<
Interviu

Interviu inedit cu frumoasa folclorului românesc, Iulia Bucur!

Una dintre tinerele talente ale folclorului românesc a acceptat să ne acorde un interviu despre activitatea sa în această lume a muzicii populare tradiționale.

Iulia Bucur este una dintre fetele culipici la public, agenda fiindu-i ocupată tot anul cu fel de fel de evenimente: spectacole, nunți, botezuri, seri românești. Talentul Iuliei a propulsat-o în topul cerințelor în materie de muzică populară. Voce, carismă, frumusețe, prestanțăși iubire de țara și Dumnezeu, sunt calități pe care Iulia nu și le ascunde niciodată, ba mai mult le evidențiază tot timpul.

Înzestrată cu mult har de la Dumnezeu, Iulia iubește mult ceea ce face: muzica, dansul și tradițiile românești. Dar în detaliu, vă lăsăm să citiți acest super interviu cu Iulia Bucur!

Adrian Soporan: Cine este Iulia Bucur?

Iulia Bucur:… și de câțiva ani și Roman 🙂 este o fată simplă, din inima Ardealului, care iubește viața, familia, cântecul, jocul și portul popular… dar în primul și în primul rând, pe Dumnezeu. Datorită căruia exist, sunt sănătoasă și am o viață așa frumoasă. Trebuie să menționez faptul că eu m-am născut la Cluj-Napoca, dar părinții mei vin din două zone diferite, tata satul Râciu județul Mureș, mama satul Fodora județul Sălaj.

A.S.: De unde înclinația către folclor?

I.B.: Înclinația pentru folclor și tradițiile românești, au fost stârnite de către părinții mei, de la o vârstă fragedă, și anume 6 ani. Ei au fost cei care m-au îndrumat către un ansamblu folcloric de copii, de aici din Cluj, Ansamblul “Dorulețu”, pentru a practica jocul popular. Cea mai bună alegere! Deși nu mi-a surâs ideea când mi-au propus, citez: “la dansuri populare numai țăranii merg, eu vreau dansuri moderne”. Gândul acesta l-am avut până am mers la prima repetiție. Așa mult mi-a plăcut încât le practic inclusiv în ziua de azi, dar de 20 de ani sunt la Ansamblul “Dor Transilvan”. Pe această cale îndrum toți părinții să își ducă copiii pe lângă școală, la un ansamblu de dansuri populare, te dezvoltă mult ca om în societate și pe lângă toate satisfacțiile aduse fiind pe scenă, în fața publicului, mai ai ocazia să mergi în turnee să vezi și lumea aceasta. Atâtea aș avea să vă povestesc. Vă mai zic încă ceva în legătură cu jocul popular și trecem la muzică. Timp de 10 ani de zile am fost și eu instructor coregraf al ansamblului de copii din Mociu, care au ajuns să îmi fie acum colegi la Cluj, sunt tare mândră.

Ajungând la acest ansamblu de copii, instructoarea de acolo, Mariana Pop, a descoperit că eu am și voce, așa că am început să intru în spectacole și cu cântatul. Din păcate am fost atâta de pasionata de dans, încât nu am luat în serios cântatul, până târziu. Tot la rugămintea părinților mei am făcut și Școala Populară de Artă “Tudor Jarda” din Cluj-Napoca. Am început să particip la festivaluri-concurs naționale și internaționale de folclor, unde de fiecare dată am reușit să vin acasă cu câte un premiu important. Acesta a fost un impuls foarte important pentru mine. Am început să îmi culeg piese frumoase, să le am ale mele, să imprim, să filmez videoclipuri, să merg prin televiziuni, să fiu invitată în spectacole importante prin țara, și chiar să ajung să cânt în turnee românilor din America, Spania, Anglia, etc. Sunt cea mai fericită că am ascultat de sfaturile părinților mei (cărora le mulțumesc pe această cale) iar acum mă bucur de munca depusă în toți acești ani.

A.S.: De ce muzică populară și nu alt gen?

I.B.: De ce muzica populară și nu alt gen mai actual, mai “cool” cum se zice acum… v-am explicat mai sus. Muzica populară mi-a intrat în sânge. Muzica populară, jocul popular, costumele tradiționale vechi (obligatoriu), obiceiurile și tradițiile românești. Patrioată 100%!

A.S.: Aveți vreun regret?

I.B.: După cum am menționat și mai sus, unul din regretele vieții mele este faptul că nu am luat cântatul în serios decât foarte târziu, 24 de ani dacă nu mă înșel. Dar mă consolez cu gândul că “Mai bine mai târziu decât niciodată”

A.S.: Care sunt artiștii preferați?

I.B.: Să ști că nu am câțiva artiști preferați, am foarte mulți. Nu aș putea alege unul sau doi, pentru că eu de la fiecare am ceva de învățat, unul are ceva, celălat are altceva ce mă inspiră, ajută. Pe fiecare în parte îi apreciez pentru ce au realizat și încă realizează în viață. Aici intră chiar și colegi ai tinerei generații.

A.S.: Ce colaborări ați avut?

I.B.: Am avut destul de puține colaborări de-a lungul anilor. Cele mai multe le-am avut cu grupurile de colinde. Pe care le puteți asculta și pe YouTube. O să menționez aici cea mai de succes colaborare și care este și cea mai nouă colaborare, colinda “Sub fereastră la om bun” alături de colegele mele Florina Oprea și gemenele folclorului Maramureșean Suzana și Daciana Vlad.

A.S.: Pe viitor, cu cine vreți să colaborați?

I.B.: Pe viitor sper să mai realizez câteva proiecte frumoase alături de colegele mele, pentru că avem foarte mulți oameni care ne-au rugat asta. Și mai am câteva în plan, dar nu pot să divulg până nu sunt 100% sigure.

A.S.: Care sunt pasiunile dvs.?

I.B.: Pasiunile mele pe lângă muzică și dans, mai sunt și gătitul de o vreme încoace (de când am participat la o emisiune culinară), călătoriile și nu știu dacă poate fi numita pasiune, dar timpul petrecut în familie.. asta îmi dă cea mai mare stare de bine.

A.S.: Planuri de viitor?

I.B.: Unul din planurile mele de viitor ar fi să îmi finalizez albumul. Lucrez de câțiva ani cu maestrul Ovidiu Bartes. Și sper în viitorul apropiat să îl și finalizăm.

A.S.: Super “Cântecul Primarului”. De unde inspirația pentru el?

I.B.:  “Cântecul primarului” a fost făcut în cinstea tuturor primărilor care au avut încredere în mine, și m-au invitat la evenimentele lor, de multe ori chiar și să le prezint manifestările. Am avut norocul de-a lungul anilor să întâlnesc atâția oameni minunați.. și am zis că musai trebuie să le fac un cântec fain.

A.S.: Cine îți compune textele și linia melodică?

I.B.: În perioada festivalurilor am avut norocul să întâlnesc un om foarte cumsecade, profesorul de muzica din satul tatălui meu (Râciu, Mureș) domnul Ioan Verchereanu, care mi-a dăruit câteva cântece frumoase compuse de dânsul. Cu aceste cântece am câștigat o mulțime de premii la concursuri. Iar de câțiva ani, liniile melodice de la maestrul Ovidiu Bartes iar textele Maria Anuța.

A.S.: Mesaj pentru cititorii Ziarului 21 și pentru cei care vă ascultă?

I.B.: Și gata? Aș avea așa multe să vă mai povestesc, musai să ne mai întâlnim la “șuetă”.

Pentru cititorii Ziarului 21 și pentru toți cei care citesc acest articol sper că am reușit să vă aduc zâmbetul pe buze și să vă inspir prin ceea ce am realizat eu. Pentru voi cititorii și pentru toți cei care mă îndrăgiți și îmi apreciați munca, vă doresc ceea îmi doresc și mie, sănătate și o viață frumoasă. Are grijă Dumnezeu de fiecare în parte. De asemena vă invit pe rețelele mele de socializare, Facebook, Instagram – Iulia Bucur – și desigur să vă abonați la canalul meu de YouTube, pentru a fi la curent cu cele mai noi piese.

Să ne vedem cu bine la cele mai frumoase evenimente din viața voastră! Vă iubesc! Iulia Bucur

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS