Viceprimarul municipiului Câmpia Turzii, Sabin Ghemeș se declară a fi un om tehnic, care a absolvit 2 facultăți, este căsătorit și are un băiat de 24 de ani.
Cu numeroase calificări în domeniul managementului securității, multe specializări pe partea tehnică, privind sisteme de încălzire și răcire, Sabin Ghemeș aduce un plus de valoare primăriei municipiului Câmpia Turzii.
Noi am vrut să îl cunoaștem, de aceea interviul este unul degajat și interesant!
- Adrian Soporan: Cum l-ați descrie pe Sabin Ghemeș?
Sabin Ghemeș: Am 50 de ani, mă bucur că am această vârstă, este o vârstă matură!
Am absolvit două facultăți, UT Cluj-Napoca și Facultatea de Drept și Administrație Publică. Pe lângă aceasta sunt calificat în managementul securității în ceea ce privește paza și protecția bunurilor, am atestat pentru evaluator de risc la securitate fizică și alte multe specializări pe partea tehnică, vis-a-vis de tot ce înseamnă sisteme de încălzire, răcire și service!
Sunt căsătorit, am un băiat are 24 de ani, anul acesta termină Facultatea de Drept. Soția lucrează la Compania de apă, momentan. După ce s-a închis combinatul, mulți n-au avut alternative, eu cel puțin am luat soarta în mână, mi-am făcut o firmă, care în momentul de față este suspendată.
Ca om politic, fac politică din 1996, atunci am intrat Membru fondator al Partidului Democrat, organizația Câmpia Turzii, alături de mulți prieteni dragi care astăzi, din păcate, nu mai sunt alături de noi și astăzi în PNL, în urma fuziunii.
Consilier local din 2008, practic în momentul de față sunt cel mai vechi consilier în actuala legislație din Consilul local
2. A.S: PNL a avut pe lista de consilieri locali doar oameni cu studii superioare. Cât de mult a contat acest aspect în desfășurarea ședințelor de Consiliu local?
S.G: Dumneavoastră ați văzut pe lista noastră de consilieri locali oameni bine pregătiți, oameni care au terminat o facultate. Acum nu vreau să îi desconsider pe cei care nu au apucat să termine o facultate pentru că fiecare hotărăște în viață ce studii urmează și ce dorește să facă și ce pasiuni are.
Eu văd în continuare și de pe această funcție de viceprimar. Activitatea Consiliului local și a primăriei
trebuie să fie ca într-o societate comercială, adică trebuie să te duci pe plus. Am încercat să ne facem echipa, gândind practic un management la nivelul primăriei și să ajutăm administrația prin experiența noastră ca și profesioniști. Am pus pe listă oameni cu studii superioare bine pregătiți. Dacă luam fiecare consilier în parte, fiecare a realizat ceva.
3. A.S: Promisiuni vs reușite. Cât la sută s-a îndeplinit din ceea ce s-a promis în campania electorală?
S.G: Pentru că vreau să fiu modest, 150%. Ce am promis în campania electorală, ne-am ținut de cuvânt. Prin rezonare, în ceea ce privește impozitarea pe grile și pe zone în muncipiul Câmpia Turzii, am reușit atragerea de investitori străini în plus față de ce a fost în vechile legislații. Trebuie să ne gândim că accesarea fondurilor europene s-a putut face în urma eliberării unui CF. CF-uri, pe care noi în momentul în care am preluat frâiele administrației locale, nu erau.
A fost întabulată această clădire a Primăriei și în rest nu a fost întabulat nimic.
În momentul de față dorim să completăm inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al municipiului Câmpia Turzii, cu modificări la anexă, vis a vis de tot ce înseamnă întabulări de străzi. Toate grădinițele, toate școlile, liceele sunt întabulate!
A fost foarte greu pentru că nu au fost făcute de-a lungul timpului. CF-urile sunt necesare inclusiv pentru pasul 2. de modernizare (proiectul Companiei de apă) pe care o realizează Compania de apă.
Un proiect de 9 milioane € care înseamnă transport public în Câmpia Turzii, piste de biciclete, reasfaltări de străzi, închirieri de biciclete, sistem integrat cu camere de luat vederi, cu smart ticketing.
