Ziua Națională la Turda – Record de asistență, dar și minusuri în organizare
Peste 500 de oameni au asistat la ceremonia desfășurată vineri, 1 decembrie, la Turda cu ocazia săbătoririi Zilei Naționale a României. Pentru Turda, prezența câtorva sute de oameni la această ceremonie reprezintă un record de asistență, ce nu s-a mai consemnat niciodată, din 1990 încoace, de când ziua de 1 decembrie, când, în 1918, la Alba Iulia, s-a desăvârșit întregirea țării, a devenit sărăbătoarea națională a României.
Și în acest an organizatorii evenimentului s-au rezumat la tradiționala slujbă religioasă, urmată de discursurile oficialităților, depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroilor Aviatori, căzuți pe fruntul de Est în cel de-al doilea război mondial și defilarea gărzii militare de onoare. Evemimentul, ce a debutat la ora 11.30, cu o slujbă oficiată de un sobor de preoți în Catedrala Ortodoxă Română ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din centrul Turzii, s-a încheiat la ora 13.
În timpul intonării Imnului de Stat al României, elicoptere IAR 330 Puma, de la Baza Aeriană 71, General Emanoil Ionescu, din Câmpia Turzii, au survolat locul desfășurării ceremoniei. Seria discursurilor deschis-o directorul Muzeului de Istorie din Turda, arheolog dr. Dan Matei, care a transmis mesajul adresat participanților la ceremonie de către primarul Cristian Matei. După discursul deputatei Cristina Burciu, parlamentar de Turda, despre însemnătatea sărbătorii naționale a României a vorbit comandantul Batalionului 814 Tancuri Mihai Vodă, lt. col. Mihai Pintiliciuc.
După depunerea oficială de coroane de floi la Monumentul Eroilor Aviatori s-a consumat cel mai așteptat moment al ceremoniei, defilarea gărzii militare de onoare, alcătuită din ostași al Batalionului 814 Tancuri Mihai Vodă, încrtiruit în Garnizoana Turda. La parada militară au mai luat parte detașamentul de jandarmi Turda, pompierii din cadrul unității locale a Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență ”Avram Iancu” Cluj și membri ai Poliției locale Turda.
Atât primarul Turzii, Cristian Octavian Matei, cât și viceprimarul, Daniela Pârlea, au lipsit de la manifestare. Prin încredințarea transmiterii mesajului primarului Cristian Matei directorului Muzeului de Istorie, arheolog dr. Dan Matei, practic prerogativele conducerii Primăriei Turda au fost încredințate conducătorului unei alte instituții, în loc ca acestea să fie exercitate de persoane din ierarhia conducerii administrației publice locale, precum secretarul municipiului sau administratorul public.
La minusuri se poate încadra și sonorizarea defectuoasă, din cauza căreia zgomotul muzicii a acoperit vocea moderatorului manifestării, Costică Petruș, care a prezentat asistenței informații interesante, mai ales despre tehnica de luptă prezentată cu ocazia paradei militare. Din cauza decibelilor vărsați, cu generozitate excesivă, din difuzoarele stațiie de sonorizare în urechile asistenței, intervenția moderatorului s-a înecat în incompetența mânuitorilor stației de sonorizare, care, pesemne, au vrut să scoată în evidență performanțele sculelor cu pricina.
Păcat că, de ani și ani, publicul turdean așteaptă, în van, completarea manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României. Poate că organizatorii evenimentului ar trebui să ia în considerare inițierea unor simpozioane, deoarece atât Muzeul de Istorie al orașului cât și Muzeul de Istorie Militară al Garnizoanei Turda ar putea facilita desfășurarea acestora. De asemenea, într-un asemenea prilej, s-ar cuveni omagiată și memoria ostașilor care și-au jertit viața pentru eliberarea Turzii și a țării, iar acum își dorm somnul de veci în cimitirul Eroilor, din localitate. Cât despre veteranii de război, care au luptat pentru țară, oare nici unul nu se mai află în viață, ca să le vorbească nepoților și strănepoților despre jertfele de sânge prin care s-a clădit România de azi?