<
Interviu

George Moldovan: “ În război ai cu tine doar drapelul și pozele copiilor tăi”

Dragostea pentru neam și țară trebuie să fie crezul  suprem al fiecărui român. Înaintașii noștri, conduși de mari conducători, precum: Decebal, Mircea cel Bâtrân, Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, Mihai Viteazul, regii Carol I, Ferdinand I, Carol al II lea și Mihai I au luptat până la sacrificial suprem pentru neatârnarea țării și a gliei strămoșești. Încă de la înfințarea Armatei Naționale de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, armata a fost garantul viitorului stat român în războiul de independență din 1877, primului război mondial 1914-1918 (Răzbiul de Reîntregire Națională) și al doilea război mondial 1939-1945. După revoluția din 1989 s-a început un proces amplu de restructurare și modernizare a armatei române, fiind capabilă să răspundă nevoilor sale. De asemenea pentru a-și securiza frontirele, România a aderat în 2004 la N.A.T.O. și de atunci și până în prezent, armata română alături de alte state au participat la numeroase misiuni în Teatrele de Operații pentru menținerea păcii și a stabilității în regiune. Militarii români prezenți în numeroasele misiuni internaționale au demonstrat probitatea și profesionalismul pe câmpul de luptă, uneori până la sacrificiul suprem. În acest număr al săptămânalului Ziarul 21îl avem ca intervievat pe dnul Moldovan George, maior în rezervă, un militar cu un un CV și o carieră impresionantă.

Rep.: Pentru început dați-mi voie să vă urez La mulți ani! cu ocazia Zilei Naționale a României și să vă mulțumesc că ați fost de acord să ne acordați acest interviu. Vă rog să ne spuneți câteva date biografice.

 Moldovan George: Mă numesc Moldovan George, născut la 14.11.1973 în Târgu Mureș din părinții Gheorghe și Cornelia

Rep.: Unde ați terminat studiile primare, gimnaziale și cele liceale? 

 Moldovan George: Am urmat cursurile școlii generale la Târgu Mureș, primii trei ani de liceu am fost la Liceul Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș și am absolvit Liceul ”Stefan Ludwig Roth” din Mediaș în anul 1992.

Rep.: Primele studii pentru a deveni  militar?

Moldovan George: În 1992 am fost admis ca student al Academiei Forțelor Terestre, specializarea Infanterie Parașutiști iar în anul 1996 am absolvit cursurile cu gradul de sublocotenent.

Rep.: Ce a reprezentat academia militară?

Moldovan George: Academia Forțelor Terestre a reprezentat un punct de referință în viața mea, pregătindu-mă atât personal cât și profesional pentru o carieră militară de care sunt extrem de mândru acum. Nu a fost ușor și nimeni nu și-ar fi dorit să fie ușor pentru că realizările vin doar în urma efortului și a muncii depuse, descoperind pas cu pas tainele camaraderiei și satisfacția lucrului bine făcut. Cu alte cuvinte, ne instruim ca la război și în război să întâlnim situații cu care ne-am confruntat deja la pregătire eliminând elementul surpriză din partea inamicului.

 

Rep.: Ați absolvit academia, unde ați primit repartizare?   

Moldovan George: În 1996, cu epoleții aurii sclipitori și cu privirea încrezătoare în viitor m-am prezentat la Școala de Maiștri Militari de Aviație ”Traian Vuia” de la Mediaș, unde am primit repartiția pe funcția de Comandant Pluton Instrucție Pază Obiective Speciale și Instructor. După 3 ani am fost avansat la gradul de Locotenent și numit Comandant Companie Pază Aprovizionare și Transport la o unitate militară din Mediaș, iar în anul 2001 am fost repartizat la Baza 71 Aeriană de la Luna de lângă Câmpia Turzii. În anul 2003 am început cursurile de Master în Comunicare Managerială și Resurse Umane la SNSPA pe care l-am absolvit în 2005.

Rep.: Ce a însemnat Baza 71 Aeriană de la Luna?

Moldovan George: Ce a însemnat pentru mine Baza 71 Aeriană de la Luna? Tot ce mi-am putut dori ca ofițer activ al Armatei Române aflat pe trendul ascendent al carierei militare. Am avut onoarea să am niște comandanți absolut extraordinari, camarazi deosebiți și subordonați fantastici și am avut privilegiul să transform o companie de Poliție Militară într-o echipă în adevăratul sens al cuvântului. Am avut posibilitatea să cunosc oameni de reală valoare, camarazi și prieteni adevărați, militari care nu trădează uniforma și care își respectă cuvântul dat. Pentru că militarul nu se oprește niciodată din pregătirea personală și profesională, tot aici, la Baza 71 Aeriană am avut oportunitatea de a participa la diverse exerciții atât cu caracter național cât și internațional. De aici am fost selecționat pentru a participa la un curs de control al securității granițelor la Școala de Contraspionaj de la Ankara, Turcia, în anul 2005.

Rep.: Despre misiuni interne și internaționale, ce puteți să ne spuneți?

Moldovan George: În urma selecției, în aprilie 2005 am plecat în Statele Unite ale Americii pentru a urma cursurile Școlii Speciale de Poliție Militară din Fort Leonard Wood, Missouri, de unde am venit în septembrie cu rezultate excepționale. În anul 2006 am urmat cursurile de perfecționare în acțiuni antiteroriste și lupta contrateroristă organizat la Brigada de Intervenție Rapidă a MApN.

Rep.: Cum este într-o misiune internațională?

Moldovan George: În februarie 2008, pe un frig înfiorător, palele unui Hercules C-130 au început să se învârtă și după puțin timp, primind permisiunea pentru decolare, aeronava militară cu cocarda tricoloră atât de dragă mie m-a purtat spre inima Mesopotamiei, începând o misiune de luptă în Bagdad, pe funcția de ofițer de legătură între Forța Multinațională Iraq, Departamentul pentru Agricultură al SUA și Ministerul Agriculturii din Iraq, având scopul de a sprijini eforturile de reconstrucție a statului puternic afectat de luptele interne și războiul civil. Acolo am avut oportunitatea de a executa, printre altele, mai multe misiuni de sprijinire a populației pentru recuperarea sau întocmirea actelor de identitate, misiuni umanitare împreună cu USAID, UNICEF și misiuni de distribuire de materiale și echipamente necesare agriculturii. Misiunea a avut un grad ridicat de risc pe ansamblu deoarece numai în perioada 23 martie 2008 – 08 mai 2008, în 6 săptămâni, în zona de desfășurare a misiunii am fost atacați cu 1209 rachete, media fiind de 30 de rachete pe zi. Dumnezeu a vrut ca noi să ne întoarcem sănătoși acasă la sfârșitul lunii august 2008, în piept sclipind medalia ”Joint Service Achievement Medal” primită de la comandantul MNF-I și sentimentul datoriei împlinite. În urma acestei misiuni am fost avansat la gradul de Căpitan.

În anul 2010 am urmat cursul avansat de limbă engleză la CPILS Brașov și, tot în anul 2010 am fost selecționat pentru a ocupa funcția de șef birou informare și relații publice la Baza 71 Aeriană, o funcție pe cât de provocatoare pe atât de frumoasă. În noiembrie 2010 am urmat cursul de formare pentru ofițerii de informare și relații publice la Ministerul Apărării Naționale.

Într-un ianuarie înghețat al anului 2012, cu ranița de camuflaj în spate și mapa cu documente în mână, am urcat în același C-130 Hercules care, după o decolare tactică, a luat cap compas către cel mai fierbinte punct al pământului, acolo unde inima o ia la goană de fiecare dată când aude un foc de armă: Afganistan. Am aterizat pe Baza Aeriană din Kandahar, cea mai aglomerată bază aeriană cu o singură pistă din lume. Acolo am avut misiunea generică de șef al biroului Force Protection Support Operation și cu misiunea specifică de șef al Celulei Influență. În cele 200 de zile petrecute în infernul de nisip afgan am văzut ce înseamnă cu adevărat muritori de foame, am depus toate eforturile pentru a ușura viața copiilor de acolo și am inițiat proiecte și programe de reconstrucție a satelor din aria de responsabilitate. Acolo am condus misiuni de patrulare, misiuni de recunoaștere a terenului și de identificare a elementelor periculoase și am avut foarte multe discuții cu insurgenții talibani pe care i-am convins să se întoarcă în satele lor pentru că cineva drag îi așteapă acasă. În urma rezultatelor excepționale obținute în această misiune am fost medaliat de comandantul misiunii ISAF cu medalia ”NATO Non Article 5” și de către Secretarul General al NATO cu medalia ”NATO MERITORIOUS”.

În anul 2013 am urmat cursurile de Securitate și Intelligence ale Centrului de Studii Avansate pentru Securitate de la București iar în martie 2014 am urmat cursul de stat major la Centrul de Instruire pentru Infanterie și Vânători de Munte de la Făgăraș, în urma acestui curs fiind avansat la gradul de Maior.

Rep.: Știu că ați fost în mai multe misiuni în afara țării, spuneți-ne de o altă misiune?

Moldovan George: În noiembrie 2014, am urcat cu încredere în avionul care avea să mă ducă într-o nouă misiune, de data aceasta în inima negrei Africi, în Mali, pentru a conduce biroul de Relații Publice a misiunii de antrenare a armatei maliene de către instructorii militari ai Uniunii Europene, misiune numită EUTM Mali. Aici am condus biroul pe linia informării și relațiilor publice, întărind coeziunea cu EUCAP SAHEL, UNDP, MINUSMA și cu celelalte organizații implicate în stabilitatea statului malian și am contribuit la conștientizarea populației cu privire la misiunea pe care o executăm în țara lor și beneficiile prezenței noastre acolo. În Africa fiind, am fost selecționat pentru a participa la Bruxelles la un curs de relații publice la Consiliul Europei. La sfârșitul lunii mai 2015, m-am întors în țară cu medalia ”EUTM Mali” oferită din partea doamnei Federica Mogherini, Înaltul Comisar al Uniunii Afaceri Externe și Politică de Securitate. De asemenea, am avut onoarea să fiu SNR al României în Mali, adică reprezentantul național al României în Mali.

Rep.: Din cele declarate, am observant că aveți foarte multe dinsticții și decorații!

Moldovan George: Pentru activitățile desfășurate și pentru misiunile executate, am fost decorat cu emblema ”în Slujba Păcii” clasa a III-a și emblema ”În Slujba Păcii” clasa a II-a, dar cel mai mult mă bucură faptul că am avut onoarea de a reprezenta România pe cele 4 continente pe unde am fost.

Rep.: A venit și momentul trecerii în rezervă.

Moldovan George: În anul 2016, am revenit la Academia Forțelor Terestre de la Sibiu unde am urmat un curs postuniversitar de Management al Situațiilor de Criză. În decembrie 2017 am fost numit pe funcția de șef al biroului control intern managerial al Statului Major al Forțelor Aeriene, funcție pe care am ocupat-o cu onoare până în 31 iulie 2018, la exact 22 de ani de când am primit gradele de ofițer pe umeri, am făcut pasul spre o nouă viață, cea de ofițer în rezervă.

Rep.: Cum este militarul român aflat în Teatru de Operații?

Moldovan George: Vă pot spune că instrucția militarului nu se termină niciodată iar acolo demonstrezi ce ai învățat acasă. Plecând în misiune nu ai timp să înveți noțiuni de luptă ci trebuie să te adaptezi rapid la situația din teren și să aplici ce ai învățat. Militarii români s-au descurcat și s-au adaptat rapid la toate situațiile și, mai important decât orice, s-au oferit voluntari pentru foarte multe acțiuni. Am plecat de acasă în misiuni întotdeauna cu dorința de a executa misiunile cu cele mai bune rezultate, nu doar ceea ce trebuie făcut ci chiar mai mult. În teatrele de operații ești departe de familie, ești lipsit de confortul de acasă, ești în război, dar ai cu tine doar drapelul și pozele copiilor tăi care te așteaptă și mai ai mândria de a fi român pentru că militarul român e cunoscut pentru faptul că ce spune face și-și respectă cuvântul dat, ceea ce atrage admirația partenerilor de coaliție.

Rep.: Cum se îmbină biserica cu datoria față de neam și țară?

Moldovan George: De la Burebista încoace, deși peste noi au trecut vitregii care ar fi trebuit să ne spulbere de nenumărate ori și să nu mai existăm ca neam și țară, românii au luptat mereu pentru apărarea gliei strămoșești și au izbândit. De la Constantin cel Mare, din 325, creștinii spun ”Nihil Sine Deo” pentru că nimic nu se face fără voia lui Dumnezeu. Această deviză prezentă pe Steagul de Identificare al Bazei 71 Aeriană ne-a purtat și pe noi spre victorii și ne-a călăuzit pentru a ne duce misiunile la bun sfârșit. Noi, ca militari, suntem disciplinați, suntem cinstiți și corecți, păstrăm în suflet și în gând învățătura primită de la dascăli, de la preoți și de la instructori.

Rep.: Ce sentiment vă cuprinde  de Ziua Națională a României?

Moldovan George: Pentru mine ca militar și pentru mine ca român, ziua de Întâi Decembrie este cea mai frumoasă zi, indiferent dacă e soare, plouă, ninge sau bate vântul. E Acasă! Ziua de Întâi  Decembrie e ziua noastră, a tuturor românilor de pretutindeni. Am avut plăcerea și onoarea să petrec momente minunate cu parteneri din coaliție și să le prezint ce înseamnă pentru mine această zi. Am ridicat Drapelul cu mândrie și am intonat Imnul din tot sufletul meu. Si așa voi face mereu! Salut cu recunoștință ziua în care România a redevenit un stat unitar, indivizibil, național și pentru care mulți eroi au plătit prețul suprem. Pentru toți eroii Patriei, Onoare și respect!

Rep.: Știmsunteți președinte al Asociației Militarilor Veterani și Veterani cu Dizabilități, filiala Turda, ce puteți să ne spui despre acest aspect?

Moldovan George: În toate misiunile pe care le-am executat peste granițele țării am repurtat victorii importante pentru coaliție, indiferent că au fost în Iraq, Afganistan sau Africa, dar cea mai importantă victorie a fost faptul că m-am întors acasă la copii sănătos deși nu toți camarazii mei au avut acest noroc, unii fiind răniți pe câmpurile de luptă iar ații sacrificându-și chiar viața pentru Patrie. De aceea am fost extrem de plăcut surprins și onorat în același timp când, în iulie anul acesta, am fost invitat la Târgoviște și am fost ales președinte al sucursalei Turda a Asociației Militarilor Veterani și Veterani cu Dizabilități. AMVVD numără în prezent peste 30.000 de membri organizați în 41 de sucursale din care 39 pe teritoriul țării, una la Londra și una la Strassbourg și nu ne vom opri aici. Scopul principal este sprijinirea veteranilor care au avut de suferit pe timpul executării misiunilor în teatrele de operații sau în țară pentru recuperarea și refacerea capacităților la Centrul de Recuperare și Refacere a Veteranilor de la Târgoviște, la clinica Efosan din Eforie Nord și la centrul de recuperare de la Bălțătești pentru că un militar care a suferit merită să fie tratat în țară, alături de familie și de cei dragi. Un alt aspect important îl reprezintă întărirea relațiilor între membri asociației, cu autoritățile locale și cu celelalte entități prezente prin participarea la diverse activități sociale cu ocazia sărbătorilor legale. Așa cum știm cu toții, militarii sunt oameni cu un spirit civic foarte bine dezvoltat, membrii asociației organizând acțiuni caritabile în special pentru copiii și vârstnicii care au nevoie de sprijin pe tot cuprinsul țării. Participarea alături de AMVVD la diversele acțiuni sociale poate fi pentru oricine un motiv de mândrie și satisfacție, știind că militarii se organizează, planifică și desfășoară acțiunile foarte eficient, aducând un plus de bucurie și liniște celor nevoiași.

Rep.: Ce sfat le-ați da tinerilor care vor să urmeze o carieră militară?

 Moldovan George: Îmi revine onoarea de a invita pe toți tinerii să își facă curaj să descopere tainele oștirii prin participarea la diverse forme de pregătire militară pentru că armata nu este doar frumoasă ci este disciplinată și impune respect. Cuvântul de ordine în structurile militare este eficiența și eficacitatea, lucruri demonstrate peste tot în lume, cunoscut fiind că militarii și sportivii sunt cei mai buni ambasadori, tocmai pentru că ambele domenii implică foarte multă muncă, seriozitate și dedicare.

Rep.: Care sunt planurile de viitor?

Moldovan George: Eu îmi doresc sănătate și putere ca să pot participa la cât mai multe acțiuni caritabile și filantropice pentru că cel mai important este nu ce face țara pentru tine ci ce poți face tu pentru țară.

Rep.: Cui doriți să mulțumiți pentru ceea ce ați obținut de la viață și cât sunteți de împlinit?

Moldovan George: Mă consider un om împlinit, am avut onoarea să reprezint România în toate colțurile lumii, mi-am făcut datoria față de Patrie și sunt pregătit pentru orice provocări voi mai înfrunta și pentru aceasta sunt recunoscător părinților mei care mi-au fost și-mi sunt alături, comandanților care m-au sprijinit și au văzut în mine ofițerul și omul, celor dragi mie care au avut răbdare și m-au susținut și, cel mai important, pentru tot ce fac și tot ce sunt, mulțumesc lui Dumnezeu.

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS