Zona zoster este o infectie virala ce cauzeaza o iritatie dureroasa. Infectia virala este rezultatul actiunii virusului ce cauzeaza si varicela. Daca te-ai confruntat cu aceasta boala in copilarie, ar trebui sa stii ca virusul se afla in stare latenta in organismul tau si se poate reactiva oricand cauzand, in orice parte a corpului, o iritatie. Durerea este una dintre primele simptome ale aparitiei zonei zoster, iar unele persoane se pot confrunta si cu febra, sensibilitate la lumina si oboseala.
Nu exista niciun remediu pentru zona zoster, insa medicul de familie iti poate prescrie medicatatie antivirala pentru reducerea simptomelor. Nu este, insa, singura optiune. Exista cateva remedii naturale care pot, de asemenea, sa reduca durerea si disconfortul.
1. Bai terapeutice
Curatarea zilnica a zonei afectate reduce riscul de raspandire a infectiei. Fa o baie rece sau un dus pentru a inmuia pielea. Raceala apei poate reduce durerea si calma mancarimea. Si baile terapeutice (in care ai adaugat fulgi de ovaz sau amidond de porumb) pot fi de ajutor din acest punct de vedere. Ce trebuie, insa sa stii, este sa nu folosesti niciodata apa fierbinte care va accentua neplacerile datorita cresterii fluxului sanguin in zona respectiva. Dupa ce te-ai sters bine cu prosopul, spala-l imediat pentru a evita imprastierea virusului.
2. Comprese reci
Pe langa bai, compresele reci sunt si ele de folos pentru reducerea durerii si a mancarimii cauzate de zona zoster. Inmoaie o carpa in apa rece, stoarce-o apoi aplic-o pe zona afectata.
Repeta procesul ori de cate ori simti nevoia. Insa nu pune gheata pe zona zoster pentru ca ar putea creste sensibilitatea pielii si a intensitatii durerii.
3. Pasta cu amidon si bicarbonat de sodiu
Fa o pasta din amidon sau bicarbonat de sodiu si apa si foloseste-o pentru a reduce mancarimea cauzata de zona zoster. Pune doua parti de amidon sau bicarbonat de sodiu intr-un vas apoi adauga o parte de apa. Dupa ce ai obtinu pasta, aplic-o unde este nevoie, las-o pentru 10-15 minute apoi clateste cu apa rece. Repeta procesul de mai multe ori pe zi.
4. Lotiuni calmante si creme
Daca mancarimea nu s-a redus dupa bai, comprese cu apa rece sau amestecul din amidon sau bicarbonat de sodiu si apa foloseste lotiune calmante si creme. Acestea nu grabesc procesul de vindecare, insa cresc nivelul de confort. Evita lotiunile parfumate care pot cauza si alte iritatii.
Foloseste de doua trei ori pe zi lotiuni si creme ce au in compozitie capsaicina, un ingredient natural care se gaseste in ardeiul iute. Capsaicina are proprietati antiinflamatorii care ajuta la reducerea durerii. Imediat dupa ce a fost aplicata crema durerea va creste, insa usor, usor va scadea in intensitate.
5. Dieta
Un sistem imunitar slabit inrautateste efectele zonei zoster. Unele schimbari alimentare pot intari functionarea sistemului imunitar si impiedica raspandirea zonei zoster si in alte parti ale corpului. Anumite alimente iti pot fi de ajutor in functionarea mai buna a sistemului imunitar.
Alimentele care iti pot fi folos pentru tratarea zonei zoster sunt cele bogate in vitaminele A, B12, E si in aminoacidul lizina. Asadar, adauga in dieta: portocale si fructe galbene, legume cu frunze verzi, acrne rosie, oua, pui, peste salbatic, lactate, cereale integrale, legume, fasole, rosii, spanac. Totodata, ar trebui sa incerci sa stai departe de dulciuri si sucuri cu un continut ridicat de zahar, ciocolata, gelatina si nuci ca si de produsele bogate in grasimi saturate si carbohidrati rafinati. Toate aceste produse slabesc sistemul imunitar, ceea ce da o mana de ajutor virusului.
6. Remedii homeopate
Pe langa medicamentele conventionale ai putea lua in calcul si remediile homeopate pentru reducerea simptomelor zonei zoster. Insa, vorbeste mai intai cu medicul de familie inainte de a lua orice supliment. Printre solutiile oferite de medicina homeopata se numara: melatonina, uleiul de oregane, echinacea, balsam de lamaie, ceai verde, omega 3.
Atentie!
Ar trebui sa stii ca remediile naturale nu functioneaza in cazul tuturor. In plus, ele nu vindeca zona zoster. Virusul isi urmeaza propria cale. Ceea ce fac remediile naturale este sa reduca disconfortul si iritatia si sa accelereze procesul de vindecare cand sunt utilizate impreuna cu terapia conventionala.