Pentru că suntem în an Centenar, pentru că activitățile culturale pe parcursul anului 2018 au fost intense și bogate, ne-am gândit să aflăm care este, pe detaliu, programul Casei de Cultură Turda, pe ultima lună a anului
Am contactat-o pe directoare Casei de Cultură din Turda, d-na Ana Sevan, și am rugat-o să ne dea niște informații referitoare la activitatea instituției pe care o conduce, precum și o listă cu evenimentele lunii decembrie.
1.AS: Ce activități aveți pe luna decembrie?
Ana Sevan: Luna decembrie e foarte darnică în evenimente culturale. Astfel că pe 1 Decembrie va avea loc tradiționalul spectacol folcloric organizat în cinstea Zilei Naționale a României. În 4 decembrie, de la ora 19:00, vă invitam la Gala de Operă „MUZICA NAȚIUNILOR – MUZICA CENTENARULUI” susținută de orchestra și corpul de balet „Opera Vox” alături de artiști lirici din România, Spania, Ungaria, Italia, China, Japonia, Coreea de Sud. Pe 5 decembrie, în deschiderea Târgului de Crăciun, artistul turdean RAOUL va susține un concert de colinde. Bucuria revederii cu publicul e cu atât mai mare cu cât Raoul nu a mai fost în Turda, ca artist, de 15 ani. Pe 12 decembrie va avea loc Concertul de Crăciun susținut de STEFAN HRUȘCĂ. Iar in data de 19 decembrie, Casa de Cultură pune în scenă „Spectacolul de tradiții și obiceiuri de iarnă” – o producție a instituției noastre, un spectacol – frescă a satului ardelenesc.
2. AS: Cât de greu e să aduci artiștii la evenimente? O parte din cetățeni cred că, de pe azi, pe mâine, se rezolvă lucrurile.
A.S: Reușita acestui demers depinde de câțiva factori: lansarea invitației din timp, armonizarea cu nevoile culturale ale publicului nostru, seriozitatea relației profesionale atât din partea noastră, cât și din partea artistului invitat.
Însă o direcție a viziunii noastre asupra culturii turdene, care e, în esență, grea și frumoasă deopotrivă, este să creăm noi artiștii noștri, care să îmbogățească paleta artistică a evenimentelor. Și în acest context, invit, din nou, tinerii să se înscrie în orchestra de suflători a Turzii. Lecțiile cu cei deja înscriși au început și, dincolo de dificultățile inerente începutului, o să le vedeți într-o zi numele pe afișele evenimentelor noastre.
3. AS: De ce ai nevoie pentru a conduce o asemenea instituție?
A.S: Aici e o întreagă teorie. În sensul managementului cultural, e nevoie de resurse umane calificate, specializate, de resurse financiare distribuite eficient, de cultivarea relațiilor profesionale cu instituții similare, de metoda și de capacitate de organizare. Și, dacă îmi permiteți o exprimare metaforică, e nevoie să fii cascadă uneori, alteori vulcan. Metaforele mele se referă la permanenta inițiativă, la refuzul blazării, la receptivitate și la capacitatea de a nu obosi niciodată.
4.AS: Cât de des vin cetățenii Turzii la spectacole?
A.S: Vin la fiecare spectacol. Evident că publicul are preferințe. Există categorii de spectatori pentru fiecare gen de spectacol iar publicul alege din oferta noastră artistică, ceea ce rezonează cu orizontul său de așteptare. Dincolo de preferințe, ceea ce unește publicul, este criteriul calității spectacolelor, dar și nevoia firească de petrecere a timpului într-un mod care să-i aducă beneficii culturale și sufletești.
Iar noi, odată ce se încheie un eveniment, vedem deja silueta celui care urmează.
5. AS: Suntem în an Centenar, care este mesajului d-voastră pentru cetățenii municipiului Turda?
A.S: În anul Centenarului, eu cred că patriotismul e un simțământ firesc și omenesc, fără inflamări, fără accente sangvine, fără excese. Cred, asemeni lui Octavian Paler că „în lume sunt multe țări, dar o singură patrie”. Și de aceea, patria e încorporată sufletului la fel ca familia sau copilaria.
Activitatea Casei de Cultură din Turda este unul din punctele forte ale administrației Matei, care împreună cu Teatrul Aureliu Manea din Turda, au readus activitatea culturală și artistică în prim-plan. Iar acest lucru se datorează în mare măsură conducerii celor două instituții subordonate administrației locale
Sursă foto: Marius Romilă