<
Interviu

Interviu cu prof. Simona Șandor, director al „Clubului Copiilor” din Câmpia Turzii

O știu pe d-na Simona Șandor de foarte mult timp, încă din perioada când excela la catedra de „Limba și Literatura Română” la școala Gimnazială „Mihai Viteazu” din Câmpia Turzii. Pasionată, răbdătoare și protectoare ca o mamă pentru toți cei care îi erau elevi. O fire ambițioasă, care ar muta munții din loc, Simona Șandor ajunge la cârmele „Clubului Copiilor” din Câmpia Turzii în 2006. O pierdere pentru școală, un câștig pentru comunitatea din Câmpia Turzii.

De atunci și până în prezent, activitățile diversificate și practice ale Clubului, atrag an de an elevi și copii, dornici de dezvoltare personală și profesională.

Fiind situat în inima unei comunități cu multiple valențe economice și spirituale, „Clubul Copiilor” Câmpia Turzii își dorește să demonstreze rolul de nucleu în jurul căruia gravitează spiritualitatea românească, precum și acela de catalizator educativ pentru școlile din localitate.

Însăși perspectiva integrării țării noastre în Uniunea Europeană impune necesitatea cunoașterii culturii, obiceiurilor si tradițiilor populare românești , pentru a putea fi transmise și comparate cu cele ale celorlalte popoare integrate in UE. Ne dorim ca elevii de azi să fie factori civilizatori ai lumii de mâine.

Comunitatea nu poate rămâne indiferentă la felul în care copiii ei își petrec timpul liber, la modul în care aceștia știu să râdă, să se joace, să fie senini, toleranți și buni, să descopere lumea din jurul lor… ea trebuie să înțeleagă și să fie convinsă că există și alte modalități de petrecere a timpului liber decât în fața televizorului…

Deschis elevilor între 5-18 ani, „Clubul Copiilor” din Câmpia Turzii îi ajută pe cursanți să pătrundă în universul copilariei și al adolescenței pasionate de cunoaștere și creativitate.

Cursurile gratuite oferă tututor copiilor posibilitatea de a da frâu liber fanteziei, pasiunii și talentului, în afara orelor de școală. Munca și entuziasmul lor vor îmbogăți an de an palmaresul premiilor naționale și internaționale.

Clubul Copiilor este un element esențial al oricărei comunități prin resursele umane pe care le are, dar și prin spațiile de învățare.

Ne-am gândit să îi luam un interviu d-nei prof. Simona Șandor, un interviu despre activitatea fructuoasă pe care o desfășoară la „Clubul Copiilor” din Câmpia Turzii.

Adrian Soporan: Faceți-ne o scurtă descriere, a d-voastră, ca persoană.

Simona Șandor: Am venit pe lume într-o zi senină de august, alături fiindu-mi Bunătatea și Modestia, Dragostea de oameni și Empatia. Iubesc artele și frumosul în general, apreciez ca pe o minune candoarea și inocența copilăriei și consider că lumea este însăși creația artistică a lui Dumnezeu, dăruită nouă oamenilor spre fericire.

A.S.: De când sunteți în conducerea „Clubului Copiilor” și cum ați ajuns aici?

S.Ș.: Sunt în învățământ la catedra de limba și literatura română din 1990, de când am absolvit „Facultatea de Litere” a Universității „Babes Bolyai” (îmi place să spun despre mine că astfel mi-am găsit binecuvântarea și implicit vocația), iar la conducerea „Clubului Copiilor” am fost numită din anul 2006, prin decizie de detașare în interesul învățământului în urma concursului de director organizat de Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

„Clubul Copiilor” este instituție de învățământ preuniversitar de stat, specializată în educație extrașcolară, care funcționează în baza Ordinului Ministerului Educației nr. 5567/2011.

A.S.: Practic, ce pot face copiii care vin la „Clubul Copiilor”?

S.Ș.: De la înfiinţarea sa din anul 1971, sute de mii de copii au deschis porţile Clubului, modelându-se spiritual şi fizic, descoperindu-şi talente, competenţe şi pasiuni, nu arareori vocaţii, ca apoi, integraţi în prezentul continuu al oraşului, să păstreze amintirea orelor petrecute aici nu doar ca nostalgie a copilăriei, ci şi a începutului unui drum, al unor performanţe, uneori chiar al unei cariere. Vârsta Clubului rămâne, dincolo de numărul anilor, vârsta copiilor, a celor care îşi petrec aici clipele libere, adăugând gratuităţii frumoase şi necesare a jocului o dimensiune creativă.

La noi se valorifică timpul liber al copiilor în cadrul activităților cercurilor artistice, tehnice, sportive, dar și prin implicarea lor în proiecte educative. Nu întâmplător sloganul nostru este: “Clubul Copiilor, alternativa timpului tău liber“.

A.S.: Care sunt proiectele de suflet pe care le-ați implementat la „Clubul Copiilor”?

S.Ș.: De-a lungul anilor au fost foarte multe proiecte, dintre care amintesc doar câteva:

-Pastel – concurs naţional

Echipa de participanți este formată din elevi și profesori din 32 de județe ale țării

Literatură (creație lirică) / pictură/ grafică pe calculator. La ultima ediție am primit și creații în limba spaniolă (propus pentru nivel internațional)

-Culorile toamnei – concurs naţional; la ultima ediție au trimis lucrări peste 600 de elevi din toate județele țării. Literatură (creație descriptivă) /pictură /PPT-uri (propus pentru nivel internațional)

-„Aventura vieții mele” – concurs naţional cu parteneri din peste 30 de județe. Literatură (creație epică) / pictură/grafică pe calculator

– Concurs regional de karting şi judeţean de karting, la care au participat elevi de la 8 cluburi ale copiilor din 4 județe învecinate

– „Aproape de Tine” – cocurs judeţean, pe tema „Învierii Domnului”

– Creație literară

– Pictură

– PPT-uri

– „Aproape de tine” – concurs judeţean, în parteneriat cu „Dragonii Transilvani” și Arhiepiscopia Ortodoxă, pe tema voluntariatului, finalizat cu o tabără la Caps-Valea Ierii, finanțată de Consiliul Județean Cluj

– Concurs judeţean transdisciplinar de creaţie artistică pe tema voluntariatului. Concursul judeţean transdisciplinar de creaţie artistică pe tema voluntariatului: se adresează copiilor şi tinerilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 19 ani.

Concursul s-a desfășurat pe categorii de vârstă şi pe următoarele secţiuni:

  1. Creație literară-concurs de eseuri, care are ca subiect descrierea unor activităţi de voluntariat realizate de elevi în cadrul unor programe de voluntariat organizate de şcoli, de ONG-uri, de servicii sociale, sau chiar organizate şi conduse de elevii înşişi
  2. Grafică pe calculator
  3. Desen, pictură, postere
  4. Quilling, handmade.
  5.  – Redactarea a 300 de scrisori pentru soldaţii români din teatrul din Afganistan cu ocazia Crăciunului. În perioada noiembrie-decembrie 2015 s-a pus în practică o acţiune de apropiere faţă de militarii români din Afganistan, 300 de scrisori fiind adresate de elevii de la „Clubul Copiilor” Câmpia Turzii, de elevii de la „Pavel Dan” și de tinerii voluntari, militarilor români aflaţi în teatrul din Afganistan.

– Acordarea pachetelor-cadou copiilor de la Mănăstirea Dumbrava. Luni, 5 decembrie 2015, tinerii din cadrul Grupului de implicare socială „Tinerii Voluntari”, în parteneriat cu „Clubul Copiilor” Câmpia Turzii, au oferit copiilor de la Mănăstirea Dumbrava, peste 100 de pachete cu rechizite, jucării, îmbrăcăminte şi dulciuri.

– Întâlnire cu reprezentanţii Batalionului 811 Infanterie „Dragonii Transilvani” din Dej la Clubul Ionel Floaşiu. Luni, 1 februarie 2016, grupul de implicare socială a primit vizita militarilor de la Batalionul 811 Infanterie Dragonii Transilvani din Dej, care, reprezentându-i pe camarazii lor din Afganistan, au dorit să aducă un semn de recunoştinţă copiilor şi tinerilor voluntari care au trimis scrisori militarilor noştri în pragul sărbătorii Crăciunului.

– Vizită acasă la „Dragonii Transilvani”. Copiii de la cercurile artistice îşi prezintă omagiul lor soldaţilor care au fost în teatrul din Afganistan.

– Tabără de creaţie artistică.  Participarea la o tabără de creaţie artistică a tinerilor câştigători ai concursului, tabără finanțată de Consiliul Județean Cluj.

Cu diverse ocazii calendaristice:

– oct. – Deschiderea festivă a anului școlar

– nov. – Halloween și Drepturile Copilului

– dec. – Ziua Națională și Crăciunul

– ian. – Zilele Eminescu

– feb. – Zilele Școala altfel

– mar. –Ziua Mamei

– apr. – Ziua Cărții

– mai – finalizarea parteneriatelor

– iun. – Ziua Copiilor

Au loc:

– Desene pe asfalt

– Spectacole

– Expoziții

– Manifestări în locuri publice

– Jocuri si concursuri în aer liber

– Parteneriate educaționale cu instituțiile școlare

A.S.: Am văzut că aveți multe cursuri și activități… Mai vin copiii către lucruri practice?

S.Ș.: De fapt acesta este adevăratul motiv care le menține vie atenția: lucrul practic, implicarea efectivă, conștientizarea valorii proprii și a respectului de sine.

A.S.: Care este cea mai frumoasă amintire pe care o aveți, de când sunteți în conducerea „Clubului Copiilor”?

S.Ș.: Tot ce-a fost până acum a fost nemaipomenit de frumos! Mi-am picurat sufletul în fiecare colțișor al instituției, în fiecare activitate la nivel de cerc, sau de Club, în fiecare elev pe care l-am însoțit un an sau mai mulți din viața lui, în fiecare părinte sau bunic care a pășit în curtea Clubului, sau în sălile de cerc… N-aș putea identifica o singură amintire, fiindcă eu însămi mă identific cu Clubul și cu tot ce înseamnă el pentru mine și pentru comunitatea locală.

A.S.: Care sunt cursurile care excelează?

S.Ș: În proiectele pe care le implementăm sunt cuprinse toate cercurile, anume pentru a nu face diferențieri de niciun fel între cadrele noastre didactice, pentru a da fiecăreia șansa să se afirme. Participările la alte concursuri, în țară, sunt – bineînțeles – încununate de succes și, evident, cu premii.

A.S.: Mai sunt copii dornici de implicare în activități care nu includ telefon și tabletă?

S.Ș.: În epoca noastră, telefonul și tableta au devenit de mult timp indispensabile. Uneori le folosim în scop informațional, alteori, când sunt de prisos, își așteaptă tăcute stăpânul.

A.S: Unde credeți că s-a greșit în sistemul de învățământ?

S.Ș.: Ei, acesta este un subiect prea vast pentru a fi dezbătut acum. Poate cu altă ocazie, mai pe larg… Însă vă pot spune cu certitudine că „Clubul Copiilor” şi-a asumat încă de la începuturile sale un scop, care constituie în acelaşi timp şi o responsabilitate fundamentală: acela al cultivării talentelor, al deschiderii spre un câmp informaţional vast, al oferirii unor posibilităţi de aprofundare şi aplicare a orizontului cognitiv al copiilor, al descoperirii, punerii în valoare şi cultivării talentelor şi înclinaţiilor, al antrenării copiilor în manifestări formative.

A.S.: Un mesaj pentru copiii și părinți care ar dori să participe la cursurile organizate?

S.Ș.: Părinte drag, iubește-ți copilul în orice ipostază – netalentat, ghinionist și nepriceput… Vino la noi! Poți petrece timp alături de copilul tău, în cadrul atelierelor noastre, asfel ca tu să fii mândru de el și fericit, căci copilul tău e o sărbătoare care încă se desfășoară în viața ta.

Dragul meu elev, haide la „Clubul Copiilor”, unde cursurile sunt gratuite, unde prietenia se împletește cu râsul și buna dispoziție, unde tu ești actor principal în scenariul vieții tale! E clubul vostru, al copiilor și al copilăriei. Aici veselia e la ea acasă. Fii tu motivul pentru care azi cineva zâmbește !

Vă mulțumesc, domnule reporter, pentru răbdare și pentru atenția acordată. Rămâne deschisă discuția despre educație.

Voi încheia cu cuvintele care vă întâmpină la intrarea în Club și care ilustrează respectul și aprecierea mea pentru oamenii și locurile din Câmpia Turzii:

“Așezată în plin soare, la doar câțiva metri de centrul orașului, se întinde mândră și senină în toată splendoarea ei, clădirea impunătoare a „Clubului Copiilor”, axis mundi legendar în jurul căruia gravitează un întreg furnicar de oameni harnici și iubitori, binecuvântați de Dumnezeu, între toate semințiile lumii, cu copii sănătoşi și frumoși“.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS