Tânăr, pasionat de armată, în special de partea de aviație, interlocutorul nostru, Rareș Ceclan este un tip serios, tipicar și super răbdător. Acest lucru este demonstrat și susținut prin proiectele și machetele pe care le creează pentru toți cei care doresc să impresioneze, printr-un cadou inedit. Machete Personalizate la Comandă
1.Adrian Soporan: Te rog să ne spui câteva cuvinte despre tine!
Rareș Ceclan: Salut. În primul rând vă mulțumesc că v-ați gândit și la mine pentru a vă fi interlocutor în rubrica „10… cu Adrian Soporan” Numele meu este Ceclan Rareș, sunt născut și crescut în Câmpia Turzii. Am 24 de ani și îmi plac foarte mult aviația, ieșirile cu prietenii, tenisul și, motivul pentru care ne aflăm azi, aici, modelismul sau crearea de machete. Pasiunea mea principală este legata de crearea de machete, de orice fel.
- A.S: De unde pasiunea pentru modelism?
R.C: Încă din copilarie mi-a placut să creez câte ceva, de la machete de mașini în miniatură până la avioane, MIG-uri, elicoptere, diorame(decor). Am dezvoltat această pasiune, pentru că îmi place foarte mult ceea ce fac. Prima mea machetă a fost un MIG 21 Lancer B- (dublă comandă) cu scara 1/72. (de 72 de ori mai mic decât avionul real). Sunt pasionat și de aviație iar MIG-urile, avioanele militare și elicopterele sunt preferatele mele și cred că din acest motiv sunt machetele pentru care lucrez cu cel mai mare drag.
- A.S: De la câți ani ai început?
R.C: Am început cu confecționarea de machete, la vârsta de 8 ani, dupa care am început să modific mașinile și daca stau bine să caut în arhivă, cred că prima mașină modificată, a fost pe la 12 ani. Primele machete la comandă le-am facut la vârsta de 17 ani. Am făcut până în momentul de față peste 500 de machete din toate categoriile și mai nou, fac machete pentru case, pentru firme, cladiri, depozite, practic tot ce se poate aduce la o scară mai mică.
4.A.S: Care a fost cea mai grea machetă de realizat?
R.C: Un elicopter smurd EC135 Eurocopter, pentru că a trebuit realizată toată aparatura medicală, defribilatoare, targa, etc. Am lucrat la ea în jur de 120 de ore și aș mai adăuga și macheta MIG 21 Lancer la care am lucrat în jur de 115 ore. Aici vreau să menționez că lucrez cu mai mult drag la machete cu MIG 21 pentru că MIG 21 este preferatul meu. De ce atât? Pentru că trebuie făcut totul foarte atent și trebuie ca fiecare piesă să fie transpusă ca originalul.
5.A.S: Care sunt instrumentele cu care lucrezi?
R.C: În primul rând mă încarc cu multă răbdare. Am un compresor conectat la aerografe, pe care îl folosesc pentru a vopsi piesele și machetele după dorința clienților. De asemenea mai folosesc pensule de diferite dimensiuni, pensete, bisturiu, cutter, diferite pile.
- A.S: Cine apeleaza la serviciile tale?
R.C: Cine vrea să faca un cadou special, un cadou care să fie veșnic, să fie pe viață. Colecționari sunt iarăși o categorie de clienți, pasionații de mașini, oamenii care iubesc frumosul. De asemenea am avut comenzi din partea celor de la Poliția locală Galați și Poliția locala Câmpeni
- A.S: Unde îți livrezi machetele? De unde ai comenzi?
R.C: Din toata țara sunt sunat sau contactat pe pagina oficială de facebook. În funcție de comanda pe care clientul mi-o dă, pot să livrez macheta dupa câteva zile, sau după o săptămână, asta în funcție de detaliile și mărimea pe care o vrea. Am trimis machete în toată țara dar și în străinătate.
- A.S: La ce evenimente ai participat?
R.C: Am participat la câteva dintre concursurile de profil din țară. Aici aș vrea să aduc în atenția cititorilor Ziarului 21 câteva dintre concursurile care m-au impresionat din punct de vedere al organizării. Ziua porților deschise, la Baza 71 aeriana Câmpia Turzii- prezentare machete. Anul acesta am participat la Ghimbav,( Brașov) la un concurs internațional de machete, unde am câștigat locul doi cu doua machete, un F16 varianta românească și un IAR 330 Medevac. Am participat și la evenimente caritabile unde am donat câteva machete care s-au vândut și banii au fost donați. Aici aș vrea să amintesc și pe cei de la Asociația Transilvania Spotters, care au licitat o sumă impresionantă de bani pentru o macheta cu MIG 21 Lancer. Am mai participat la Euroavia, unde am avut o simplă prezentare de machete.
9.A.S: De ce ai nevoie pentru pasiunea aceasta?
R.C: Răbdare, răbdare și multă răbdare. În primul rând trebuie să îți placă ceea ce faci. Mi s-a mai întâmplat ca anumite piese să nu se potrivească sau pur și simplu să nu am inspirație în ziua respectivă. Aici mai intervine și partea de mult calm. Trebuie să ai nervi de oțel, pentru că cine zice că ceea ce fac eu este ușor, nu zice bine deloc.
- A.S: Unde te găsim?
R.C: Pe pagina de facebook Machete Personalizate la Comanda. Pe pagina de facebook mă promovez pentru că majoritatea clienților sunt pe rețetele de socializare și acolo îmi expun toate creațiile și toate machetele făcute.