<
Actualitate

Este grea viața de taximetrist? Ne răspunde Ghiță Pârșan, șofer la UȚU TAXI (video)

Sunt acolo, zi și noapte, iarna și vara, pe ploaie și ninsoare și își așteaptă clienții pentru a-i duce în siguranță acasă. Aceștia sunt taximetriștii, care sunt cu bune cu rele în sprijinul cetățenilor. Discuții interesante și sugestii pentru administrația locală, în rândurile de mai jos.

Adrian Soporan : Ce înseamnă să fi taximetrist în Campia Turzii ?

Ghiță Pârșan: Înseamnă să faci o muncă destul de dificilă însă și plăcută în același timp. Suntem angrenați în transportul public de persoane în regim de taxi, adica folosim taxiurile pentru comunitatea noastră, pentru transportul la serviciu a persoanelor, pentru transportul la școală, peste tot.

A.S.: Care sunt părțile bune și mai puțin bune din această meserie?

G.P.: Lucrez ca taximetrist din anul 2010 ( am început la Taxi Armaghedon) și apoi la UȚU TAXI. Sunt multe părți bune în taximetrie deoarece stai într-un autovehicul, coduci, ești curat, nu ai un program fix, ești la liber și poți să mai faci și altceva, de pildă să mergi la sala, ieșiri cu prietenii, etc. Partea mai neplăcută este că ne confruntăm cu diferite probleme mari și mici, în special mă refer la traficul de pe raza municipiului. Sunt foarte multe mașini, în speță traficul se desfășoară mai greu. Ca șofer sunt numărul 1 în firmă. Trebuie să dau un exemplu colegilor mei. Trebuie să te îmbraci ca un lider, să te comporți ca un lider. Să fii un lider nu este ușor în ziua de astăzi. Să ții mașinile pe drum, să controlezi șoferii, să verifici toate documentele să fie ok, nu este ușor.

A.S.: Cam câți km faci pe an?

G.P.: În jur de 70000 de km pe an. Majoritatea km îi facem în oraș, însă la solicitarea clientului, ieșim și înafara orașului, avem de asemenea curse de aeroport unde clientul ne solicită pentru că siguranța lui contează și de aceea apelează la firma noastră de taxi.

A.S.: Cât de costisitor este pentru un patron de taxi să țină un taximetrist?

G.P.: O sumă exactă nu vă pot spune dar pot spune că mentenanța mașinii, costul pe TVA, pe impozit pe profit, pe metrologie, pe agreere însumează ceva. Avem de facut ITP la fiecare 6 luni, asigurări. Sunt niște costuri destul de ridicate care trebuie acoperite din clienții care ne aleg. Fiecare șofer are carte de muncă și șeful ( Sorin Uțu) plătește impozite pentru  el.

A.S.: Cât este de important pentru confortul clientului, dotările mașinii?

G.P: În momentul când am intrat în firmă, erau mașini mai puțin dotate și am purtat discuții cu șeful ca noua flotă care va intra în firmă să fie cu dotări cât mai multe. Mașina este ca și casa noastră, trebuie să o îngrijim, trebuie să o curățăm și să o întreținem. Iarna asta sperăm să aducem două mașini noi, iar până în primăvară încă cinci, deci o să avem șapte mașini noi, dotate cu multe elemente de siguranță și confort.

A.S.: Întâmplări pe timp de noapte și întâmplări pe timp de zi. Este periculoasă această meserie?

G.P.: Nu ne lovim de probleme gen, neplăți sau scandaluri, pentru că trăim într-un oraș liniștit, dar sunt în zonele limitrofe, și aici aș da un exemplu, clienții din Turda – nu plătesc, fug din mașină când oprim ceasul și alte lucruri care nu le fac cinste. Avem mici probleme pe timp de noapte, mai ales că printre noi, avem și colege (femei) cu neplata curselor.

A.S.: Cum se comportă patronul cu voi?

G.P.: Pentru mine, Sorin Uțu, este ca un frate. Orice problemă am avut, am pus-o pe masă, am discutat-o, am ajuns la un numitor comun și s-a soluționat. Facem parte din aceeași familie, UȚU TAXI, muncim împreună, trăim împreună. Ne confruntăm des cu problema șoferilor. Avem lipsă de personal și este foarte greu să găsești oameni buni.

A.S.: Cum vezi traficul din Câmpia Turzii?

G.P.: Odată cu intrarea în țară a mai multor mașini, traficul inevitabil, s-a îngreunat. La noi în oraș miercurea este zi de piață, de târg. Atunci traficul e mai greu. Primarul Dorin Lojigan, împreună cu Polița Națională și cea locală, au făcut aceste sensuri giratorii, mentionez că am fost consultați și noi, sensuri giratorii care fluidizează traficul rutier la nivelul Municipiului Câmpia Turzii. Din câte am auzit o să mai fie încă 2 sensuri amplasate. Sensurile giratorii sunt puse în puncte cheie.

A.S.: O sugestie pentru administrația locală.

G.P.: Să facă niște cișmele cu apă în stațiile de taxi, copertine, bănci.

A.S.: Mesaj pentru clienții de taxi?

G.P.: Noi funcționăm împreună cu Patri Taxi. Pe mașina noastră se găsește și sigla firmei Patri Taxi, deci în momentul când vrei să suni la dispecerat Patri, soferii UȚU Taxi te pot lua. Un mesaj pentru clienți: să apeleze cu încredere la noi, serviciile noastre sunt 24/24 h. Încercăm să mulțumim pe toată lumea și să ridicăm standardele siguranței pentru confortul clientului.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS