<
Interviu

Interviu cu Maria Codrea, „fata cu căpșuni bio”

Maria Codrea este cunoscută ca fiind „fata cu căpșuni dulci și bio” de la Drăgușeni (SM).

Deține împreună cu familia, o cultura bio de căpșuni și livrează căpșuni… unde există cerință. Supermarket-urile o caută pentru calitatea superioară pe care o oferă, cultura este îngrijită de Maria ca pe propriul copil. În Carrefour Satu Mare, Zalău, Baia Mare și Cluj Napoca, puteți găsi căpșunii bio ai Mariei. Sunt delicioși. Am avut privilegiul de a-i culege exact din câmp, din cultură. Delicioși…

Pe Maria am găsit-o la fermă exact așa cum lăsat-o de la ultimul interviu: energică, pasionată, perseverentă și optimistă,reușește cumva ( doar ea știe cum) să le facă pe toate. După prezentarea fermei mi-a propus să mă servesc singur din cultura bio de căpșuni… pentru că așa se vinde mai nou. Clientul are posibilitatea de a-și strânge cantitatea dorită de căpșuni direct din câmp. O experiență inedită, grea, dar frumoasă. Deși nu are timp de nimic, a găsit câteva minute să ne răspundă întrebărilor. Mai jos vă redau interviul cu Maria Codrea.

Adrian Soporan: Bun găsit! Maria să ne spui din ce este formată Ferma Codrea?

 Maria Codrea: Bună seara! Mă bucur că ai reușit în sfârșit să ajungi la Ferma familiei Codrea. Foarte multă lume știe că Ferma Codrea se ocupă cu căpșuni, dar se mai ocupă și cu, cultură mare și cu o fermă de vaci de carne și de lapte. Ne-am promovat mai mult pe partea de căpșuni pentru că sunt primele fructe care apar primăvara și sunt fructele care atrag cel mai mult și mai mult oamenii. Am reușit în ultimii ani să ne promovăm pe partea de agricultură și pe partea de zootehnie, din cauza forței de muncă, pentru că este foarte greu să reușim să aducem oameni la cules și am zis: ”Hai să găsim arealul, domeniile unde putem să mergem mai mult pe digitalizare, pe partea de automatizare și am decis să mergem pe văcuțe și pe cultura mare”. E mai ușor puțin.

Rep.: Am înțeles. Dacă totul o să fie digitalizat, o să fie mai practic și pentru voi. Din câte am înțeles, o să aveți în curând și o fermă pe fonduri europene.

Maria Codrea: Da! Bine, noi suntem destul de vechi în domeniul acesta de fonduri europene, deoarece părinții mei au fost printre primii din țară care au accesat fonduri europene. Era anul 2007, era pe atunci programul ”Fermierul”, din ce îmi aduc aminte și au făcut ei o seră, care se vede în spatele meu, o seră de căpșuni, dar din păcate a trebuit să îi dăm o altă destinație. Așa că am decis să mai facem un proiect pe ferma de vaci de carne, și evident și văcuțele de carne o să fie tot în sistem ecologic.

Rep.: Eu aș mai vorbi despre ferma aceasta dar îmi trag cu ochii căpșunii, din toată zona asta pentru că tot ce se vede împrejurul nostru sunt căpșuni. Ce suprafață cu căpșuni cultivați?

 Maria Codrea: La ora actuală, avem undeva la vreo 2 hectare, doar 2 hectare, spun ”doar” pentru că în urmă cu vreo 5-6 ani am avut undeva la 7 hectare, poate chiar mai bine, dar din cauza forței de muncă am fost nevoiți să reducem suprafața și în ultimii 4 ani am decis să mergem doar pe ecologic, am început să facem documentația pentru a primi certificarea ecologică și în urma inspecției avute, anul acesta vom primi certificarea de ”fermă ecologică”.

Rep.: Deci practic toți  căpșunii de aici sunt tratați ecologic?

 Maria Codrea: Da, doar ecologic. Căpșunii sunt în conversie în cultura ecologică, anul doi și anul trei și va urma și certificatul cât de curând.

Rep.: Te rog să ne spui cât de greu este să întreții o cultură de căpșuni. Sau care este tot procesul, încă de când îi cultivi, până la recoltare. E greu?

 Maria Codrea: E foarte greu, nu greu. Mai ales dacă se decide să meargă pe partea ecologică, e foarte greu, pentru că bolile apar mult mai mult, e mult mai greu să le ții sub control, în ultimii 2-3 ani nu a fost chiar atât de greu pentru că și în România avem firme care se ocupă cu tratamente certificate ecologic, îngrășăminte ecologice și evident, costul e mult mai mare. Adică poate să ajungă dublu sau triplu costul unui îngrășământ sau al unui fertilizant sau al unui insecticid. Depinde.

Rep.:  Unde îți valorifici produsele? Pentru că știu că ai  dezvoltat de ceva timp, un sistem în care clienții vin și își culeg singuri căpșunii, dar am văzut și pe pagina de Facebook ”Ferma Codrea” că deja ați intrat pe supermarket-uri.

 Maria Codrea: Da, lucrăm cu Carrefour deja de trei ani, anul acesta am reușit să punem fructele noastre în caserole, cu etichete ca și produs în conversie ecologică. Și anul trecut am vrut să facem acest lucru, din păcate plantația care era în conversie ecologică s-a îmbolnăvit foarte tare și a trebuit să o scoatem afară, dar noi în fiecare an investim din nou. Am fost întrebată de foarte multe ori care este secretul succesului. Nu avem un secret al succesului. Foarte multă muncă și ceea ce am invățat de la părinții mei, că trebuie să investești tot timpul. Dacă nu investești, nu ai cum să scoți. Și de aceea, de foarte multe ori de pe profitul pe un an, mai facem o plantație. Deci, în fiecare an avem o plantație nouă, mai ales că o asemenea plantație nu poate să reziste mai mult de 2 ani. Adică poate, dar nu se justifică și atunci vrem ca în fiecare an să avem plante noi, să avem fructe proaspete, calitate și productivitate.

Rep.: Permite-mi să arăt oamenilor ce aveți aici. Ați cules ieri, dar totuși văd niște fructe care se vor înroși cât de curând, foarte foarte mari. Eu acum am gustat, știu ce gust au. Vreau să ne spui cum crezi tu că a fost anul trecut în comparațiecu anul acesta, din ce preconizezi tu, o să fie un an bun sau mai puțin bun? Din cauza ploilor, multe culturi au fost compromise și nu mă refer neapărat pe partea de cultură mare, mă refer și la legumicultură. Ce părere ai?

 Maria Codrea: Anul acesta au fost mai mulți factori care au influențat puțin plantația de căpșuni și anume: primul, a fost acest virus care ne-a dat peste cap și importurile au fost mai puține, cererea de produse locale, de produse românești a fost mult mai mare, dar au fost foarte multe ploi, au fost înghețuri târzii, chiar la început de Mai a fost îngheț, o parte din plantație, o altă parcelă a fost foarte afectată de îngheț, aceasta și încă una au scăpat, slavă Domnului, și ne bucurăm tare mult, dar sunt suprafețe mici de plantații de căpșuni și de aceea și prețul unui kg. de căpșuni, anul acesta, este destul de mare comparativ cu anul trecut, chiar aproape dublu. Până acum fructele de pe piață au fost majoritatea din solarii sau acoperite și doar de o săptămână au început să iasă efectiv căpșunii din câmp, cum și noi abia acum am cules a doua oară, dar având în vedere că azi a fost soare, e deja iar plin, deci mâine ne apucăm iar de cules. Sau poate după ce terminăm interviul , Adi, ne ajuți, ne dai o mână de ajutor..

Rep.: Le facem. Știm că ești doctorand la USAMV și oarecum teza de doctorat pe asta se va baza…

 Maria Codrea: Sunt doctorand la Catedra de Pomicultură, pentru că împreună cu familia mea am pus foarte mult accent pe tot ceea ce înseamnă cultură ecologică, și teza mea se bazează tot pe acest aspect. De fapt e o comparație între cultura ecologică și cea convențională atât d.p.d.v. al calității fructelor, producției și tot ce ține de planta cât și a ceea ce ține de economic, pentru că până la urmă ne interesează și partea asta.

Rep.: Am observant o tendință spre partea asta bio-eco ș.a.m.d. Într-adevăr, spuneai că prețurile sunt mai ridicate bineînțeles și datorită faptului că nu există foarte mare producție, dar prețurile la produsele bio sunt mai ridicate pentru că sunt ”bio”.

 Maria Codrea: Exact! Sunt anumite costuri, după cum am spus și adineauri, mult  mai ridicate a tot ceea ce înseamnă tratamentele pe care le folosim, pentru că nu mergem de exemplu să lăsăm planta cum vrea Dumnezeu, administrăm unele insecticide, fungicide, care sunt pe bază de extracte de plante, sau chiar folosim unele produse pe bază de plante, extract de scorțișoară, de citrice, avem îngrășăminte pe bază de alge, și astea sunt foarte scumpe. Și atunci normal că sare și prețul la kg. de fructe. Ce mai este scump, și greu de găsit, e forța de muncă. Nu prea mai găsim forță de muncă…

Rep.: Voiam să te întreb acum… Cum stai cu forța de muncă? Dar cum mi-ai răspuns oarecum la o parte din întrebare, mi-ai spus mai devreme că ai redus suprafața cultivată de la 7 la 2 hectare.

Maria Codrea: Da. Din cauza lipsei forței de muncă. Sunt foarte greu de găsit oameni. Sunt foarte puțini aici în zonă, cerințele lor au crescut, și nu ne mai permitem. Tocmai de aceea am început un concept , acum trei ani am început să îmi chem prietenii la fermă. Prieteni, prieteni ai prietenilor, prieteni de familie, prieteni de ai mei de la facultate, și le-am spus: ”Dragilor, vreți căpșuni, veniți să îi culegeți! Nu am cum să îi culeg și am nevoie de ajutor.” Și au început să vină și am văzut apoi in Vest, am fost recent cu Erasmus în Portugalia, si am văzut și acolo că e foarte la modă ca însuși clientul să meargă să își culeagă singur fructele. Și am zis să încercăm și noi. Am făcut foarte mică reclamă din acest punct de vedere și am avut foarte multe comenzi. Chiar azi îmi scria cineva: ”Maria, dar nu faci un program?” Nu pot să fac un program, îmi doresc, dar având în vedere faptul că nu mai am suprafața atât de mare și eu trebuie să duc și la supremarketuri, să onorez și comenzile care le mai am și pe județ, este puțin mai dificil să fac un program, de aceea cei din zonă care vor să vină, mă sună și îi programez telefonic.

Rep.:  O ultimă întrebare.. Ce mesaj ai pentru cei care vin în fermă să-ți culeagă și „să-ți mănânce căpșunii” și ce mesaj ai pentru potențialii clienți? Așa, ca de încheiere.

 Maria Codrea: Vă aștept cu mare drag pe toți cei care doriți să veniți să vedeți plantația, să vă culegeți singuri căpșunii, să fiți totuși foarte atenți. Evident, nu îi las singuri, sunt cu ei și le explic cum să culeagă, pentru că sunt foarte mulți care nu au mai văzut o plantație de căpșuni sau nu știu să culeagă căpșuni și eu sunt alături de ei. Încurajez pe această cale să se producă românește, să se mănânce românește și să susținem în continuare producătorii locali.

Adrian Soporan: Maria, mulțumim! Eu zic că am vorbit destul, ziceai că mă inviți să-mi culeg singur căpșunii..

Maria Codrea: DA! Haide! Mă duc să aduc un cosuleț și ne apucăm…

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS