Ziua Națională a României. Sărbătoare în avanpremieră, la Viișoara
La Viișoara, comună de lângă Câmpia Turzii, din județul Cluj, Ziua Națională a României s-a sărbătorit în avans. Așadar, nu vineri, 1 decembrie, ci joi, 30 noiembrie, de praznicul Sfântului Andrei, apostolul care se consideră că i-a creștinat pe români, autoritățile publice locale din Viișoara au organizat un eveniment dedicat sărbătoririi a 105 ani de la desăvârșirea României Mari, deziderat împlinit prin unirea Transilvaniei cu România, fapt consemnat la Alba Iulia, în 1 decembrie 1918.
Evenimentul organizat la Viișoara a cuprins ceremonii de depunere a unor coroane de flori la busturile lui Avram Iancu, respectiv la cel al lui Mihai Eminescu. În continuare ”teatrul de operațiuni” s-a mutat la Căminul Cultural din Viișoara, unde primarul comunei, Ioan Roman, a înmânat diplome, buchete de flori și câte o mie de lei, unui număr de 14 familii din cele două sate, Viișoara și Urca, pentru performanța de a împlini o jumătate de secol de căsnicie în 2023. Au fost premiate familiile: Bozdog (Simion și Ana), Brad (Nichifor și Cornelia), Călean (Aurel și Rodica), Ciungan (Grigore și Maria), Fejer (Gavrilă și Ileana), Hațegan (Petru și Ana), Lung (Ioan și Maria), Miheșan (Ioan și Zoița), Moldvai (Gavril și Mancika), Morea (Ioan și Letiția), Petricaș (Ioan și Maria), Sebeni (Vasile și Ana), Seceli (Ștefan și Maria), respectiv Vasinca (Aurel și Maria).
Tot un dar al autorităților pentru cele 14 cupluri sărbătoritea fost considerat și spectacolul artistic ce a urmat, în cadrul căruia au evoluat solistul de muzică populară Ovidiu Purdea-Someș, solista de muzică ușoară Nora Tașnadi și Formația de dansuri populare tradiționale din Urca (instructor, Marius Popa). Un grup de copii de la Școala gimnazială din Viișoara a interpretat un colaj tematic de muzică și poezie despre actul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Profesoara de istorie Camelia Constantea, director al Școlii gimnaziale din Viișoara a prefațat spectacolul artistic cu un expozeu despre evenimentul de la 1 Decembrie 1918, devenit, din 1990, sărbătoarea națională a statului român.