<
Interviu

Interviu. Aurel Călușer, administratorul Corului ASTRA, la trei decenii de activitate

Corul Astra din Câmpia Turzii poate fi considerat un brand pentru orașul nostru. Desele participări la diferitele evenimente din țară, au făcut din Corul Astra un cor respectat, cu voci deosebite și cu dirijori profesioniști, de-a lungul timpului. Când zici Corul Astra, zici coriști bine pregătiți, o paletă muzicală destul de variată și aproape 3 decenii de activitate. O viață de om. Puțin despre activitatea corală, despre evenimentele și premiile câștigate de acest cor, le vom prezenta mai în jos, în urma discuției cu cel care, timp de 30 de ani, și-a făcut temele foarte bine și a administrat activitatea Corului Astra, dnul. învățător Aurel Călușer.

Adrian Soporan: De când a început activitatea Corului Astra?

Aurel Călușer: Anul viitor se implinesc 30 de ani de la reînființarea Corului Astra, întrucât muzica corală la Câmpia Turzii există din anul 1923 când a fost înființat primul cor bărbătesc pe lângă ISCT. Deci noi nu am făcut altceva decât să reluăm activitatea corală la Câmpia Turzii și datorită învățătorului Dan Cristian Trifan, cel care a format corul actual, și existăm astăzi datorită faptului că nucleul de bază al corului, încă de pe atunci, inițiat de 18 coriști( educatori, învățători, profesori) au continuat activitatea până în ziua de astăzi și sperăm să o continuăm încă mulți ani la Câmpia Turzii. Eram pe vremea aceea în jur de 56 de coriști, umpleam orice scenă și fizic dar și calitativ pentru că atunci s-au lucrat foarte multe piese: peste 180 de piese laice, 40 piese religioase, prelucrări, motete, madrigaluri din mai multe genuri corale.

A.S.: Doar dirijori profesioniști?

A.C.: De acum 30 de ani am avut numai dirijori profesioniști.
Ciprian Para- prof. la academia Gheorghe Dima din Cluj Napoca, prof. Cornel Groza- dirijor Filarmonicii Clujene, Mihaela Gorje, Vladimir Lungu- dirijor Opere Turcia și dirijorul actual- Rodica Trandafir- lector la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj.

Dacă stam bine să ne gândim, a fost o schimbare de sistem social dupa 1989, cei care am contribuit la formarea corului Astra, pentru început se numea „Voices Didactica” dovadă că eram numai cadre didactice și a fost nevoie de o continuitate a manifestărilor cadrelor didactice. Noi absolvenți de licee pedagogice sau de conservator am simțit nevoia să ducem mai departe, sub forma de muzică corală, ceea ce am făcut în școală. Nu este ceva întâmplător pentru că toți am făcut parte din diferite coruri la nivelul județului sau chiar la nivelul țării. Ne-am mobilizat foarte simplu, avându-l pe Cristian Trifan în mijlocul nostru. Pe parcurs au intrat în cor, medici, ingineri, muncitori, studenți, elevi, dovadă că la ora actuală avem din toate domeniile de activitate, coriști.


Atunci, imediat după înființare am constituit un comitet care să conducă problemele administrative ale corului și am fost ales administrator al corului. În această calitate m-am ocupat de problemele organizatorice ale manifestărilor locale, și a deplasărilor, fie în țară fie în străinătate, în așa fel încât coriștii să participe la repetiții, să pregătească spectacolele și să urmeze cursul fără să fie nici o problemă de organizare. Începeam de la zero cu invitații pentru manifestarile locale.
Organizarea manifestărilor locale, vreau să menționez încă de la început că am stabilit 3 mari acțiuni corale la Câmpia Turzii: Șezătoare culturală ” Eminesciana”- în cadrul căreia au evoluat pe scena Casei de Cultură din Câmpia Turzii personalități de seamă: Dorel Vișan, Ana Blandiana, Petre Poantă, o grămadă de scriitori clujeni, etc.

A.S.: Evenimente la care ați participat sau pe care le-ați organizat?

A.C.: Festivalul Coral de Primăvară- festival drag nouă, la care au participat, de-a lungul anilor, cele mai multe coruri- 13 formații corale- din care 3 au fost din afara țării ( Touluse, Haskov, Mohach), se întâmplă în anul 1993.

Concertul de colinde- au participat de-a lungul anilor formații din Brașov, București, Blaj, Baia Mare, Cluj, Zalău, Turda, Sighișoara, Târgu Mureș- cam jumătate din țară.
Ei bine, pentru toate aceste lucruri trebuiau pregătite referate, diplome, cupe, toată partea organizatorică și administrativă.
Am avut două ieșiri în afară: Mohach ( Ungaria) și Mersin (Turcia).

A.S.: Care sunt criteriile de a intra în Corul Astra?

A.C.: Nu sunt criterii! Însă pentru faptul că avem dirijori profesioniști se face o anumită selecție, însă este vorba doar de o selecție muzicală, privind muzicalitatea persoanei care dorește să cânte în cor. Nu este nici un impediment, oricine dorește, care are o voce stabilă.
Chiat așteptăm să se înscrie în cor, pentru că momentan suntem 30-32 membri activi. Nu putem spune că la Corul Astra sunt cei mai buni. La Câmpia Turzii sunt sute de bărbați și femei care, individual, cântă mai bine decât unii dintre membri corului. Corul înseamnă o integrare într-un cadru muzical de armonie și solistică. Deci nu neapărat că cei 32 de coriști sunt toți soliști, însă se încadrează în cântul coral. Suntem buni atâta timp cât facem treaba asta cu plăcere și fără obligație.

La nivelul întregii țări, fără formațiile profesioniste, mai există puține coruri de amatori în țară. În zona noastră, a Ardealului, nu sunt mai mult de 10 formații corale. Nu se mai organizează la nivel de amatori multe concursuri. Avem un premiu 2, câștigat în anul 1999 când eram dirijați de prof. Ciprian Para, la un Festival de Muzică Sacră de la Orăștie. În rest sunt doar întâlniri corale, concerte corale. Oricum se însemnează o diplomă de participare, o cupă, fără a se face un clasament al interpretării corale

A.S.: Cum contactați dirijorii profesioniști la Corul Astra?

A.C.: Cred că prima relație a fost după ce l-am găsit pe prof. Ciprian Para. În cadrul Academiei de Muzică, în momentul în care unul dintre dirijori nu a mai putut veni, a purtat discuții cu alți dirijori.

A.S.: Ce ați schimba la Corul Astra?

A.C.: Nu există schimbări, dimpotrivă, aș face completări. E nevoie de oameni tineri care pot prelua ștafeta. În general lumea se sperie de muzică religioasă, însă este foarte simplu să cânți.

A.S.: Ce ne pregătiți pentru anul 2020?

A.C.: Nu aș vrea să dezvălui foarte multe din acest lucru, dovadă că nici nu am lansat proiectul. Îl avem în creion, pentru anul 2020, în care vrem să punctăm împlinirea a trei decenii de activitate corală neîntreruptă la Câmpia Turzii, cu realizări frumoase.
Pe parcursul a celor 30 de ani avem articole în ziare despre activitatea Corului Astra de la Câmpia Turzii. Am vrea să facem o broșură a Corului în care să punctăm principalele evenimente și detalii legate de Corul Astra.

Un film documentar- realizarea documentarului cu selecții din cele mai importante momente din viața corului a necesitat sute de ore de muncă, însă deocamdată suntem la nivel de negocieri, să găsim surse finaciare pentru realizarea documentarului în așa fel încât să rămână o carte de vizită a muncipiului Câmpia Turzii.
Aici aș vrea să menționez că așa cum am început, din nucleul acela de 18 persoane, încă sunt activi 12. Avem familiști care au început acum 30 de ani și continuă activitatea corală și sperăm să atragem și alți membri.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS