Comisarul șef Ciprian Adrian Miron, originar din Câmpia Turzii, fost șef al IPJ Cluj și fost adjunct al Poliției din capitala României, a fost avansat recent, pe baza de concurs, pe o poziție foarte importantă în cariera profesională: director al Direcției de Investigații Criminale (DIC).
Ciprian Miron a dat un concurs în urmă cu un an și a obținut funcția de la Direcția de Investigații Criminale, însă a rămas adjunct la Poliția Capitalei până la finele anului trecut.
De anul acesta, comisarul șef Ciprian Miron conduce Direcția de Investigații Criminale alături de doi directori adjuncți: Doru Antonio Marinciu, fostul şef de la Serviciul Omoruri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române și Marian Irinel Jinga, fost șef al Oficiului pentru Protecția Martorilor.
Ciprian Miron deține un CV impresionant: absolvent al Academiei de Poliție din București, în anul 2000, iar anul 2010 pe cele ale Academiei Quntico, din SUA, a fost adjunct al Poliției Alba Iulia iar din 2010 și până în 2015 a fost numit reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne al României în Statele Unite, și și-a câștigat rapid respectul în toată țara.
Direcţia de Investigaţii Criminale are în competenţă combaterea infracţiunilor contra persoanei, patrimoniului, avutului public, autorităţii, precum şi a celor care aduc atingere unor relaţii privind convieţuirea socială, excepţie făcând cazurile din sfera crimei organizate. Direcţia de Investigaţii Criminale este condusă de un director, secondat de doi directori adjuncţi, iar activitatea sa este coordonată de un adjunct al Inspectorului General al Poliţiei Române. În plan teritorial, serviciile de investigaţii criminale sunt subordonate nemijlocit directorului adjunct al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi adjunctului inspectorului şef. Pe verticală, serviciile teritoriale de investigaţii criminale se subordonează Direcţiei de Investigaţii Criminale.
Noul director al Direcției de Investigații Criminale a acceptat invitația Ziarului 21 de a acorda un interviu pentru cititorii săi.
Rep.: Recent ați fost avansat ca director al Direcției de Investigații Criminale. Ce înseamnă asta pentru d-voastră?
Ciprian Miron: În cursul lunii decembrie 2018 am promovat un concurs organizat de Inspectoratul General al Poliției Române, pentru ocuparea funcției de director al Direcției de Investigații Criminale, înainte de acest moment însă, am fost împuternicit să exercit atribuțiile funcției de director general al Poliției Capitalei. La expirarea împuternicirii, în luna decembrie 2019, am revenit pe funcția de director titular la Investigații Criminale.
Pentru mine are o însemnatate deosebită pentru că profilul investigații criminale a fost domeniul în care m-am specializat inițial în cadrul Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” București.
Rep.: Care este diferența dintre șef al IPJ din capitala Transilvaniei la adjunct al Poliției din capitala României?
Ciprian Miron: Cele două funcții despre care faceți vorbire și pe care le-am ocupat – împuternicit inspector șef al IPJ Cluj în intervalul august 2016 – august 2017, respectiv împuternicit adjunct al Inspectorului General al Poliției Române în intervalul aprilie-decembrie 2018 – se diferențiază fundamental prin faptul că cea de inspector șef avea ca responsabilitate județul Cluj, iar în cea de inspector general adjunct avea acoperire națională, pe domeniile pe care le-am avut în responsabilitate și coordonare. Iar în ceea ce privește experiența avutăîn funcția de director general al Direcției Generale de Poliție a municipiului București, cea mai mare subunitate operativă a Poliției Române, cu cea mai complexă problematicăși cazuistică din țară, aceasta a reprezentat incontestabil o provocare mult mai mare decât oricare altă structură județeană a Poliției Române. A fost o onoare și un privilegiu pentru mine să conduc Poliția Capitalei în ultimul an.
Rep.: Aveți un CV impresionant. Ați absolvit cursurile Academiei FBI din Virginia …cât de greu este să ajungi acolo?
Ciprian Miron: Într-adevăr, am absolvit cursurile Academiei FBI din Quantico, Virginia acum aproape 10 ani și a reprezentat pentru mine o activitate de pregătire profesională deosebit de importantă în cariera mea.
Selecția a fost efectuată de către atașatul FBI de la Ambasada SUA din București, în urma unui interviu cu fiecare dintre candidații înscriși și am avut deosebita plăcere de a fi selecționat. Cursurile pe care le-am absolvit la Quantico le-am aplicat ulterior pe tot parcursul carierei mele, iar colegii mei din academie mi-au fost și primii parteneri cu care am colaborat din postura de atașat de afaceri interne mai apoi. Am avut 225 de colegi americani, toți polițiști cu diferite funcții de conducere din diferite unităti de poliție de pe întreg teritoriul SUA. Cu mulți dintre ei păstrez legatura și în prezent.
Rep.: Ați fost singurul poliţist român selecţionat pentru a participa în 2009 la cursurile Academiei FBI din statul american Virginia, unde ați primit diploma de absolvire chiar de la şeful FBI-ului. Povestiți-ne experiența FBI.
Ciprian Miron: Înaintea mea au fost mai multi polițiști care au absolvit aceste cursuri, iar ulterior m-am bucurat să-i sprijin pe toti ceilalti polițiști sosiți la Quantico, în perioada 2010-2015 când mi-am îndeplinit atribuțiile postului de la Washington, DC.
Fiecare sesiune are, cu aproximație, 225 de studenți americani și 25 de studenți internaționali, veniți de pe întreg mapamondul.
Pentru mine, perioada petrecută la Quantico a reprezentat o experiență deosebită, atât prin facilitățile de pregătire performante oferite, cât și prin prisma interacțiunilor cu oameni care, deși au aceeași profesie, fiecare în parte o desfășoară diferit, în sisteme de drept diferite, cu legislații mai mult sau mai puțin asemănatoare.
Cadrele didactice au fost majoritatea agenți FBI aflați în activitate, fiecare specializat în domeniul în care preda cursul, atât teoretic, cât mai ales practic. Cursurile au fost alese de fiecare dintre studenți, în funcție de interesul manifestat pentru un anumit domeniu. Absolvirea sesiunii de pregătire, după o muncă asiduă de 10 săptămâni, a implicat inclusiv o lucrare de diplomăși a fost onorant pentru mine și cred că pentru toți colegii mei, să ne fie înmânate diplomele de absolvire de către directorul FBI de la acea vreme, domnul Robert Muller.
Rep.: Există diferențe între poliția din SUA și poliția din România? Care?
Ciprian Miron: Absolut da. În primul rând, sistemul din SUA este descentralizat, cele peste 18.000 de unități de poliție nu se subordonează niciuna alteia. Există organe de aplicare a legii la nivel federal, statal și local, chiar și tribal și nu există subordonare „pe verticală” între ele. Fiecare unitate are bugetul propriu, stabilit în funcție de necesități și competențele teritoriale și materiale,și uneori competențele lor se pot suprapune. Din aceasta cauză vedeți uneori că la un eveniment anume se prezintă la fața locului atât poliția din localitate, cât și șeriful din județul (county) în cauză iar dacă infracțiunea respectivă este prevăzută de legea federală sosesc și organele federale de aplicare a legii. Șerifii, de exemplu, sunt aleși prin vot de către cetățeni, ceea ce nu veți întâlni nicăieri în țările europene.
Sistemul nostru este unul centralizat, șeful Poliției Române fiind practic șeful tuturor polițiștilor din țară.
Ambele sisteme au avantaje și dezavantaje, depinde desigur din ce punct de vedere privești lucrurile, doresc însă să evidențiez că având în vedere că sistemele de drept sunt mult diferite, comparațiile în acest domeniu între sistemul românesc și cel american sunt greu realizabile.
Rep.: V-ati născut în Turda dar ați copilărit în Câmpia Turzii. Vă mai leagă ceva de aceste două orașe?
Ciprian Miron: Desigur. M-am nascut în municipiul Turda și m-am mutat mai apoi cu întreaga familie în Câmpia Turzii, unde practic am copilărit și locuit până la vârsta de 19 ani, când am fost admis la Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” București.
Majoritatea membrilor familiei mele locuiesc încăîn Câmpia Turzii și Cluj Napoca, astfel căîi vizitez de câte ori am prilejul. Și de fiecare dată când ajung la Câmpia Turzii constat cu plăcere cât de mult s-a dezvoltat, schimbat și evoluat în bine orașul și sper să continue pe acest trend și în viitor.
Rep.: Pentru tinerii (în general) care își aleg acum un drum în viață și pentru tinerii (în special) care aleg să facă o carieră în Poliție ce sfaturi le-ați recomanda?
Ciprian Miron: Pentru tineri, în general, consider că cel mai important este să-ți alegi în viață profesia care cu adevărat îți place și care, la fel de adevărat, te inspirăși te reprezintă.
Iar celor care își doresc să urmeze o carierăîn Poliția Română le-aș spune că este una dintre cele mai frumoase meserii cu putință, pentru care este necesară reală pasiune și asumarea dintru început a tuturor privațiunilor acestui serviciu.
Personal, consider că, a te bucura de respectul și aprecierea cetățenilor în folosul cărora ai ales să îți desfășori activitatea, reprezintă o satisfacție profesională semnificativă. Si dacă alegi să o faci în mod corect, drept, echidistant și cu modestie, acceptând că mereu ai ceva de învățat și de aprofundat, poți să fii sigur că, la momentul potrivit, ți se vor oferi oportunitățile de avansare în carieră.