În rubrica „Zece… cu Adrian Soporan” promovăm valori, talente, oameni care doresc să facă ceva pentru societatea în care trăiesc și se dezvoltă. Ei bine, am hotărât ca în această ediție să aflăm, de la un student eminent, daca Facultatea de Drept este o facultate grea.
Am luat legătura cu Andreea Varodi, o tânără din Câmpia Turzii, studentă a Facultății de Drept din cadrul UBB, care ne-a detaliat, pe scurt, ce înseamnă Dreptul și cum este văzută justiția din perspectiva unei tinere care, peste ceva timp, va face parte din marea familie a justiției din România. Andreea Varodi este o tânără perseverentă, organizată, căreia îi place literatura și sportul, pe lângă pasiunea numărul 1… domeniul juridic. Am dorit să aflăm cât este de grea facultatea, ce planuri de viitor are și cum vede justiția din punctul ei de vedere. Răspunsurile… care mai de care mai interesante. Pot spune atât… Câmpia Turzii va mai avea un avocat desăvârșit… sau poate un procuror…
Adrian Soporan: Salut! Spune-ne, te rog, câteva detalii despre tine.
Andreea Varodi: Salut! Mă numesc Andreea Varodi, am 22 de ani, sunt studentă în anul IV la Facultatea de Drept din cadrul Universității “Babeș-Bolyai”, iar cele mai mari pasiuni ale mele sunt sportul, domeniul juridic și literatura, în principal partea de dezvoltare personală, câte ceva pentru sănătate și câte ceva și pentru minte. Știi cum se spune: ,,Mens sana in corpore sano’”
Rep.: De ce ai ales Facultatea de Drept?
Andreea Varodi: Chiar dacă sună a clișeu, cred că ea m-a ales pe mine, deoarece nu m-aș vedea activând în alt domeniu. Am ales Facultatea de Drept pentru o complexitate de motive: partea mai iluzorie-ideea de dreptate, justiție, adevăr, puterea de a ajuta oamenii, iar motivele mai pragmatice au fost gama largă de profesii pe care ți-o oferă această facultate la terminarea studiilor, și trebuie să recunosc și pentru statutul pe care îl ai în societate în calitate de practician al domeniului juridic.
Rep.: Ai avut ceva recomandări de la părinți privind facultatea pe care o urmezi?
Andreea Varodi: Ai punctat foarte bine-recomandări. Părinții mei mereu mi-ai fost alături cu sfaturi și îndrumări, dar am avut mereu puterea de a decide singură. Tatăl meu îmi spunea mereu:,,Noi punem pe tavă opțiunile, părerile noastre, facem recomandări, dar decizia finală îți aparține. Nu vrem să alegi ceva ce nu îți place, ca mai apoi să ne reproșezi că noi am spus să mergi acolo”. Am apreciat foarte mult modalitatea lor de a gândi. Norocul a făcut ca recomandările lor să coincidă cu dorințele mele, astfel am fost toți trei pe aceeași lungime de undă, mai ales că și tatăl meu activează în domeniul juridic.
Rep.: Care sunt materiile pe care orice absolvent de Drept trebuie să le știe ,,ca Tatăl Nostru”?
Andreea Varodi: Sunt destul de multe sincer, ar fi materiile principale din care se dau și admiterile în profesie drept civil cu toate ramurile sale, drept penal, procedură penală și civilă. Volumul pare covârșitor, însă ajungi să realizezi că în afara băncilor facultății toate se întrepătrund și fiecare își are rolul său, de aceea e bine să ai o bază solidă încă de la început.
Rep.: Cum este văzută justiția de o tânără care dorește, în viitorul apropiat, să fie parte din ea?
Andreea Varodi: În primul rând am învățat că este relativă, depinde din ce unghi o privești. Diferă în funcție de principiile de viață ale fiecăruia, iar adevărul judiciar diferă de cel obiectiv. De exemplu, dacă ești reclamant într-un proces și câștigi, ție ți se va părea că s-a făcut dreptate, dar pârâtul nu va fi de aceeași părere.
Din punctul meu de vedere justiția în România se află între două extreme: fie se aplică legea pe text, fără să se țină cont de celelalte elemente umane ale situației, fie fiecare are propria interpretare care se îndepărtează cu mult de ideea de dreptate și adevăr. Cred că ar trebui găsit un echilibru, să se aplice legea, dar să devenim și mai umani. Profesorii mei mereu pun accentul că oamenii aplică legea, dar nu trebuie doar să iei un text și să îl pui în aplicare, pentru că asta ar putea să facă și un calculator programat în acest sens.
Rep.: Pe ce ramură a dreptului ești specializată?
Andreea Varodi: Momentan pe niciuna , deoarece nu mi-am finalizat încă studiile, dar pot spune pe ce materii aș dori să mă specializez: dreptul penal și al familiei.
Rep.: Cât este de dificil pentru un tânăr să practice această profesie (avocat sau procuror)?
Andreea Varodi: Sper să îți pot da un răspuns din experiența personală în viitorul cât mai apropiat. Dar, ca să îți răspund, din conversațiile purtate cu alte persoane care au absolvit facultatea, startul este destul de anevoios. De regulă admiterile în profesie au un grad ridicat de dificultate, iar posturile nu sunt nici ele foarte multe pe locurile dorite sau piața este supraîncărcată. Însă, îmi place să cred ca toți avem loc pe această piață, iar examenele și experiențele de la început au rolul de a face un triaj pentru a profesa doar cei mai buni, în scopul de a oferi justiție de calitate.
Rep.: Care este cheia succesului în Drept?
Andreea Varodi: Consider că principalele calități în acest domeniu ar trebui să fie perseverența, să nu renunți niciodată după primul obstacol pentru că vei întâmpina foarte multe, ambiția, puterea de muncă, integritatea, pasiunea și de asemenea, trebuie să realizezi în ce sistem intri și să iei lucrurile ca atare. Puterea de adaptabilitate am aflat de curând că este și ea imperios necesară.
Rep.: Unde te vezi peste 5 ani?
Andreea Varodi: Aceasta este întrebarea mea preferată. Eu sunt mai visătoare de felul meu, mereu fac planuri, vizualizez cum va fi viitorul, dar încerc să rămân ancorată totuși în prezent pentru a reuși să mă bucur de ceea ce am. Peste 5 ani sper să am o carieră destul de solidă în domeniul juridic, să fiu un profesionist în adevăratul sens al cuvântului, iar în fiecare seară înainte de somn să fiu mândră de munca depusă zilnic. Toate aceste țeluri sper să fie îndeplinite alături de o familie pe care intenționez să o întemeiez în următorii ani.
Rep.: Ultima întrebare, formată din două întrebări. Este grea Facultatea de Drept? De ce ai nevoie pentru a o absolvi și pentru a-ți face un rost în viață în acest domeniu?
Andreea Varodi: Este o întrebare pe care o primesc foarte, foarte des de când am început facultatea. Este greu în ideea volumului de muncă pe care îl necesită, dar dacă mergi acolo cu pasiune și iei lucrurile ca atare realizezi că munca depusă îți va aduce numai satisfacții. Cât despre a doua întrebare, pot să îți spun momentan de ce e nevoie pentru a ajunge în anul IV: multă organizare pentru a îmbina studiul cu activitățile de care ești pasionat, echilibru, muncă și perseverență.