurelia Aron, al optulea din cei 11 copii, 4 băieți și 7 fete, toți fiind credincioși penticostali. Din cei 4 băieți, 3 slujesc ca pastori în biserici penticostale.

 

Rep: Cum a fost copilăria dumneavoastră?

 

Ioan Aron, pastor în Biserica Penticostală ”Betel” Câmpia Turzii: Am crescut într-o familie de creștini penticostali care ne-au condus către credința în Dumnezeu, ei înșiși fiind convertiți la credința crestină penticostală în anul 1944. Părinții ne-au învățat ce înseamnă munca, cinstea, disciplina și dragostea față de Dumnezeu și de semeni. Până la școală am avut parte de o copilărie frumoasă, împletită cu munca în gospodărie și jocurile copiilor din sat, pe ulițele sătești și în câmpurile și pădurile din împrejurimi. În familie ne-am bucurat de pace, fericire și întelegere în ciuda condițiilor vremii.

 

Rep.: Unde ați făcut școala primară,  gimnazială dar și alte forme de învățământ?

 

Ioan Aron, pastor în Biserica Penticostală ”Betel” Câmpia Turzii: Primele opt clase le-am absolvit la Școala Generală din Cecălaca. În anul 1978 am venit în orasul Câmpia Turzii pentru a continua studiile la Liceul Industrial Câmpia Turzii. În perioada 1990-1994 am urmat cursurile Școlii Teologice Penticostale Cluj.

 

Rep.: Puteți să ne spuneți câteva cuvinte despre familia dumneavoastră?

Ioan Aron, pastor în Biserica Penticostală ”Betel” Câmpia Turzii: Sunt căsătorit din anul 1987 cu Elena și Dumnezeu a binecuvântat familia noastră cu 7 copii, un băiat și 6 fete. Băiatul și patru dintre fete sunt căsătoriți și ne-au adus bucuria de a fi bunicii celor 11 nepoți pe care-i avem. Băiatul de asemnea este absolvent al Institutului Teologic Penticostal București. Dumnezeu a binecuvântat familia noastra și din punct de vedere educațional, 6 dintre copii având studii superioare universitare.

 

 Rep.: Când ați îmbrățișat credința cultului Penticostal?

 Ioan Aron, pastor în Biserica Penticostală ”Betel” Câmpia Turzii: De mic copil am iubit Credința în Domnul Isus și modul de închinare pe care l-am găsit în Biserica Penticostală, participând împreună cu părinții la slujbele bisericii. Am fost angrenat în slujirea în biserică de mic, îndeosebi la cântare împreună cu ceilalți copii ai bisericii, dar și la programele de studiu biblic speciale pentru copii. La vârsta de 18 ani, în anul 1982, am încheiat legământ cu Dumnezeu prin botezul în apa în numele Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfant, determinat de experiențele spirituale deosebite avute în familie și în viața de zi cu zi.

 

Rep.: Care a fost primul loc de muncă?

 Ioan Aron, pastor în Biserica Penticostală ”Betel” Câmpia Turzii: Din 1982 am lucrat în cadrul Combinatului Metalurgic Câmpia Turzii ca termist-tratamentist. Apoi din 1988 am fost angajat la CFR până în anul 1996. Totodată în perioada iulie 1984 – ianuarie 1986 am facut stagiul militar la Galați și București fiind avansat până la gradul de caporal, ceea ce pentru un credincios penticostal din acei ani era destul de rar. Din 1996 sunt angajat al Cultului Creștin Penticostal din România ca pastor, slujba pe care o dețin și în prezent.

 

Rep.: Vă rog să ne spuneți  istoria  Cultului Penticostal din toate locațiile municipiului Câmpia Turzii, încă dinainte de revoluție?

 Ioan Aron, pastor în Biserica Penticostală ”Betel” Câmpia Turzii: În urma industrializării orașului Câmpia Turzii începând cu anul 1922 și a afluxului de populație provocat de aceasta, credința penticostală a ajuns și în oraș prin oamenii veniți la muncă fie în fabrică sau pe șantierele deschise. În acea perioadă se recunoaște prima Biserică Penticostală din Câmpia Turzii, ai cărei membri se întâlneau într-o casă familială de pe strada Târnavelor, mutându-se apoi pe strada Baba Novac din cartierul Sarât în luna septembrie 1936. Primii pastori pe care Biserica Penticostală i-a avut au fost Mândruț Petru, urmat de Ardelean Petru. Din 1952 slujba de pastorație a fost preluată de fratele Cherecheș Alexandru din Turda. Acesta a slujit până în anul 1990. Din anul 1950, Biserica Penticostală s-a mutat pe strada Teilor nr. 16 unde s-au ținut slujbele bisericii până în anul 1981, an în care s-a cumpărat o proprietate la adresa Dr. Ioan Ratiu nr. 51, unde se află o casă unifamilială care a fost extinsă, urmând ca slujbele să fie ținute în aceasta nouă locație începând cu decembrie 1981.

Biserica a suferit mereu din pricina regimului comunist. Credincioșii erau mereu supravegheați și controlați atât în spațiul public cât și la slujbele bisericii, fiind chemați mereu la posturile de Miliție pentru a li se lua declarații cu privire la persoanele care slujeau dar și locurile în care erau ținute strângerile de rugăciune. După un an, în luna mai 1982, clădirea bisericii a fost demolată de către deținutii penitenciarului din Aiud la ordinul regimului de atunci. Astfel credincioșii în număr de aproximativ 300 de adulți și tot atâți copii s-au strâns în ce mai rămăsese din demisolul clădirii demolate până în anul 1990 când s-a autorizat reconstrucția clădirii bisericii, locație în care se întâlnesc credincioșii bisericii ”Betania” de astăzi. În același an, o parte din credincioși din zona Centru-Sâncrai au reluat întâlnirile la vechea locație din strada Teilor nr. 16, fiind autorizați ca Biserica Penticostala ”Betel”, urmând apoi să cumpere proprietatea de pe strada Tudor Vladimirescu nr. 14 și să construiasca noul lăcaș de închinare în forma în care se află și astăzi.

Cei care au slujit ca pastori până în ziua de azi sunt: Ianoș Artemie, Ghiurca Gheorghe, Pintilie Daniel, Trif Matei în biserica Betania; Mircea Deteșan, Aron Ioan, Luca Costache, Pintilie Clement în biserica ”Betel”; Gal Samoilă, Rus Daniel în biserica ”Bunul Samaritean” înființată în anul 2010.

 

Rep.: Când ați devenit pastor și care au fost pașii și locurile pe unde ați fost?

Ioan Aron, pastor în Biserica Penticostală ”Betel” Câmpia Turzii: În anul 1995 am fost ordinat (hirotonisit) ca diacon în Biserica Penticostală ”Betel”, iar în 1996 ca presbiter. În anul 1997 am fost ordinat (hirotonisit) ca pastor al bisericii. Am slujit în bisericile penticostale: ”Betel” Câmpia Turzii, Soporul de Câmpie, Frata, iar din luna ianuarie 1998 slujesc ca pastor coordonator al Bisericii Penticostale ”Betel” Câmpia Turzii

 

Rep.: Puteți să ne spuneți câteva cuvinte despre fanfara bisericii? 

Ioan Aron, pastor în Biserica Penticostală ”Betel” Câmpia Turzii: Fanfara Betel a luat ființă în anul 1999, primul dirijor fiind Ișpan Alexandru. Fanfara a fost parte integrantă a slujbelor bisericii slujind atât în biserică cât și în afara acesteia la nenumărate evenimente (înmormântări, marșuri civice, evanghelizări publice etc.) O particularitate a fanfarei este că cei care slujesc sunt în mare parte tineri și copii.

 

Rep.: Câteva cuvinte despre biserica pe care o slujiți în momentul de față, consiliul parohial? 

Ioan Aron, pastor în Biserica Penticostală ”Betel” Câmpia Turzii: Biserica Penticostală ”Betel” este formată din aproximativ 300 de credincioși majori de toate vârstele și 120 de aparținători. În cadrul bisericii slujesc: corul mixt, fanfara, corul de copii și soliști. Echipa pastorală este formată din pastorul coordonator, pastorii asistenți, 4 presbiteri și 4 diaconi. Biserica ”Betel”coordonează de asemenea un sector compus din 10 biserici dimprejurul orașului Câmpia Turzii.

 

Rep.: Care sunt activitățile importante pe plan local, care sunt sărbătorile cele mai iubite?

Ioan Aron, pastor în Biserica Penticostală ”Betel” Câmpia Turzii: Biserica a fost întotdeauna implicată în spațiul public în mod deosebit cu scopul de a vesti evanghelia, dar și pe partea socială având programe de ajutorare a celor nevoiași, construcții de case, cantina socială, activități speciale cu copii. Întotdeauna biserica s-a bucurat de o implicare mai deosebită în perioada celor mai importante sărbători: Nașterea Domnului, Moartea și Învierea Domnului, Cincizecimea dar și în multe alte ocazii în care putem să ne închinăm lui Dumnezeu.

 

Rep.: De ce rromii au biserica lor proprie în Câmpia Turzii?

Ioan Aron, pastor în Biserica Penticostală ”Betel” Câmpia Turzii: Credincioșii de etnie rromă, care sunt o comunitate destul de numeroasă în orașul nostru, și-au dorit și au fost ajutați în a-și construi lăcașuri de închinare în care să se poată închina lui Dumnezeu împreună cu toți cei din comunitatea lor. Cu toate acestea avem multe întâlniri comune, ei fiind în continuare slujiți atât de frați rromi cât și de frați români din bisericile penticostale din oraș. Iar mulți fiind înscriși și în bisericile penticostale cu membri predominant români.

 

Rep.: Ce puteți să ne spuneți de rolul misionar din Africa, când, locul și pentru ce perioadă ați fost?

 Ioan Aron, pastor în Biserica Penticostală ”Betel” Câmpia Turzii: Din anul 2016 am început călătoriile misionare înspre Mozambic la solicitarea credincioșilor de acolo și la îndemnul Duhului Sfânt de a-i ajuta pe semenii noștri de pe continentul African. Până în acest moment am realizat 8 călătorii misionare împreună cu colegi pastori din zonă, fiind tipărite și distribuite 10000 de biblii în dialectul local Makua. De asemenea au fost forate 9 puțuri de apă și avem în derulare și un proiect de construcții de case. Totodată sunt susținuți în școală aproximativ 320 de copii și 4 studenți. Pe parcursul călătoriilor au fost distribuite multe ajutoare constând în hrană, îmbrăcăminte etc.

 

Rep.: Care a fost experiența din Africa? 

Ioan Aron, pastor în Biserica Penticostală ”Betel” Câmpia Turzii: Recomand tuturor credincioșilor și cititorilor să facă cel puțin o călătorie în Africa. Aceasta experiență iți schimbă optica asupra vieții. Acolo poți vedea oameni care se știu bucura de puținul lor și pot trăi în modestie fără  fie nemulțumiți. Situația financiară este extrem de precară.

 

Rep.: Cu-i doriți să-i mulțumiți pentru cele realizate până în prezent?

Ioan Aron, pastor în Biserica Penticostală ”Betel” Câmpia Turzii: Pentru tot ceea ce sunt și ceea ce am realizat, toată recunostința o îndrept către Dumnezeu. Sunt mulțumitor și de toată implicarea colegilor păstori și slujitori din oraș cât și a comunității penticostale, dar dimensiunea lucrărilor care au fost făcute până în prezent depășeste puterea oricărui om. Dumnezeu să fie binecuvântat în veci!

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS