O activitate prolifică a unor oameni talentați, care din propria lor inițiativă au format o mare familie și și-au adjudecat titlul de pilon al Centrului Cultural al municipiului Câmpia Turzii.
Fanfara Promenada (Scurt Istoric). Prima Fanfara de la Câmpia Turzii a luat fiinţă în anul 1923 şi a activat până în anul 1938, sub conducerea muzicală a domnilor: Francal Ferdinand Piesz, Otto Wilde și I. Ambrus. În anul 1938, începe cel de-al doilea război mondial şi fanfara îşi încetează activitatea până în 1945.
Din 1945 și până în 1995, fanfara îşi desfășoară activitatea sub denumirea de Fanfara Sindicatelor fiind formată din rezervişti şi muncitori de la Uzina Industria Sârmei Câmpia Turzii şi mai târziu din elevi ai școli de ucenici. În anul 2009, luna iulie a avut loc primul festival de fanfară și majorete “Promenada verii” la care au luat parte formaţiile din Foieni – Satu Mare; Târnăveni – Mureş; Sighişoara – Mureş şi trupa de majorete cadet din Cluj Napoca, alături de fanfara “Promenada” şi trupa de majorete „Angels” din Câmpia Turzii.
Pe lângă aceste spectacole şi festivaluri, fanfara contribuie la spectacolele şi manifestările comemorative, cu ocazia evenimentelor: Ziua Unirii, Ziua Independenței de stat și a Uniunii Europene, Ziua Eroilor, Zilele Municipiului, Ziua Vârstnicului, Ziua Armatei Române, Ziua Naţională a României şi Concertul anual de Crăciun.
Sorin Sălăjan, cel care de peste 18 ani se implica activ în viața societății, a binevoit să acorde un interviu în exclusivitate legat de activitatea Fanfarei Promenada la acest ceas aniversar, 18 ani de activitate în viața municipiului Câmpia Turzii.
Adrian Soporan: Sărbătoriții majoratului cu Fanfara Promenada! Care este povestea ei? Cum a început totul?
Sorin Sălăjan: Ideea unei fanfare a localității este veche și au mai fost tendințe de forma o astfel de fanfară în anul 1989, înainte de revoluție, când proaspăt lăsat la vatră din serviciul militar am aceptat postul de dirijor a unei mici fanfare formată din tineri și adulți. Fanfara exista sub tutela Combinatului Metalurgic Câmpia Turzii, dar nu a rezistat datorită lipsei de dotare cu instrumente și a susținerii financiare. Astfel în anul 1995 se desfințează. În luna ianuarie am fost invitat de domnul primar de atunci, domnul Radu Hanga, și mi s-a propus organizare și formarea unei fanfare pentru ceremonialele militare și civile din localitate. Am aceptat cu condiția să fiu sprijinit material și financiar lucru care s-a realizat. Am căutat tineri dornici să învețe un instrument, am reparat personal câteva instrumente și am început pregătirea lor.
A.S: Care au fost pașii să ajungeți până aici?
S.S.: Eu am început să învăț să cânt la trompetă în anul 1984 când eram elev la Liceul Industrial Câmpia Turzii și domnul Varga Mircea a selectat câtiva tineri pentru Fanfara Sindicatelor. Am reusit destul de repede să învăț trompeta și am cântat până în anul 1987 în această fanfară. În anul 1987 am plecat militar la Craiova și apoi am fost selectat în fanfara militară de la București. După șase luni am reușit un transfer la fanfara militară din Cluj Napoca de unde am și fost lăsat la vatră.
Așa cum am mai spus, în anul 1989 am preluat Fanfara Sindicatelor care defapt era formata din elevi, în proporție de 90%. În anul 2011-2014 am studiat la Școala Populară de Arte Tudor Jarda Cluj, absolvind clasa instrumente de fanfară pe Trompetă. Din 2001 și până în prezent conduc Fanfara Promenada Câmpia Turzii
A.S: Cum este să coordonezi atâția oameni?
S.S: În fanfară suntem ca într-o familie cu membrii mulți dar care ne supunem dirijorului. Așa am fost și eu educat și așa i-am educat și eu. Fiecare avem problemele noastre personale dar încercăm și găsim timp și pentru fanfară.
A.S: Ce muzica abordați? Puteți cânta orice gen muzical?
S.S: Nu putem cânta orice gen muzical dar orchestra de fanfară poate aborda o gamă largă de genuri musicale, asfel noi avem în repertoriu: marșuri, muzică populară, muzică ușoară( pop, rock, latino etc) diferita Colinde și Cântece de Crăciun
A.S: Concursuri și Festivaluri care v-au rămas în minte și premiile câștigate!
S.S: Cele mai importante Concursuri Internaționale au fost:
• locul I împreună cu o trupă de majorete din Kisberg Ungaria la Bandes of Majorette – Malgrat de Mar Spania 2006
• mențiune la Giulianova 2012
• premiul II de popularitate al juriului la Giulianova 2019
Dintre festivaluri amintesc „Iosif Ivanovici” -Galați, „Parada Fanfarelor” –Pitesti, Festivalurile fanfarelor de la Sighișoara, Tg Secuiesc, Bistrița, Gherla, Dej, Satu Mare, Târnăveni
A.S: Câți instrumentiști sunteți acum în Fanfara Promenada?
S.S: Fanfara are un efectiv de 20 de instrumentiști
A.S: Cât de greu este să cânți la instrumente?
S.S: Fiecare instrument își are particularitatea sa, astfel unele sunt grele prin construcția lor, altele sunt mici, ușoare dar necesită tehnică și exersare ca să poți cânta, așa că la toate este greu dar nu imposibil iar după ce înveti este o plăcere.
A.S: Care este cel mai greu instrument de cântat?
S.S: După mine cel mai complicat este clarinetul.
A.S: Vin copiii și tineri spre cântat?
S.S: În ultima perioadă tot mai puțini vin astfel de instrumente. Poate nu ar strica ca profesorii de muzică din școli să ne dea o mână de ajutor în acest sens.
A.S: Mesaj pentru cei care va sărbătoresc!
S.S: Eu personal mulțumesc administrației locale și domnilor primari care au condus municipiul în cei 18 ani de viață a fanfarei pentru sprijinul acordat. O mulțumire aparte i se cuvine domnului primar Dorin Lojigan și doamnei director Irina Munteanu pentru că au avut încredere în noi și ne-au ajutat anul acesta să participăm la concursul din Italia.