4. A.S: Care a fost cea mai grea și importantă hotărâre de Consiliu local pe care ați avut-o?
S.G: Au fost mai multe hotărâri care au fost pentru mine destul de grele. Pasul 1. Pasul 2. vis-a-vis de ce înseamnă Compania de Apă. Știi că trebuie să faci ceva și oamenii vor avea un disconfort de aceea este greu.
Altă hotărâre grea, din punctul meu de vedere, aminteam la un moment dat, că am pornit la drum cu niște prieteni, Ioan Vasinca și Radu Borza, și a fost foarte greu sufletește când vezi că nu mai sunt și tu trebuie să le acorzi titlul de cetățean de onoare postmortem.
În rest, majoritatea hotărârilor de Consiliu local care le-am considerat ilegale, nu le-am votat. Există puncte puncte, care nu întotdeauna reușesc să le înțelegi, dar cine semnează pentru legalitatea unei hotărâri de Consiliu local în mod normal își asumă.
5. A.S: Care sunt responsabilitățile viceprimarului?
S.G: Am cea mai mare responsabilitate atunci când domnul primar lipsește, conducerea primăriei și a servicilor din cadrul primăriei este în subordinea viceprimarului.
Partea de administrativ, partea de investiții și societățile Domeniul Public și Salubritate, intră în subordinea mea.
De asemenea tot ceea ce înseamnă tehnică în primărie, domnul primar mi-a delegat mie sarcina, să o rezolv, pentru că pe partea tehnică am experiență și cunoștințe
6. A.S: Care sunt proiectele care se vor desfășura pe parcurs anului 2018?
S.G: Pe parcursul anului 2018, primul mare proiect pe care l-am urcat pe site, proiectul planului de mobilitate urbană, unde colegii de la fonduri europene și, practic, întreaga primărie a muncit non-stop.
Urmează să depunem o cerere de finanțare pentru încă trei mari proiecte, tot pe fonduri europene!
Cu liceul Pavel Dan suntem trecuți de faza de clarificări și eu zic în proporție de 98% este rezolvat. La Colegiul Tehnic Victor Ungureanu s-a depus cererea de finanțare, noi fiind primii care am depus această cerere, de aceea nu avem nici cea mai mică îndoială că nu va fi aprobat.
Abia apuc să trecem la faza a doua de proiect tehnic, pentru proiectul “Victor Ungureanu” pentru că soluțiile pe care le vom avansa vor duce la o descentralizare a sistemului de încălzire.
Momentan, în lunile de iarnă, gazul costă între 40 – 90 de mii de lei/lună.
Atât timp cât nu este întabulat terenul și clădirea, nu poți accesa fonduri europene.
Palatul Cultural, parcul central, teatrul de vară, terenul multifuncțional și Skate Park, un centru comun care să cuprindă toate serviciile sociale!
Partea de “Trei Lacuri” în care o să avem un proiect extraordinar, puțini au condiții cum avem noi acolo. Suntem foarte avantajati de o zonă deosebită iar ceea ce am propus pentru proiectul respectiv este fără doar și poate un proiect de o asemenea anvergură încât nu ați văzut așa ceva nici în Cluj, Alba, Mureş, Sălaj și Bihor.
Nu vreau să vă dau mai multe detalii pentru că nu vrem să dăm informații înainte de a depune cererea și a vedea că este aprobată. Prin PNDL urmează partea de asflatare, parcări. Introducerea cablurilor în subteran.
Și cel mai important proiect este Tetarom V, care a fost promis în campania electorală.
7. A.S: Ce înseamnă pentru mediul business acest parc Tetarom V?
S.G: Pentru mediul de business va fi o deschidere în tot ceea ce înseamnă antreprenoriat în Câmpia Turzii și în zonele limitrofe. Atâta vreme cât vor veni investitori, este bine! Prin acest parc și pe aceste locuri de muncă, practic cetățeanului îi crește nivelul de trai, iar ceea ce spunea și Cristian Haiduc, dacă nu ne mișcăm repede, riscăm că în câțiva ani de zile, în locul celui care este cu barosul la Casa de Cultură, să fie unul cu sapa și să se piardă tot ce înseamnă bagaj de cunoștințe tehnice, care s-au acumulat în generații la Câmpia Turzii, prin simplu fapt că a funcționat Colegiul Tehnic Victor Ungureanu sub formă de liceu industrial, care l-a secondat de combinatul ISCT.
Tot ceea ce se învățase se pune în practică și omul în momentul în care terminat liceu și în ziua de astăzi ar trebui să știe să lucreze, pentru că ai avut efectiv unde se lucrezi, iar dacă nu dezvoltăm partea de producție și mergem doar pe servicii, nu o să putem avea plus valoare. Dacă marfa pleacă prin mașină sau tren de la Câmpia Turzii, atunci o să apară infuzia de bani.
În momentul în care parcul o să înceapă să se populeze cu firme, cei de acolo (angajații) o să trebuiască să stea, să locuiască undeva, nu să facă naveta! Cine va lucra în parc, probabil o să-și ia un apartament în Câmpia Turzii, își va face o casă în Luna. Zona va crește doar prin industrializare, nu prin servicii. Parcul industrial de la Câmpia Turzii într-un an de zile, dacă ne-am mișcat repede, s-a populat.
8. A.S: Câți asistați social sunt în Câmpia Turzii?
S.G: Vreo 60 de persoane! Nu știu sută la sută dacă cifra este bună sau este în scădere, dar în 2016 erau în jur de 200 de asistați sociali. Asta este un lucru bun, înseamnă că oamenii și-au găsit de lucru, au reusit să se angajeze și efectiv a scăzut numărul de asistați social. Sunt și oameni bolnavi, care într-adevăr sunt asistați social și nu poti să le faci nimic, dar sunt și oameni care și-au găsit de lucru și care muncesc în continuare și este lucru foarte bun.
9. A.S: Când vor fi montate pubele subterane?
Furnizorul pe care l-am avut inițial prin firmă de salubritate trebuia să termine lucrarea în luna noiembrie, anul trecut. De atunci n-am tot zdrobit să îl aducem pe calea cea de bună, vis-a-vis de tot ceea ce înseamnă un contract. În momentul de față s-a renunțat la contractul cu firma respectivă.
Pentru a înțelege toată lumea: firma cu care am întrerupt contractul, ne-a adus betoanele (cochilia), iar când trebuiau să ne aducă și restul echipamentelor, pauză. Dar conform contractului o sa aibă penalități.
Am reușit cu luăm legătura cu furnizorul de echipament, iar noul termen pentru livrare a echipamentelor este de 5 martie.
10. A.S: Care este mesajul în calitate de viceprimar pentru cetățeni?
S:G: Să aibă răbdare în ceea ce privește reabilitarea străzilor, pentru că nu vom putea pe anumite străzi să facem asfaltul cum am vrea cu toții pentru că intră Pasul 2 (proiectul companie de apă) și nu se impune o asfaltare și după aceea să se spargă și iarăși să se asfalteze, pentru că nu mai vreau să circule cetățenii greșit! O să supraveghez personal refacerile de carosabil astfel încât cetățenii să nu mai fie nevoiți să zică ca avem drumuri rele.
Îi rog să încerce să se poarte ca între concetățeni.
Dacă văd o neconcordanță în ceea ce privește comportamentul cetățeniilor, să ajute la reabilitarea acestora!
Dacă văd că cineva aruncă sacul de gunoi lângă coșul de gunoi, să ii spună că nu face bine ceea ce face!
De asemenea, le mulțumesc de înțelegere și încredere că ne-au votat în 2016 și nu o să îi dezamăgim, iar ușa mea este deschisă tot timpul, telefonul îmi este deschis tot timpul, oricând mă pot suna, le stau la dispoziție. În ceea ce privește bunul mers al orașului, îi asigur că l-au lăsat pe mâini bune, iar lucrurile o să meargă pe un făgaș normal în vederea prosperității și înaintării spre bine, a comunității din Câmpia Turzii!