<
Educaţie

Rasa Merinos de Cluj, o resursă de patrimoniu genetic al zootehniei clujene

Curat oves oviumquae magistros (Virgilius, 70-19 îen)

 

Prefațând lucrarea “Drumurile unității românești”, profesorul Nicolae Nistorescu spune despre autor, academicianul Costin Murgescu, că acesta „se apropie cu venerație înfiorată de păstorii plaiurilor românești, cei pe care îi înfățișează ca pe niște autentici aristocrați ai libertății, moralei și credinței de neam”. Făcând o paralelă cu sloganul USAMV Cluj-Napoca- “Tradiție și modernitate în cautarea viitorului”, tradiția fiind susținută de o istorie de peste 150 de ani,  faptul că universitatea are în patrimoniu o rasă de ovine, rasa Merinos de Cluj, nominalizată în “Patrimonial resurselor genetice animale ale României”, contribuie la continuitatea Drumului oilor, parte a Drumului unității românești în spațiul istoric carpato-dunărean.

Rasa Merinos de Cluj s-a format în perioada 1958-1988, prin munca susținută coordonată de către colectivul coordonat de Prof. univ. dr. Augustin Pop, împreună cu Prof. univ. dr. Eugen Mireșan, în cadrul Oieriei Hoia, care aparțineaUSAMV Cluj-Napoca.

Încă din anul 1888, Oieria Hoia a avut destinație exclusivă de creștere a oilor, aici fiind exploatate oi din rase românești, precum Țurcana și Țigaia, iar în anul 1949 se aduce un nucleu de Merinos transilvănean, 25 oi mame și 2 berbeci. Această rasă, neperformând la un nivel dorit, datorită în principal condițiilor climatice, apare ideea de a crea o rasă de oi cu lână fină, care să aibă capacitate de adaptabilitate, rezistență, performanțe de producție. Astfel se aleg genitorii, pe linie paternă Merinosul transilvănean și pe linie maternă Țurcana albă-eco tipul sibian, care se supun unei scheme de încrucișare complexe, ce respectă toate etapele încrucișărilor pentru formarea de rase noi, rezultând pe parcursul perioadei 1959-1988 forme intermediare ale tipului dorit, ca Tipul M, Oaia de Cluj, Oaia de Mănăștur, iar din 1988 rasa se numește Merinos de Cluj, această denumire fiind regăsită și în Certificatul de Inventator, care consfințește omologarea noii rase la 26.12.1988.

Fondul genetic al rasei Merinos de Cluj este constituit din genotipuri noi, inexistente anterior pe plan național și mondial, contribuția raselor de bază Merinos transilvănean și Țurcană, precum și contribuția indirectă a raselor Merinos Rambouillet, Merinos Negretti, Merinos de Stavropol și Merinos australian atribuind ovinelor Merinos de Cluj caracterul de “populație sintetică”.

La ora actuală, rasa de ovine Merinos de Cluj se mai crește doar în sectorul ovin al Stațiunii Didactice Cojocna, într-un efectiv de 350 oi mame, nucleul fiind o resursă genetică pentru zootehnie, iar în conformitate cu normele internaționale de clasificare a populațiilor de animale, aparținând acestor resurse, se încadrează în categoria populații în pericol de dispariție, care au un număr redus de femele, cuprins între 101 și 1000 capete, motiv pentru care conform legislației actuale, europene și naționale se află în Patrimonial rezervelor genetice animale.

Închei scurta prezentare a rasei Merinos de Cluj prin amintirea unui motto al poeziei Oierilor, închinare scrisă de profesorul Augustin Pop, dar care a fost un crez pentru cei doi distinși profesori, creatori ai rasei, care nu mai sunt printre noi, “Când voi trece de Styx voi căuta prin Câmpiile Elizee turmele de oi pe care le-am purtat prin Spațiul Mioritic.

Material prezentat de Prof. dr. ing. Stelian Dărăban (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii – USAMV Cluj-Napoca)

Detalii despre admiterea 2020 la USAMV Cluj-Napoca, care se încheie în 1 octombrie: https://admitere.usamvcluj.ro/.

Foto: USAMV Cluj-Napoca

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS