<
Interviu

Interviu cu Ioan Cuc, coordonator ansamblul folcloric ,,Comori Ardelene și ,,Datina Turdeană” Turda

Folclorul și tradiția, reprezintă un element definitoriu pentru orice națiune.

Prin folclor un popor întotdeauna își strigă amarul dar și bucuria. Folclorul reprezintă leagănul civilizației, păstrarea valorilor spirituale dar și a valorilor populare.

Zona Câmpiei Transilvane nu duce lipsă de purtători ai tradițiilor populare autentice. Am întâlnit oameni  cu o mare iubire și deschidere pentru folclor, pentru promovarea  jocului popular în rândul tinerei generații, Nelu Mihășan de la ansamblul folcloric ,,Mugurelul” Câmpia Turzii, Canta Martin de la ansamblul folcloric ,,Ardeleana” Câmpia Turzii, Emil Udrea de la ansamblul folcloric din Luna și Luncani, dar și mulți alții. În februarie  2019 am participat cu șapte elevi de la grupul vocal ,,Melody” Clubul Copiilor Câmpia Turzii la Festivalul Concurs Interjudeţean de cântece şi jocuri populare ”Cântec și joc strămoșesc” Ocna Mureș.

La acest festival mi-a atras atenția în mod deosebit un ansamblu de copii cu un colaj de joc popular excepțional al Câmpiei Transilvane, cu o tehnică de invidiat.

Bineînțeles că acest ansamblu, a luat la acel festival, marele trofeu. Acesta se numește ,,Comori Ardelene” și este îndrumat de Felicia și Ioan Cuc. Oamenisimpli, modești cu o mare pasiune pentru folclor, oameni care o viață întreagă au șlefuit  generații întregi în arta coregrafică a jocului popular.

Reporter: Pentru început doresc să vă mulțumesc că ați acceptat să ne acordați acest interviu cititorilor noștri. Vă rog să ne spuneți câteva date biografice:

Cuc Ioan, coordonator ansamblul folcloric ,,Comori Ardelene și ,,Datina Turdeană” Turda: Mă numesc Cuc Ioan și m-am născut în comuna Ceanu Mare, județul Cluj, în anul 1953, într-o familie cu 11 copii, 5 băieți și 6 fete, avându-i ca părinți pe Țicudean Vasile și Susana. Clasele I-VIII le-am frecventat în satul natal, Ceanu Mare, în perioada 1960-1968, după care am venit la Turda la școala profesională ce aparținea de Cimentul Turda, ultima denumirefiind ,,Chimie 2” pe care am absolvit-o în anul 1971 cu meseria de electrician. Liceul seral l-am făcut în perioada 1975-1980. Stagiul militar l-am efectuat în București, arma transmisiuni radio. Suntcăsătorit cu Felicia Cuc din anul 1981 și avem împreună doi copii, Oana și Bogdan.

Rep: Cum a început această pasiune a jocului popular, unde ați activat ca dansator?

Cuc Ioan: Activitatea artistică am început-o la Ansamblul Folcloric ,,Cimentul” Turda în anul 1968, an în care am început și școala profesională, avându-l ca instructor pe d-nul Pop Viorel. Ȋn perioada 1969-1971 am lucrat în cadrul ansamblului cu alți trei instructori coregrafi: Chețan Teodor, Jurj Ioan și Emil Udrea. Ȋn anul școlar 1970-1971 am pregătit formația de jocuri populare a Școalii Generale ”George Barițiu”,unde coordonator a fost regretatul profesor Mircea Mihășan. Ȋn perioada 1971-1973 am efectuat stagiul militar, după liberare am pregătit formația de jocuri populare a liceului de pe lângă fabrica de ciment din Turda. O perioadă scurtă de timp am petrecut-o la ansamblul din stațiunea Neptun. Aveam spectacole în fiecare seară la ,,Popasul Căprioarelor” și alternativ la ,,Calul Bălan” și Jupiter, în perioada 1978-1980.

Rep: Când ați început sa coordonați un ansamblu folcloric?

Cuc Ioan: Din anul 1992 am început să pregătes ccopii cu vârste între 6 și 14 ani, această activitate fiind neîntreruptă de atunci și până în prezent. În această perioadă am pregătit cel puțin 800 de copii pentru a deveni dansatori la marile ansambluri din țară. Ȋn decursul acestor ani am pregătit dansatori din satul Copăceni, comuna Aiton, și elevide la cinci școli și două licee din Turda. Ȋn prezent pregătesc trei formații de jocuri populare având în componență copii, anume: ,,Comori Ardelene”, ,,Crăișorii” și ,,Fiii Moților” – grupa mică din comuna Mihai Viteazu. Ansamblul Folcloric ,,Datina Turdeană” funcționează în  momentul de față pe lângă Casa de Cultură Turda și este pregătită de familia Felicia și Ioan Cuc.

Rep: Vă rog să nespuneți pe unde ați participat cu acesteansamblurifolclorice, în acești ani?

Cuc Ioan: Da, așa este, am avut foarte multe participări, atât naționale, cât și internationale.

Participări naționale:

  • Gala folclorului românesc „Cerbul de Aur” Brașov-România 2003, in direct la TVR International.
  • Teatrul Național din București-Gala în care s-au acordat premiile de excelență pentru VIP-uri, anul 2005, în direct la televiziunea națională TVR.Peste 150 defestivaluri naționale, spectacole aniversare, concursuri naționale de folclor, spectacole sub egida „Fii Satului”,fiind recompensat de cele mai multe ori cu Trofeul Festiva-lului sau Locul I, în localități precum Târgu Mureș, Drăgășani, Fălticeni, Jibou, Alba Iulia, Rădăuți, Botoșani, Brașov, Arad, Eforie Sud, trofeul Festivalului ,,Cântec și joc strămoșesc” de la Ocna Mureș…etc. Participări internationale la festivaluri de folclor cu formațiile de jocuri populare au  fost: Franta, Elvetia, Germania, Republica Moldova, Grecia,Turcia, Belarus, Ungaria, Polonia….etc.

Rep: Colaborări cu instituții, cu posturi TV, cu media…?

Cuc Ioan: Pe parcursul acestor ani am colaborat cu foarte multe instituții, spectacole televizate în direct  la TVR Internațional, TVR1, ProTV, Antena 1, KanalD, TVR Cluj, Turda TV, și nenumărate televiziuni internaționale.

Rep: Cu siguranță că în toți acești ani  v-au trecut prin ,,mână” foarte mulți dansatori, care s-au evidențiat în mod deosebit, puteți să îmi dați câteva nume?

Cuc Ioan: Pe parcursul acestor ani,mulți dansatori au evoluat mult timp în formațiile pregătite de mine,aici l-aș putea aminti, mai ales din prima generație, pe Neluțu Fagădar, care a jucat pe scenă până la ieșirea la pensie. Din generațiile următoare sunt mulți dansatori care au participat la spectacole și festivaluri și mi-e greu să-i amintesc pe unii și pe ceilalți să îi las la o parte. Aș aminti doar o singură persoană pe d-nul Radu Farcaș care a ajuns la AnsamblulProfesionist,,Rapsodia Română” din București. Ȋn prezent sunt 6 perechi de dansatori pregătiți de mine care evoluează la Ansamblul Studențesc ,,Mărțișorul” din Cluj.  Alții au făcut parte din Ansamblurile Studențești din Cluj.

Rep: Cu siguranță la  așa un dinamism în promovarea tradiției prin joc popular ați fost apreciat de autoritățiile locale și nu numai. Ne puteți spune câteva cuvinte despre acest aspect? 

Cuc Ioan: În luna septembrie 2017 , într-un cadru festiv am primit titlul de ,,Cetățean de Onoare” al municipiului Turda. Acest titlu mi s-a oferit datorită activității de 46 de ani în slujba folclorului românesc, timp în care am format generații de dansatori care au dus mai departe tradiția jocului românesc fiind apreciați și recompensați cu premii și trofee  la nivel național și internațional.

Rep: În arta coregrafică a folclorului românesc se regăsesc foarte multe zone folclorice. Puteți să ne enumerați câteva tablouri coregrafice pe care ansamblurile coordonate de dumneavoastră le-au abordat?

Cuc Ioan: Repertoriul ansamblurilor pe care le-am coordonat pe parcursul anilor sunt reprezentative pentru zona Ardealului, dar pune în valoare și jocuri populare din toate zonele etnofolclorice ale României, Oltenia, Moldova, Oaș, Banat, Muntenia.

Rep: Cum ați defini în câteva cuvinte această pasiunea dumneavoastră legată de jocul popular?

Cuc Ioan: Nu pot să descriu în cuvinte această pasiune pentru folclor și dacă nu aș avea și o datorie față de familie aș sta tot timpul în sala de repetiții. Ȋmi place să lucrez cu tineri talentați pentru a-i aduce la nivel profesionist. Folclorul și jocul popular sunt viața mea.

Rep: Se spune că în spatele fiecărui om de succes stă o femeie de succes. Folclorul este un punct comun pentru această familie. Ce puteți să ne spuneți despre acest aspect?

Cuc Ioan: Așa este, soția mea este o mare iubitoare de folclor. Aceasta a început jocul popular încă din școala generală. Ne-am cunoscut în  1978 la sala de repetiții a Clubului Tineretului din Turda, și de atunci suntem împreună. De asemenea și copiii noștri, Oana și Bogdan suntdansatori din anul 1992.

Rep: Care sunt planurile dvs dar și ale  ansamblului pe viitor?

Cuc Ioan: Pentru viitor îmi doresc să fiu sănătos pentru a putea pregăti și alte generații în tainele jocului popular autentic, iar pentru formațiile pe care le pregătesc împreună cu soția să participăm la cât mai multe festivaluri și concursuri de folclor.

Rep: Cui doriti să-i multumiti pe aceasta cale pentru ceea ce ati ajuns?

Cuc Ioan: Pentru ceea ce am realizat în această lungă perioadă trebuiesă aduc mii de mulțumiri familiei pentru sprijin și bunului Dumnezeu pentru sănătatea pe care mi-a dat-o.

Rep: În calitate de colegi de ansamblu, în anii tinereții, ce ne puteți spune de d-nul Ioan Cuc?

Emil Udrea, maestru coregraf: Mă bucur că mă trag de pe aceste meleaguri transilvănene, dintr-o familie de jucăuși. Eu la rândul meu amfost 24 de ani la Ansamblul Național Transilvania, Centrul Creației Maramureș. Tot ce am învățat în acești 24 de ani de folclor am căutat din tot sufletul meu să dăruiesc. D-nul Ioan Cuc este un mare om de omenie, de mare talent. L-am cunoscut încă de când era în ansamblul tineretului UTC-,,Cimentul”. Am rămas plăcut surprins și cu sufletul împăcat că tot ce a  făcut d-nul Ioan Cuc în viața sa, referitor la joc popular, am văzut în scenă, de care m-am bucuratmult, și de care sunt mândru.

Făgădar Alexandru: Cuc Ioan este unul dintrecei mai buni instructori-coregrafi din Transilvania, este omul care și-a dedicat viața pentru jocul popular autentic de pe câmpie și alte zone folclorice ale țării. A instruit sute de copii. Cred cu tărie că este cel mai iubit și apreciat om al Turzii legat de dans și tradiție.

(a consemnat Nicuşor Lăcătuş)

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS