Boxul este o artă, nu o bătaie. Un interviu realizat de Nicuşor LĂCĂTUŞ
Lupta bărbătească a fost o tradiţie din cele mai vechi timpuri. Dacii, un popor dârz şi brav, au luptat cu pumnii pentru a-şi domina adversarii în întreceri. Spiritul de învingător al dacilor, i-a făcut să fie un popor de temut. Cu siguranță originile boxului se regăsesc și la acest neam. Revenind la zilele noastre, boxul este un sport care prin natura lui formează adevărate caractere. Boxul nu trebuie confundat cu un stil de bătaie în care se promoveză violenţa, ci dimpotrivă, prin box se formează disciplina, respectul și adevăratele caractere. Câmpia Turzii, pe parcursul anilor a dat foarte mulţi pugilişti, atât pentru lotul naţional dar şi pentru Centrul Olimpic. Suntem mândrii că la CSM Câmpia Turzii au fost și sunt pugilişti de o reală valoare. Pepiniera secţiei de box este într-o continuă formare în promovarea acestui fenomen. Aşa cum mi-a mărturisit tânărul Ionuţ Florin Marcel, un fost pugilist de performanţă, şi un antrenor din generaţia tânără, e că de când s-a apucat de această ramură sportivă, este mai inimos, mai echilibrat, şi responsabil în acelaşi timp.
Rep.: Îţi mulţumesc că ai acceptat să ne acorzi un interviu pentru cititorii Ziarului 21. Pentru început te rog să ne spui câteva date biografice.
Ionuţ Florin Marcel, antrenor de box în cadrul CSM Câmpia Turzii: Mă numesc Ionuţ Florin Marcel, sunt născut în 1978, în Ocna Mureş, judeţul Alba. Şcoala primară şi gimnazială le-am făcut în comuna Lunca Mureş, judeţul Mureş, iar studiile liceale le-am absolvit în cadrul Liceului Teoretic ,,Iuliu Haşdeu” din Lugoj. Sunt căsătorit, am o fată care e domnișoară, are 24 de ani, urmează să se căsătorească în luna mai, anul acesta (2020). Sunt şi absolvent al Centrului Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor din Bucureşti, promoţia 2012, fiind licenţiat în box. Actualmente sunt angajat ca agent la Poliția Locală a municipiului Câmpia Turzii.
Rep.: Care au fost primii pași în box și cine te-a îndrumat?
Ionuţ Florin: Am început boxul în 1986 după ce am terminat școala gimnazială, în comuna Lunca Mureșului, judetul Alba. Boxul, l-am început când am mers la liceu la Aiud, eram un copil mic de statură și aveam 40 de kilograme. Vă spun sincer am învățat boxul ca să mă apăr, deorece mai mereu luam bătaie de la colegii din școală. Am intrat prima dată în sala de box la Clubul ,,Metalul Aiud” primul meu antrenor a fost Ciofu Vasile care e din Ocna Mureș și care pentru mine a fost ca un părinte. Actualmente el este de douăzeci de ani în Arabia Saudită, unde este preparator fizic la o echipă de fotbal. Am avut multe de învățat de la domnia sa, un bun antrenor și un foarte bun pedagog. A avut grijă de mine ca pe lângă sport să îmi continui și studiile. Fapt pentru care vreau să-i mulțumesc mult pentru ce a făcut pentru mine și pentru disciplina pe care mi-a insuflat-o și care îmi ghidează drumul în viață de zi cu zi.
Rep.: Ce îți mai amintești de primele competiții?
Ionuţ Florin: Primul meu meci amical a fost după circa șase luni, la Cugir, cu un sportiv mai experimentat, unde, de altfel am și pierdut. Îmi amintesc atunci în timpul meciului mi-a curs sânge din nas și am umplut prosopul de sânge. Când am ajuns acasă, mama s-a speriat tare și era să leșine. Am mințit că nu e de la mine că am dat prosopul unui alt coleg de sală. Mi-a zis: ,,nu mai mergi la box,” dar am avut noroc cu tata care a intervenit și i-a zis să mă lase dacă asta vreau să fac. De atunci la fiecare meci, mama îmi verifcă prosopul sau echipamentul să vadă dacă e murdar de sânge. Vreau să mulțumesc și părinților care m-au lăsat să îmi aleg singur drumul în viață, în special lui tata care a fost tot timpul alături de mine.
Rep.: Când ai început să confirmi ca sportiv?
Ionuţ Florin: În anul 1988 am fost cooptat la Centrul Olimpic de la Galaţi, avându-l ca antrenor pe profesorul Tabără Octavian. În 1989-1991 am fost fost cooptat la lotul naţional de juniori de box, avându-i ca antrenori pe Vasile Fântână, antrenor coordonator şi Gheorghe Jenei, precum şi George Traian antrenori. În 1990 am participat cu reprezentativa României la Campionatul Naţional de Tineret, unde am boxat în semifinală cu, Crudu Leonard de la Clubul ,,Dinamo București”. Un meci foarte strâns și echilibrat deoarece amândoi eram componenții lotului national de tineret și beneficiam de aceeași pregatire fizică și tactică. Arbitrii l-au decis ca învingător pe Crudu Leonard, dezamăgirea a fost foarte mare. În 1995 am ieşit campion de zonă şi am pierdut în finală cu campionul naţional de atunci Hoaidă Gabriel. În 1996 am renunţat la sportul de performanţă, dar m-am apucat de antrenorat. Am început ca şi antrenor secund, dar pentru o perioadă foarte scurtă la Lugoj, în perioada 1996-1997. Însă la Câmpia Turzii sunt antrenor la CSM Câmpia Turzii din 2007.
Rep.: Ce reprezintă boxul pentru tine?
Ionuţ Florin: Boxul pentru mine reprezintă viaţa. În box ca şi în viaţă, câştigi sau pierzi, mergi mai departe.
Rep.: Cine este mentorul sau sportivul după care te-ai ghidat în viaţa de sportiv?
Ionuţ Florin: Mentorul meu care mi-a plăcut foarte mult, a fost marele boxer, Francisc Vaştag. Un mare boxer, un om deosebit de mare caracter. A fost triplu campion mondial, cea mai mare performanţă a unui pugilist român.
Rep.: Ce poţi să ne spui despre activitatea ta din cadrul CSM Câmpia Turzii?
Ionuţ Florin: Am început această muncă în 2007 ca şi instructor, alături de antrenorul Gheorghe Roşca, căruia vreau să-i mulţumesc pentru oportunitatea pe care mi-a dat-ode a face ceea ce-mi place să facşi ceea ce am făcut ca sportiv de performanţă, de a continua şi a duce mai departe acest sport nobil şi frumos aici la Câmpia Turzii. Activitatea pe care o desfăşor la CSM Câmpia Turzii, a început cu gândul în primul rând de a atrage tinerii spre acest sport, de a-i scoate din faţa calculatoarelor, a televizoarelor, din baruri, de a-i disciplina şi de a-i convinge să practice un sport frumos şi bărbătesc. În fond boxul este o artă, nu e o bătaie, așa cum îi aud pe alţii spunând. E un sport frumos care te întăreşte, te formează ca om, ca şi caracter. De asemenea dezvoltă unele abilităţi: tehnică, viteză, forţă, îndemânare.
Rep.: Care sunt performanţele obţiunte de secţia de box a CSM Câmpia Turzii?
Ionuţ Florin: Am obţinut performanţe foarte frumoase la CSM Câmpia Turzii alături de Gheorghe Roşca. În 2012 am adus acasă 4 medalii la Campionatele Naţionale de la Brăila, din care 2 de argint, una de aur în persoana pugilistului Feurdean Alexandruşi una de bronz la cadeţi, în persoana pugilistului Martinovici Radu. Trebuie să vă spun că atunci erau doi frați Martinovici la CSM Câmpia Turzii. Aceşti doi fraţi au fost foarte talentaţi, și au practicat boxu mai bine la 10 ani. Alte performanțe au fost în 2012, la Târgu Mureş, unde am obţinut două locuri II, în cadrul memorialului ,,Ioan Ghiurca”, prin pugiliștii Lăcătuş Stelian şi Rusu Ionuţ. De asemenea am fost la campionatele naționale de la Brăila, unde am participat cu doi pugiliști, Rusu Adrian Ionuț și Târnăvean Adrian, care s-au clasat pe locuri fruntașe. În 2019 am participat la două gale, una la Cluj în cadrul competiției de box, Centura Transilvanei, unde am obținut 4 medalii, două de aur, una de argint şi una de bronz. Aur au obținut Hălăgiugă Ana Maria la categoria 41 de kilograme și Pop Vlad la categoria 34 de kilograme. Argintul a fost obținut de Bisioc Cosmin categoria 57 de kilograme. Bronzul a fost obținut de Vitan Alexandru la categoria 57 de kilograme. De asemenea, CSM Câmpia Turzii, a organizat în luna aprilie a anului trecut (2019) la Sala Sporturilor ”Ioan Stanatiev” din localitate Cupa ,,Trophy” la box, pe diferite categorii. Din cei 44 de participanți la acestă gală, cu șapte din ei am luat locul I.
Rep.: Care sunt tinerele speranţe din lotul actual al secţiei de box?
Ionuţ Florin: În Câmpia Turzii sunt mulţi copii cu mari talente şi mari speranţe pe plan spotiv. Vă spun sincer, nu mă aşteptam la aşa ceva. Aici doresc să-i amintesc pe Vitan Alexandru, Pop Vlad, un sportiv care face box de la opt ani, un copil talentat, pe gardă de stângaci, în care am multă încredere că la primul lui campionat national, care va fi peste trei ani, va obține o medalie strălucitoare. Am și două fete în lot, este vorba de Hălăgiugă Ana Maria și Corșeu Maria, sunt fete ambițioase și muncitoare care sunt sigur că anul acesta la campionatul de fete din vară vor obține medalii pentru CSM. Muncesc mult, se pregătesc intens pentru a face performanţă. La acest sport trebuie să avem multă răbdare şi până la urmă vor confirma.
Rep.: Cum sunt antrenamentele de box?
Ionuţ Florin: Antrenamentele pentru boxerii avansaţi sunt foarte grele. Concentrarea şi efortul fizic la acest sport sunt epuizante. Comparativ cu alte sporturi şi aici mă refer la fotbal, nivelul de efort este mult superior, deoarece acest sport este epuizant.
Rep.: Am văzut că aveți și fete în lotul de box. Care e diferența dintre boxul de fete si cel de băieți?
Ionuţ Florin: Nu este nici o diferență, loviturile sunt același, regulamentul este la fel ca la băieți, doar felul în care, ca antrenor le vorbesc fetelor și felul în care abordez băieții.
Rep.: Pentru doritorii care vor să urmeze acest sport, care este programul de la sală?
Ionuţ Florin: Antrenamentele se desfăşoară la Sala Sporturilor ”Ioan Stanatiev” din localitate, zilnic între orele 16:00-18:00, iar condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească sunt, să aibă vârsta cuprinsă între 10 şi 16 ani şi să fie apt medical.
Rep.: Care sunt planurile de viitor ale antrenorului Ionuţ Florin Marcel?
Ionuţ Florin: Să obţin în cadrul secţiei de box, a CSM Câmpia Turzii, performanţe cu aceşti minunaţi sportivi, să aduc cât mai multe medalii. De asemenea doresc să dezvolt mult mai mult acest fenomen sportiv al boxului, să creez o concurenţă în stilul fair playului între sportivii din Câmpia Turzii. Doar prin concurenţă vom ajunge la performanţă. În momentul de faţă ne pregătim la nivel local, facem şparinguri (meciuri) între sportivii aceleiaşi secţii de box. Făcând o comparaţie de dinainte de revoluţie, acest fenomen al boxului a căpătat regrese, asta şi datorită condiţiilor economice. Sperăm ca în acest an să se găsească resurse financiare pentru a dezvolta acest frumos sport.
Rep.: Colaborări cu alte instituţii sau entităţi sportive?
Ionuţ Florin: Colaborăm excelent cu Federaţia Română de Box și cu diferite entități cu același profil ca și noi.
Rep.: Doreşti să aduci mulţumiri cuiva pentru sprijinul acordat în realizarea ţelurilor tale?
Ionuţ Florin: În primul rând antrenorilor care m-au educat şi m-au format, familiei mele care îmi înţelege munca pe care o desfăşor, colegului meu Gheorghe Roşca, un om deosebit de la care am avut multe de învăţat. În încheiere aş dori să-i încurajez pe tineri să facă cât mai mult sport şi să îndrăgească acest fenomen frumos, dar şi bărbătesc cum este boxul.
Rep.: Domnule preşedinte al CSM Câmpia Turzii, vă rog să ne spuneţi în câteva rânduri, aspecte legate de secţia de box şi activităţii domnului antrenor Ionuţ Florin.
Crişan Viorel, preşedinte CSM Câmpia Turzii: Secţia de box a Clubului Sportiv Municipal Câmpia Turzii, este una de mare tradiţie. Boxul din Câmpia Turzii, a adus de-a lungul anilor numeroase medalii la Cupa României şi Campionatele Naţionale. Ne bucurăm că putem duce această tradiţie mai departe. Continuitatea este asigurată de d-nul Ionuţ Florin, un tânăr antrenor care demonstrează multă putere de muncă şi pricepere. Sub conducerea lui Ionuț au crescut pugilişti de mare valoare care au adus multe medalii. Nu e puţin pentru că, boxul este un sport extrem de greu. Te pregăteşti un an să ataci o medalie şi dacă la finale ai ghinionul să pici partea grea a tabloului, cu capi de serie, poţi ieşi din primul tur, chiar dacă valoarea ta este de podium. Sper să ne bucurăm şi în 2020 de medalii şi pentru asta voi ţine aproape de conducerea tehnică a secţiei de box.
Martinovici Pavel, fost boxer CSM Câmpia Turzii: Ionut Florin pentru mine a fost ca un tată. A fost mereu lângă mine și fratele meu. Ca antrenor a fost foarte bun și cu experiență. Ca și om a fost mereu prietenos și ajuta cu ce putea pe oricine. Îi mulțumesc pentru cea ce sunt azi, pentru că pot să zic că Ionuț ne-a format și ne-a pregătit pentru viață.