<
Interviu

Interviu cu Adrian Mischian, președintele PMP Câmpia Turzii

Adrian Mischian, născut în Câmpia Turzii a copilărit în cartierul Șarât, unde a și urmat școala generală, nr.3 pe atunci, actualmente ”Iuliu Deac”. A absolvit liceul industrial din localitate, mai apoi a continuat studiile la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, secția ”Ingineria și managementul sistemelor de producție”, pe care a absolvit-o în anul 1995 și la Universitatea Babeș-Bolyai, profilul economic, secția ”Cibernetică, statistică și informatică economică”, anul de absolvire fiind 1999.

„Din punct de vedere profesional am urcat, în timp, toate treptele profesionale, inginer, șef de birou, șef de serviciu, director sucursală (Compania de Apă Arieș), director general (Compania de Salubritate Câmpia Turzii). Din iulie 2012, când la „invitația-extrem-de-amabilă”a USL-ului proaspăt instalat la conducerea orașului, USL condusă atunci de trioul XXL, Pop-Gal-Lojigan, mari prieteni în trecut, acum mari dușmani politici, am fost nevoit să demisionez din funcția de director și am trecut în domeniul antreprenoriatului privat. În calitate de director general, am preluat în 2011, Compania de Salubritate intr-o situație dezastruoasă, plină de datorii la furnizori, cu eșalonări la plata contribuțiilor și impozitelor la stat către ANAF, cu credite neonorate, cu organigrama supraîncărcată. La plecarea mea, am lasat-o fără datorii la furnizori, cu 0 (ZERO) datorii la ANAF, fără credite, cu 400.000 de lei în conturi bancare și cu 60.000 lei bani cash în casierie, cu un stat de funcții cu 67 de persoane. Comparați ce a urmat după mine, inclusiv cu perioada curentă. Și orașul era curat atunci! Din vara anului 2012 lucrez la firma în care sunt unic acționar, ca manager proiect. În perioada 2012-2020 am fost implicat în 7 proiecte cu finanțare UE, la aceasta oră firma având depuse și 3 cereri de finanțare pe fonduri UE, atat individual cât și în parteneriat, asistența financiară nerambursabilă solicitată depășind 500.000 EUR. Și nu ne vom opri aici, sunt în lucru alte 4 proiecte, deci am foarte multă treabă”, ne-a declarat Adrian Mischian care a acceptat invitația Ziarului 21 de a vorbi pentru cititorii săi despre politică, despre „dreapta” și despre Câmpia Turzii.

Rep.: Bună ziua și vă mulțumim că ați acceptat invitația noastră pentru a ne acorda un interviu. Sunteți un antreprenor dar totuși ați ales în continuare să vă implicați în viața politică. De ce?

Adrian Mischian: De-a lungul timpului am fost implicat în mai multe proiecte politice de care îmi amintesc cu plăcere, din care am învățat foarte multe și am câștigat mulți prieteni. Dacă, în general, politica am considerat-o un hobby, din anul 2017, când am devenit consilier local, m-am implicat mai mult în viața politică locală. De la sfârșitul anului 2019, conduc și organizația PMP Câmpia Turzii și în ultimele două campanii electorale pe care le-am coordonat personal, am reușit împreună cu colegii mei să facem din PMP a patra forță politică locală, după PNL, PSD, USR.

Rep.: În Germania majoritatea tinerilor vor să devină antreprenori, pe când în România majoritatea tinerilor se vor angajați la „stat”. Unde considerați că greșim ca nație?

Adrian Mischian: E greșit să vorbim la general de angajații la stat.Să știți că există în administrația locală persoane care se comportă ca niște intraprenori, iar pentru asta îi felicit. Muncesc și se dedică locului de muncă. E un semn bun, iar acest lucru trebuie dezvoltat. Însă ceea ce aruncă o imagine proastă asupra sectorului de stat, este implicarea excesivă a politicului în administrație. Angajările pe bază de nepotism, recompensele politice acordate ”lipitorilor de afișe”, prinpromovarea acestora în funcții publice care le depășesc competențele, au avut ca și consecințe crearea unei imagini total nefavorabile pentru angajații de la stat. Din păcate, din punctul meu de vedere,  conducerea administrației Câmpiei Turzii promovează acest comportament, fapt ce a dus la o proastă administrare a urbei noastre în ultimii 8 ani.

Rep.: Avem noi românii în general o educație antreprenorială?

Adrian Mischian: Cum să abordez răspunsul, din punct de vedere istoric sau statistic? Cred că nici istoric nici statistic, românii nu au în general o educație antreprenorială. Nici nu prea avem cum să avem o tradiție în educația antreprenorială, Revoluția din  Decembrie 1989 a creat premisele unor noi libertăți de exprimare și de atunci ne redefinim ca națiune.Societatea și părinții ne-au învățat că, pentru a fi în rând cu oamenii, trebuie să ai un loc de muncă, nu să ai firmă, să fii antreprenor. La nivelul educației formale, liceu și facultate, la nivelul educației informale, cursuri de perfecționare și specializare, latura practică în ceea ce privește antreprenoriatul este inexistentă. Sunt antreprenori de succes  în România, sunt și în Câmpia Turzii, dar cred că aproape toți și-au dezvoltat educația antreprenorială fiind autodidacți. Programele de tip start-up finanțate prin programele naționale și programele operaționale UE, au creat premisele unei noi dezvoltări educației antreprenoriale. Personal am consiliat mai multe persoane în acest tip de programe, ce le recomand viitorilor antreprenori, ca pe lângă acel entuziasm de început, să studieze extrem de amănunțit afacerea pe care doresc să o inițieze și să se gândească că principalul angajat al firmei, care va munci și va risca cel mai mult va fi el. O afacere se crește în mulți ani și cu multe sacrificii și se menține extrem de greu în parametrii doriți. Bineințeles, în cazul reușitei, satisfacțiile vor fi pe măsură.

Rep.: Credeți că ar fi nevoie?

Adrian Mischian: Cu siguranță, da. Totul trebuie început de la educația antreprenorială din liceu și facultate, sunt bune și programele din categoria firmelor-exercițiu sau întreprinderilor-simulate dezvoltate în programa școlară, dar cred că exemplul antreprenorilor de succes este mult mai relevant în dezvoltarea educației antreprenoriale. Și înainte de a demara propria afacere cred că este obligatoriu ca viitorii antreprenori să-și dezvolte o perioadă de timp abilitățile și competențele ca angajați în profesiile pentru care s-au pregătit teoretic.

Rep.: Cei care ajung în funcții de decizie, de pildă directori de instituții, sau de ce nu consilieri locali, considerați că ar fi mai eficienți pentru societate dacă ar avea o experiență minimă antreprenorială?

Adrian Mischian: Consider că da și ar trebui să aibă mai ales o experiență minimă și în antreprenoriatul privat. Leul câștigat în privat are altă valoare, este mult mai muncit. În privat trebuie să te gândești tot timpul la sustenabilitate, la predictibilitate, ca să reziști pe piața. Nu trebuie să ne mirăm că o persoană ce lucrează în mediul privat, își dorește să ajungă să lucreze la stat, ar beneficia de avantaje ce nu le-ar fi visat la privat: salariu sigur până la pensie, orar de lucru agreabil, cu vinerea scurtă,concedii, multe zile libere, bonuri de masă, suplimente de hrană si îmbrăcăminte, vouchere de vacanță, programe de perfecționare profesională, iarna la munte, vara la mare. Cred că și Consiliul Local ar fi mai eficent dacă ar fi avea în componență mai multi reprezentanți ai antreprenoriatului privat local. Pentru analiza celor ce citesc acest interviu vă dau componența prezentului consiliu local din punct de vedere al situației profesionale al celor 19 consilieri locali: 6 pensionari, 4 angajați ai Companiei de Apă Arieș, 2 angajați ai SC Domeniul Public SA, 2 angajati ai Primăriei Câmpia Turzii, 1 angajat al primăriei Cluj-Napoca, 1 angajat al Companiei de Salubritate, 1 angajat de stat al CFR, am rămas eu și cred că,  încă o persoană, al cărui statut profesional nu îl cunosc, care lucrăm în mediul privat.

Rep.: Ce ați schimba dacă ați avea putere de decizie în viața administrativă locală?

Adrian Misichian: Păi să vă dau un exemplu simplu. Câmpia Turzii are semnate niște înfrățiri cu alte localități din străinătate. Din punct de vedere al unui antreprenor aceste înfrățiri ar trebui să fie benefice economic. Ele din păcate sunt doar pe schimb „cultural”. Am zis cultural între ghilimele deoarece așa s-a pornit, așa s-a făcut și din păcate așa se continua, adică înfrățirea se rezumă la vizitele consilierilor locali la „ei” atunci când au evenimente gen ”zilele orașului” …și invers. Dacă ne uităm în raportul de delegație și din trecut și din prezent observăm că toți au făcut schimb „cultural” practic fără nici un câștig nici de o parte nici de alta. Ei bine eu aș schimba această „tradiție”. Totuși suntem în 2020 și trebuie să avem mai multă responsabilitate. Relațiile de înfrățire le-aș întări evident, iar periodic delegații compuse din reprezentanți de la Spitalul Municipal, de la Domeniul Public, de la Sport, de la Salubritate, de la Serviciul cultură, directori de școli chiar, i-aș trimite în vizite de lucru. Să vedem cum de la ei se poate să nu fie mizerie, totul pus pe foaie și transformat în realitate când vin acasă. Cum se poate ca la ei să nu fie gropi, totul pus pe foaie și transformat în realitate când ajung acasă, cum se poate ca la ei serviciile medicale să fie ireproșabile, totul pus pe hârtie apoi transformat în realitate când se intorc acasă, si așa mai departe. Apoi la întoarcerea acasă se prezintă un grafic, ce au văzut și ce se poate aplica și la noi, apoi la 3-4 luni să zicem chemați reprezentanții acestei delegații pentru a prezenta ce s-a făcut după ce au elaborat un plan de lucru în urma delegației lor. Eu cred că așa am fi mult mai productivi pentru comunitate. Responsabilitatea trebuie să fie punctul cheie, aceste delegații trebuie să fie vizite de lucru în beneficiul cetățeanului, nu excursii pentru consilierii locali. Acesta e un exemplu simplu care mi-a venit acum, dar ar fi multe lucruri care trebuie oarecum îndreptate.

Rep.: Foarte interesantă abordarea dumneavoastră. Consider că este una de normalitate într-o țară care se vrea o Românie normală. O abordare să-i zicem de „dreapta”. Este „dreapta” politică alegerea corectă pentru o comunitate? De ce?

Adrian Mischian:Este destul de greu de spus ce politică se potrivește unei comunități. Unele măsuri pot fi încadrate ca măsuri de stânga și un partid de dreapta le poate adopta, precum și invers un partid de stânga poate adopta măsuri de dreapta. Am fost etichetat că aș fi un om de stânga, pentru așa-zisa mea apropiere de PSD. Întreb și eu, o persoana care a lucrat numai la stat de-a lungul vieții, dar este înregimentată în PNL, este o persoana de dreapta? In cazul meu, sunt antreprenor privat din 2012, mi-am dezvoltat propria firmă din 2006, fac parte dintr-un partid cu doctrină centru-dreapta, euconsider că nu pot fi etichetat că aș fiun om de stânga, nu că m-ar deranja această etichetare. Imi vine în minteo vorbă de duh spusă de către Gabriel Garcia Marquez: „Eu nu sunt nici de stânga, nici de dreapta. Eu sunt inteligent”. Ca răspuns la întrebarea dumneavoastră am să parafrazez acest citat: nu este important ce orientare are abordarea politică pentru o comunitate, dacă este de ”dreaptă” sau de ”stânga”, ce e important este ca aceasta să fie ”inteligentă”.

Rep.:  Ați ales pentru cariera d-voastră politică PMP, de ce?

Adrian Mischian: Am intrat în viața politică în studenție, în anul 1993, când m-am înscris în PD Cluj, fiind printre persoanele care au pus bazele primei organizații județene de tineret, imi amintesc că aveam carnetul de partid cu nr.7. Și îmi mai amintesc cu placere că, prima întâlnire cu președintele Băsescu am avut-o în anul 1994,  mi-a lăsat o impresie deosebită de la început, acesta fiind și unul dintre motive care m-a determinat să-l urmez și în PMP, partid în care m-am înscris în 2016 și pe care îl consider continuatorul vechiului PD.

Rep.: Cine compune PMP Câmpia Turzii?

Adrian Mischian: Chiar dacă la nivelul dezvoltării organizaționale PMP Câmpia Turzii nu a avut, să zicem, o activitate intensă în ultimii 3 ani, organizația numără în jur de 80 de membri încă de acum 4 ani, nu am știință de nici o demisie din partid, nici măcar la nivel declarativ. Majoritatea membrilor sunt angajati în domeniul privat sau sunt antreprenori privați, sunt persoane extrem de ocupate și din acest motiv nu am reușit să ne întâlnim într-o ritmicitate pe care ne-o dorim. Dar, la fiecare campanie electorală am reușit să ne strângem rândurile și să obținem rezultate bune. Sunt liderul PMP Câmpia Turzii denumai 3 luni și principalul meu obiectiv este de a crea o organizație  locală puternică.Am tot sprijinul organizației județene, unde sunt și vicepreședinte. Vorbind de organizațiile PMP din vecinatatea Câmpiei Turzii, avem o relație foarte bună cu organizația PMP Turda, am reușit să construim o organizație locală puternică la Luna, care a obținut la ultimele alegeri peste 8%, am creat premisele unor organizații puternice PMP la Tritenii de Jos și Ceanu Mare, unde vom propune candidați la funcția de primar cu șanse reale de a câștiga competiția, m-am implicat în toate acestea și cred că PMP Câmpia Turzii și celelalte organizații locale din județul Cluj vor obține rezultate foarte bune la alegerile locale.

Rep.: Cine se poate alătura PMP Câmpia Turzii?

Adrian Mischian: Orice persoană care dorește să se implice în politică și caută un mediu deschis, caracterizat prin colegialitate și respect reciproc, își poate găsi locul în PMP. Nu procedămca alte partide, care una spun și alta fac, de genul:”In partidul nostru nu-și va avea locul niciun psd-ist”, dar PNLracolează 8-10 primari PSD numai în județul Cluj. Ne dorim și noi oameni noi în politică, dar spre deosebire de alt partid, noi înțelegem prin oameni noi, nu persoane care nu au mai facut deloc politică, ci persoane cu probitate morală și profesională dovedită, conectați la realitățile anului 2020. Spre deosebire de alte partide, noi cei din PMP nu promitem nici angajări la stat, nici consilii de administrație, ce ne propunem noi este ca cetățeanul din Câmpia Turzii să fie reprezentat cu adevarat în consiliu local. Cei care urmăresc doar interesul personal, îi sfătuiesc să se înscrie în partidele ce au creat USL-ul (PSD+PNL+ partidele anexate acestora), partidele ce au dus orașul în situația tristă care este acum.

Rep.: Sunteți candidatul PMP pentru funcția de primar al municipiului Câmpia Turzii?

Adrian Mischian: Mă simt pregătit pentru a fi candidatul de primar propus de PMP Câmpia Turzii. Până la această oră, nici o altă persoană membră sau simpatizantă PMP, nu și-a exprimat dorința de a candida pentru această funcție. În funcție de ce va urma, în cel mai scurt timp vom comunica opiniei publice candidatul la primărie și lista de consilieri locali propuși de PMP Câmpia Turzii.Închei prin a spune că, este importantă decizia luată de organizația județeană PMP Cluj în zilele trecute și anume căîn județul Cluj PMP nu va face alianțe electorale cu nici un partid înainte de alegerile locale din iunie 2020. Cred că,astfel se pune capăt tuturor speculațiilor cu privire la intențiade integrare a PMP înPNL. Personal promit că, atâta timp cât eu voi fi președintele organizației locale, PMP Câmpia Turzii nu va deveni anexa niciunui partid.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS