<
Interviu

Interviu cu Morea Cornel: „Două lucruri cer de la echipă: gândire și determinare”

Un interviu realizat de Lăcătuș Nicușor.

Fotbalul ca fenomen este un sport iubit de foarte multă lume. Fotbalul, de la invenția sa de către englezi, a generat foarte multă pasiune. Milioanele de suporteri spun totul. O vorbă din popor spune că ,,Prima dragoste nu se uită”.Perseverența de a te dedica încă din copilărie spre acest sport a dus într-un târziu și la performanță. Dragostea, pasiunea pentru acest sport, a făcut din d-nul Morea Cornel, un stil de viață. A pus în practică tot ceea ce a învățat,a pornit de jos, a învățat întreaga artă a acestui sport cu balonul rotund, iar  mai târziu a învățat copii să practice acest frumos sport.  A șlefuit  generații întrgi de copiiși a făcut o performanță foarte mare aici la Câmpia Turzii.

Rep.: Pentru început doresc să vă mulțumesc pentru că ați acceptat invitația noastră de a acorda un interviu cititorilor  ,,Ziarului 21”. Vă rog să ne spuneți câteva date biografice.

 Morea Cornel, antrenor de fotbal Club Sportiv Municipal Câmpia Turzii Câmpia Turzii:

Mă numesc Morea Cornel, m-am născut în data de 03 ianuarie 1961în Câmpia Turzii, din părinții Gheorghe și Elena și provin  dintr-o familie cu șase copii. Școala primară și gimnazială le-am făcut la Școala Nr. 3 în perioada 1968-1975(actuala ”Pavel Dan” de pe Șarât).Liceul l-am absolvit la Liceul Industrial (actualul Colegiul Tehnic) Câmpia Turzii, profil electrotehnic. De asemenea am urmat în anul 2000 la îndemnul d-nului Popovici Cornel, un mare om de sport din Câmpia Turzii, Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității  ”Babeş-Bolyai”din Cluj. De la d-nul profesor Popovici Cornel am avut multe de învățat și căruia vreau să-i mulțumesc pe această cale. Stagiul militar l-am făcut aici aproape de casă, mai exact la unitatea de parașutiști de la Luna. În momentul de față îmi desfășor activitatea ca și profesor de educație fizică și sport la Colegiul Tehnic ”Victor Ungureanu” din localitate.

Rep.: Care au fost primii pași către fotbal, și care a fost cariera dumneavoastră în fotbal?

Morea Cornel: Întotdeauna mi-a plăcut fotbalul, am jucat chiar foarte bine, am stat în colonia uzinei (Goldiș)o zonă foarte frumoasă la aceea vreme, acolo am ,,bătut” mingea, ca mai toți băieții. Trebuie să vă spun că la școală, până pe clasa a VIII-a, eram selecționat la echipa de atletism, la echipa de handbal, a școlii iar fotbalul îl jucam de plăcere.  De fotbal, practic m-am apucat la 16 ani. Pentru început fratele meu care juca la Lut, m-a luat cu el să joc,lui nea Petrică, antrenorul echipei, i-a plăcut foarte mult cum jucam, mi-a cumpărat ghete, am jucat vreo 5-6 etape la această echipă. Dar la insistențele colegilor mei de liceu, care jucau la ,,Industria Sârmei”din Câmpia Turzii, m-au convins să vin și joc pentru această nouă echipă, antrenată de d-nul Dionisie Crăciun.  După trei săptămâni de antrenament, am devenit titular la juniorii republicani și chiar îmi amintesc că mai erau patru etape. Primul meci jucat de mine ca și fundaș central, a fost în deplasare la ,,FC Bihor”, unde i-am bătut cu 2-1 după care am jucat cu cei de la Sighet unde iarăși am câștigat cu 3-2, atunci a apărat Cârlan, un mare portar care a ajuns la echipa bucureșteană ,,Luceafărul București”. Niciodată, atât cât am jucat la ,,Industria Sârmei” nu am fost mai jos de locul trei (juniori republicani). Am fost chiar și căpitanul echipei în turul acelui campionat.După terminarea junioratului am jucat pentru o scurtă perioadă la ,,CFR Turda”, o echipă foarte bună aflată în liga a IV-a, cu jucători care rulau între ,,Sticla Arieșul Turda” și ,,CFR Turda”. În timpul stagiului militar, am revenit la Câmpia Turzii, la insistențele d-lui Anghelescu Aurel, care se ocupa de centru de copii și juniori, un om deosebit, un om care m-a ajutat atât ca jucător cât și ca antrenor. După terminarea stagiului militar am revenit din nou la ,,CFR Turda”, unde am jucat zece ani, din 1988 până în 1998 după care am trecut la echipa ,,Izolatorul Turda”. Cariera mea de fotbalist s-a terminat tot de unde mi-am început cariera, adică la ,,Arieșul Câmpia Turzii”.

Rep.: Cum și când ați început să cochetați cu antrenoratul în fotbal?

Morea Cornel: Deoarece am iubit foarte mult fotbalul am decis să urmez cariera antrenoratului. Am început cursurile de antrenori de la Cluj. Pentru mine plăcerea de a antrena a fost un hobby. În toată cariera mea am dus o viață sportivă, pe perioada cât am jucat, toată lumea știa că eu nu fumez și nu consum alcool.  Prima echipă la care am antrenat a fost echipa de juniori de la ,,Izolatorul Turda”. Mi-a plăcut întotdeauna să îmi ordonez și să îmi notez pe caiete tactica de joc, antrenamentele zi la zi, dar și comentarile de după meci. În 1999 la recomandarea d-nului Anghelescu  am revenit de această dată ca și antrenor la Câmpia Turzii, unde am preluat o grupă de copii1987-1988 pe care nu o luase nimeni. S-au dovedit a fi grupe foarte bune. Am început o muncă serioasă cu cinci antrenamente pe săptămână, și într-o perioadă foarte scurtă, adică din iunie și până în noiembrie am câștigat din 16 echipe participante, memorialul ,,Gheorghe Ola”. Pot spune că la acest memorial au jucat echipe puternice cum ar fi: ,,Universitatea Cluj”, ,,CFR Cluj”, Școala de Fotbal ,,Ivansuc” Cluj Napoca și multe altele.

Rep.: Vă rog să îmi spuneți câteva momente care v-au marcat cariera?

Morea Cornel: Trebuie să menționez că în 2008-2009 am avut plăcerea să stau și pe bancă în divizia B în perioada când a fost ultimul an pentru Câmpia Turzii în liga a II-a, și asta s-a întâmplat când mai erau doar trei etape. După 31 de etape când echipa avea doar 7 puncte, era singura care se știa că retrogradează, așa a fost să fie să stau cu Cuc Mihai pe bancă și în ultimile trei etape am întâlnit ,,UTA Arad” de pe locul 5 unde am reușit un O-O, iar în etapa următoare am avut acasă cu cei de la Drobeta-Turnu Severin, o echipă care era pe val la momentul respectiv, am câștigat cu 3-1, și în ultima etapă am pierdut la ,,Universitate Cluj”. Ce vreau să remarc este că ce nu au reușit patru antrenori cu experiență cumulând doar 7 puncte în 31 de etape, eu și cu Mihai Cuc am reușit în trei etape 4 puncte în compania echipelor de pe locul  3 și 5.

 

Rep.: Puteți să îmi spuneți dacă ați avut performanțe la nivel de juniori?

Morea Cornel: Așa cum v-am mai relatat, performanțe au fost mai multe pe parcursul carierei mele de antrenor, dar cea mai recentă este cea din 2016. Trebuie să vă spun că am realizat un moment istoric la Câmpia Turzii. În vara anului acesta am reușit cu grupa anului ”97, să aducem titlul național la Câmpia Turzii. Pentru început am terminat campionatul regulat cu 14 echipe însumând 26 de etape cu o linie de clasament deosebită cu 24 de victorii un egal și o înfrângere. A urmat faza inter-județeană, pentru că este un meci de baraj între câștigătoarele a două județe, cu meci tur retur. Soarta a făcut să jucăm turul tocmai cu C.S.,,Unirea Sântana” lângă Arad. Am reușit un rezultat bun de 2-2. Returul s-a jucat după o săptămână  aici la Câmpia Turzii, unde, am condus cu 4-0 iar spre finalul meciului am avut un pic de emoții, deoarece oaspeții au reușit să se apropie de 4-3.

Meciul, s-a terminat 4-3 pentru echipa noastră și astfel am ajuns la faza pe zonă. Faza pe zonă s-a ținut la Sebeș. Prima echipă care ne-a ieșit în cale a fost echipa gazdă,,Surianul 1945” Sebeș, un meci foarte bun făcut de băieți, dealtfel băieții au jucat de la meci la meci tot mai bine. Acest meci l-am câștigat cu 2-1. Un scor mincinos zic eu, pentru că dacă s-ar fi terminat 7-8 ar fi fost scorul real, după numărul ocazilor avute. Următorul meci l-am câștigat cu 3-0 împtriva echpei ,,Victoria 2008” Carei, iar ultimul meci, l-am câștigat cu cei de la ,,Progresul” Șomcuta Mare, cu scorul de 6-1. După aceste meciuri, au urmat faza semifinalelor și a finalelor de la Buftea. Aici, au fost patru echipe, ,,Industria Sârmei 1921” Câmpia Turzii, C.S.S.,,Caracal”, Fortuna ,,Mircea Eliade”, (care de fapt a fost o grupă  a Stelei), și ,,Precizia Săcele”. Primul meci și prima semifinală  a fost să cădem cu C.S.S.,,Caracal”, un meci foarte disputat în care oaspeții au ratat în prima repriză un 11 metri la 0-0. Eu zic, că acolo a avut loc un impact pshihologic, că după acea ratare la nici cinci minute am deschis scorul 1-0 și la nici alte două minute am făcut 2-0. După pauză am dominat chiar și cu 4-0, dar meciul terminându-e cu scorul de 5-2 pentru noi.  În cealaltă semifinală echipa din Săcele s-a impus cu scorul de 2-1. Finala a avut loc între ,,Industria Sârmei 1921” Câmpia Turzii și ,,Precizia Săcele”. Un meci bun făcut de noi, unde am dominat jocul de la un capăt la altul. Noi, am fost cei care am deschis scorul de 1-0, dar am fost egalați în minutul 43, cum era mai rău înainte de pauză. La pauză i-am mobilizat pe băieți, am ieșit hotărâți și am tranșat meciul în favoarea noastră printr-o lovitură de la 11 metri în minutul 89. Una peste alta, având în vedere numărul mare de ocazii (5-1) pentru noi am meritat această victorie, implicit am câștigat și cupa.

Rep.: Care a fost echipa care a adus titlul național la juniori la Câmpia Turzii?

Morea Cornel: Cu mare plăcere am să vă spun lotul ,,ISCT 1921” Câmpia Turzii. Jucătorii sunt: Pop Bogdan, Moldovan Mihai, Curta Andrei, Rus Rareș, Revnic Alin, Czuli Raul, Cosma Alin, Kovacs Paul, Moldovan Sebastian, Dan Florin, Rusu Andrei, Plăcintar Rareș, Szasz Catalin, Ciungan Calin, Sdeorna Darius, Olar Paul, Varga Alex; antrenor Cornel Morea; președinte ,,Industria Sârmei 1921” Rus Marcel.

Rep.: Puteți să îmi spuneți grupa care a confirmat?

Morea Cornel:Rămân la grupa 1987-1988.La grupa 1988, la nivel de județ,Școala de Fotbal ,,Ivansuc”era singura echipă de top cu care ne băteam. Mai era și ,,U Cluj”care avea 18 titluri de campion luate la diferite grupe de juniori. Și pe ei i-am bătut.Am reușit o performanță pe care și un antrenor  de la ,,U Cluj” sau ,,CFR Cluj” din zilele noastre ar fi greu să le reușească.  Cu echipa de ‘88 nu am pierdut niciun meci cu ,,CFR Cluj”, au fost numai victorii iar cu ,,U Cluj” am făcut doar trei egaluri, în rest victorii, și cel mai iesit din comun a fost că  toate meciurile cu ,,U Cluj” le-am câștigat cu 1-0 sau 2-0. Nu am primit în șase ani un gol deși ,,U Cluj” era echipa fanion.

Rep.: Puteți să îmi spuneți  câțiva jucători care au confirmat?

Morea Cornel:Jucători emblematici ai acelor grupe au fost Șagău Rareș un jucător foarte bun care a reușit să joace după aceea în liga adoua, chiar și în liga I la ,,CS  Sibiu”. De asemenea a fost și în lotul echipei naționale under ‘88, un jucătorfoarte bun și care  în perioada când el a fost la echipa națională am reușit să aduc naționala la Câmpia Turzii. Fiind în cantonament la Târnăveni, datorită jucătorului Șagău Rareș, echipa națională s-a deplasat la Câmpia Turzii unde am jucat un amical, scorul s-a terminat 2-1 în favoarea echipei naționale. Un alt jucător de valoare este și Ubleșan Paul, el a fost format de la 8 ani la 16 ani la Câmpia Turzii, după aceea a trecut la marea echipă ,,CFR Cluj”, iar după nicio jumătate de an el a ajuns la lotul echipei naționale de juniori. Din grupa 1987, îi putem remarca pe Fetiță Ionuț, un jucător polivalent, care a dat probe la ,,Rapid” București, însă nu a fost să fie, dar a continuat la Câmpia Turzii fiind unul dintre cei mai buni jucători.Jucătorifoarte buni și care a confirmat sunt Șandor Dragoș șiFlorin Dan. De asemenea un jucător talentat este și Costea Alin care a jucat de asemenea în liga a II-a și a III-a, mult timp. Este  o vorbă, ca fiecare grupă să dea un jucător și e suficient. Ai cinci grupe la cinci ani și ai baza la o echipă. Eu am dat din două grupe de ”87, ”88 patru jucători, dintre care doi la lotul național.

Rep.: O nouă grupă, o altă generație, ce puteți să ne spuneți?

Morea Cornel: Dupăcâștigareatitluluinațional U19, încampionatuljudețean,în 2016 echipa de fotbal a ISCT a trecut la CSMCâmpiaTurzii. Din acel moment am continuatsăantrenez la CSM CâmpiaTurziila grupa de ,,juniori A1”.Douăsezoane 2016-2017 am ocupatloculdoidupăUniversitateaCluj, din 16 echipeam marcat 148 și am goluriprimite 49, iarîn 2017-2018 am obținutlocul4. Din sezonul2018-2019 am trecut la grupa de vârstă 12-13 ani,,junioriD” (însezonul 2017-2018 această grupă a avuturmătoarealinie de clasament, locul 8 din 9 echipe,iar din 16 meciuri a câștigat 4, 11 egaluriși11 înfrângeri,înscriind 15 golurișiprimind 85. În 2018-2019 sub comanda mea această grupă de copii a terminatpelocul3,din 18 jocuri am obținut13 victorii și  5 înfrângeri, am marcat73goluri șiam primit 20, reușindsădămșigolgeterulseriei cu 36 golurimarcateprinjucătorulSoos Daniel.Încampionatul actual până la întrerupereacampionatuluiechipa are acelașiparcurs bun, 10 victorii, unegalșidouăînfrângeri,golurimarcate 62, iarprimite 21. Nu vreausăpară o laudă, vreausă scot înevidențăfaptulcăatâtatimpcâtlucrezicorect (metodologic) și nu dupăureche, șisufletește total, poțisălupți de la egal la egal cu echipeleputernice ale județului.După 21 de ani la CâmpiaTurzii suntsingurulantrenor de la club care are titluri câștigate la niveluljudetuluiCluj,patru lanumăr,obținuteîncompaniaunorechipeputerniceca: UniversitateaCluj, CFR Cluj,Școala de Fotbal,,Ivansuc”Școala de Fotbal,,Ardealul”) șiuntitlunațional la Juniori A1.

Rep.: Care estecomponențaacestui lot al CSM CâmpiaTurzii?

Morea Cornel: Beneficiez de un lot de copii foarte talentați,  disciplinați tehnic și sportiv, aceștia sunt:

Milea David, TecheresAlexandru, PetrovanRăzvan, SzantoCsaba, Sârb Tudor, Moldovan Adrian, ChiroiuAdelin, Filip Daniel, BurciuAlexandru, AruncuteanAlin, Soos Daniel, Morar Antonio, Pihuleac Daniel, Moldovan Raul, Constantea OliverșiCsete Daniel.

Rep.: Care este satisfacția pe plan profesional de a lucra cu tinerii?

Morea Cornel:Nu aș abandona această muncă, aș face și voluntariat numai să lucrez cu copiii, chiar să lucrez non-stop numai să lucrez cu trei patru grupe. Pentru mine este o plăcere totală. Să știți, copiii au simțit faptul că eu țineam la ei, unii din ei îmi spunea tata Morea. Vreau să continui pe aceeași linie, să fiu iubit de copii și să fiu respectat de părinți.

Rep.: Care este filosofia dumneavostră legat de fotbal?

Morea Cornel: Pot spune că am preluat de la d-nul Popovici exigența, dânsul a afirmat că fără disciplină în sport nu realizezi nimic. Sunt foarte exigent în ceea ce privește tehnica personală a copilului, biomecanica de preluare și de lovire a mingii. Aceste lucruri sunt esențiale pentru mine. Nu pot să lucrez mai departe dacă știu că acel jucător nu-i pregătit tehnic. Pe urmă vine partea de fizică, forță, și partea de tactică. Două lucruri cer de la echipă pentru a face performanță ,,Gândire și determinare” gândirea ca un complex și determinarea,  cuprinde mai mult implicare, seriozitate, sacrificiu pentru echipă și caracter. Le-am spus de multe ori că fotbalul se joacă cu mintea nu se joacă cu picioarele, alea-s mijloace de locomoție. Pentru asta și îmi place să joc tactic și cred că aici am câștigat față de alte echipe. Chiar antrenorii echipelor adverse cu care jucam, au remarcat în dese rânduri,  schimbările tactice pe care le făceam.

Rep.: Cum vă înțelegeți cu colegii, antrenori de la celelalte grupe de copii?

Morea Cornel: Eu întotdeauna m-am înțeles foarte bine, eu i-am avut colegi pe Tibi Gaci, pe Voroneanu, pe Fodor, fotbaliști care au jucat în liga a II-a, care au acumulat foarte multă experiență. În momentul de față am ajuns cel mai în vârstă antreor. Mai sunt antrenori foarte buni din generațiile mai puțin vechi, Mărginean Florin și Șandru Valentin. De asemenea le calcă pe urme antrenori foarte buni cum sunt, Babă Vlad, Oroian Lucianși Mocean Gabriel, care este și profesor de sport.În general am avut o relație bună bazată pe respect reciproc.

Rep.: Sunt convins că aveți și planuri de viitor.

Morea Cornel:Vreau să continui pe aceiași linie, a fotbalului.

Rep.: Cui doriți să-i mulțumiți pentru ceea ce ați realizat până acum?

Morea Cornel: Tuturor celor care m-au sprijini și copiilor care mi-au adus atâtea satisfacții.

Rep.: Vă rog să îl descrieți în câteva cuvinte pe d-nulantrenor Morea Cornel.

Popovici Cornel conferențiar universitar, doctor în psihologie sportivă:

Colaborarea mea cu Morea Cornel a început în 1993, moment în care am reorganizat Centrul de Copii și Juniori de la ISCT, pe grupe de vârstă. Aveam nevoie de 6, 7 antrenori. Morea Cornel tocmai și-a încheiat cariera de jucător la Izolatorul Turda, și a acceptat imediat postul de antrenor. Eu fiind cadru universitar, le-am explicat foștilor jucători, avantajele pe care le pot obține urmând cursurile universitare. Cornel fiind un tip tenace , perseverent și ambițios a acceptat imediat.  În prezent este profesor și antrenor. Îi doresc succes și aștept să descopere noi talente de care fotbalul din Câmpia Turzii are acută nevoie.

Șagău Rareș  jucător under 1987, Industria Sârmei 1921 Câmpia Turzii:

Avem atâtea amintiri. El este cel care m-a format ca și jucător, chiar și ca om. După părerea mea este cel mai bun antrenor de copii și juniori. Este cel care știe să coboare la inteligența juniorilor și asta îl ajută mult. Iubește cu adevărat ceea ce face, și este un adevăr profesionist. Îi mulțumesc pe această cale pentru tot ceea ce a făcut pentru mine.

Șandor Dragoș jucător under 1988, Industria Sârmei 1921 Câmpia Turzii:

Morea Cornel, probabil unul dintre cei mai buni antrenori din Câmpia Turzii la ora actuală iar vorbind despre perioada în care mi-a fost antrenor pot spune că este un om cu un caracter aparte si cu dorințā deosebită de a câștiga. Un om pasionat de fotbal care a avut și are rezultate. Mă bucur că mi-a fost antrenor în perioada junioratului. Am avut mult de învățat de la dânsul. Îi doresc mult succes în noul mandat de antrenor și multe realizări.

Fetiță Ioanjucător under 1988, Industria Sârmei 1921 Câmpia Turzii:

A fost antrenorul meu de juniorat și l-am apreciat foarte mult pentru ambiția ce o avea cu noi, de a ajunge sus între cele mai bune echipe. Seriozitate și motivație e descrierea lui. M-a ajutat mult să mă lansez și așa am ajuns la echipa mare. O adevarată plăcere de a-l avea ca și antrenor și ca prieten.

Rus Marcel:

Un antrenor vechi la club cu multe realizări, un antrenor bun, un muncitor și un nebun frumos al fotbalului din Câmpia Turzii.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS