<
Interviu

Columbofilia înseamnă speranță. Despre pasiunea pentru porumbei cu dr. Daniel Berar

Columbofilia înseamnă speranță

Lăcătuș Nicușor

Pasiunea pentru natură și cunoaștere a tot ceea ce ne înconjoară, reprezintă un element definitoriu în deslușirea unor taine de pe pământ. Creatorul prin măreția sa, a așezat într-o ordine perfectă natura pentru a-i fi folositoare omului. Fenomenele naturale, plantele, animalele sunt într-o simbioză benefică și perfectă ființei supreme, omul. De-a lungul timpului, omul a trăit într-o armonie perfectă  cu animalele și tot ceea ce-l înconjoară. Câinele pentru ai fi alături, calul pentru călărie și transport și exemplele ar putea continua. Dar, în acest număr al săptămânalului Ziarul 21 vă vom introduce, cu ajutorul unor inimoși, în tainele porumbeilor, și importanța acestora.

Rep.: Bună ziua, în numele cititorilor Ziarului 21 vă mulțumesc pentru faptul că ați acceptat să ne acordați un scurtinterviu despre Clubul Columbofil din Câmpia Turzii. Dar pentru început vă rog să îmi spuneți câteva date biografice.

Berar Daniel, președinte Club Columbofil, CâmpiaTurzii:

Bună ziua, mă numesc Daniel Berar, locuiesc în Câmpia Turzii, am absolvit Facultatea de “Medicină Veterinară” Cluj, sunt căsătorit și am un băiat de 15 ani. Activez în cadrul Clubului Columbofil din Câmpia Turzii.

Rep.: De unde această pasiune, cum s-a născut ea?

Berar Daniel: Pasiunea pentru porumbei, în special și animale în general o am de când mă știu, copil fiind eram toatăziua pe afară urmărind tot ce mișcă. Mulți se întreabă ce găsim noi, columbofilii, la aceste păsări? Ce ne fascineazăașa de mult la porumbei? Asta deoarece majoritatea oamenilor nu știu mai nimic despre sportul columbofil.Columbofilia înseamnă speranță, iubire, căutare, vise, sacrificii, victorii, înfrângeri, orgoliu, rezultate, remușcări, noroc, mister, calculi, relaxare, curaj și nu în ultimul rând, multă magie. Sportul columbofil poate cuprinde tot acest amalgam de emoții și trăiri, sentimente ce definesc însăși viața.

Rep.: Clubul Columbofil, cine sunteți?

Berar Daniel: Suntem o comunitate de iubitori și crescători de porumbei voiajori din toate „păturile sociale” și de toatevârstele organizați în cadrul Clubului Columbofil Câmpia Turzii. Ne-am înființat în anul 1992, de fapt reactivarea vechiului Club ,,017 Înfrățirea” CâmpiaTurzii, activ în anii 70-80. La început am fost în jur de 15 persoane ajungând înprezent la un numeric de peste 60.

Rep.: Cine face parte din conducerea Consiliului Director al asociației?

Berar Daniel: Ca și organizare, avem un președinte, subsemnatul, secretar, responsabil financiar, Timbuș Cosmin, tehnic sportiv, Tarcea Ionuț, responsabil centru, Suciu Florian și membri.

Rep.: Cum ați caracteriza în câteva cuvinte, această pasiune, a columbofiliei?

Berar Daniel: Pasiunea pentru porumbei este ceva înnăscut, vă dau un citat care ne definește: ,,Arată-i copilului tăudragostea pentru porumbei și nu va avea niciodată timp și bani pentru droguri”.

Rep.: Care sunt principalele obiective ale acestui club?

Berar Daniel: Obiectivele Clubului Columbofil sunt: să creștem atât numeric cât și calitativ, adică să obținem an de an rezultate notabile la nivel provincial și național.

Rep.: Puteți să ne descrieți ceva despre rasele de porumbei?

Berar Daniel: Noi ne ocupăm de o singură rasă, de porumbelul voiajor. Participăm la concursuri organizate de Asociația Sportiv Columbofilă a județului Cluj afiliată la Federația Națională a Crescătorilor de Porumbei din România,afiliată FCI, Federația Columbofilă Internațională. Începem concursurile în primul weekend al lunii mai până în primul weekend al lunii august. Avem concursuri de viteză-demifond cuprinse între 100 și 500 km, fond între 500 și 800 km, și maraton peste 800 km. Porumbeii se îmbarcă în mașini speciale, sunt duși și eliberarați dimineața din diferite locațiiîn funcție de categoria de distanță. La sosirea acasă, un dispozitiv special înregistrează cipul atașat de piciorulporumbeilor și ora sosirii. Un program special calculează viteza fiecăruia în parte în funcție de coordonatele de la lansare și de la crescătorie, ora lansării și ora sosirii, generând clasamentul, locul 1 cu cea mai mare viteză. Se clasifică primii 30% din total lansați. La finalul sezonului se face omologarea rezultatelor și premierea campionilor peclub, județ, Provincia Transilvania și la nivel național.

Rep.: Concursuri, premii obținute?

Berar Daniel: În fiecare an, cu porumbeii maturi, avem 10 etape de viteză-demifond, 5 etape de fond și 3 etape de maraton. Cu puii se fac de obicei etape scurte, 100-300 km înperioada august-septembrie. La finalul sezonului se centralizează rezultatele și apar rezultatele la norme. Pentru norma de viteză ai nevoie de 5 etape bune, pentrudemifond – 4 etape, fond – 3 etape, maraton – 2 etape, general – 6 etape, As – 10 etape. Ca și premii se acordă cupeși diplome, nu concurăm pentru bani, mai important e palmaresul pe care ți-l faci în timp. Avem 3 campioni naționali în club: Bogătean Petru-Rareș la As Crescători 2012, Timbuș Cosmin la Maraton Palmares 3 ani în 2017 și Berar Daniel la As Maraton în 2018. Campioni Provincia Transilvania, pe lângă cei de mai sus mai avem pe Cotîrlă Sorin la Maraton Palmares și Cristurean Liviu la As Maraton Tineret. În memoria unui coleg care din păcate s-a stins din viață la o vârstă fragedă (la 22 ani în 1997), mai acordăm o cupă la o etapă de fond, Cupa Anca Cristian Daniel.

Rep.: Cum sunteți reprezentați la nivelul municipiului al crescatorilor de porumbei?

Berar Daniel: Ca și reprezentare la nivel de municipiu majoritatea suntem din Câmpia Turzii dar avem membri și din împrejurimi: Viișoara, Poiana Turda, Luna, Luncani, Luduș, Ceanu Mic, Copăceni.

Rep.: Puteți să ne spuneți de importanța și performanțele membrilor acestui club?

Berar Daniel: În realizarea obiectivelor, toți membri sunt importanți, cu cât suntem mai mulți participanți cu atât maibune rezultate se pot obține. Exemplu, și locul 1 are un anumit punctaj de penalizare. La 1000 porumbei locul 1 are 1 punct de penalizare, la 10000 porumbei are 0,1 pct. Norma se realizează prin cumularea punctajelor și ideal să fie cât mai mic.

Rep.: Aveți colaborări cu asociații sau alte entități de profil?

Berar Daniel: Colaborări avem cu Cluburile din Turda și Asociația Sportiv Columbofilă a județului Cluj.

Rep.: Care sunt planurile de viitor ale asociației?

Berar Daniel: Ca și planuri de viitor, sperăm să creștem numărul membrilor și să aducem cât mai multe trofeenaționale la noi în club, și de ce nu chiar trofee internaționale, Cupa Europei, Balcaniada sau Olimpiada care, apropo, în ianuarie 2021 se organizează la București.

Rep.: Cui doriți să-i multumiți pentru cele realizate?

Berar Daniel: Pe această cale țin să mulțumesc tuturor membrilor Clubului Columbofil Câmpia Turzii și în special luiMihai Kulcsar care ne-a pus la dispoziție un spațiu adecvat bunei desfășurări a activității noastre. În încheiere doresctuturor un an mai bun cu împliniri pe toate planurile și așteptăm noi membri din partea iubitorilor de porumbei. Vă salut cu respect! Daniel Berar.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS