Banca pentru alimente Cluj a organizat la depozitul regional de pe strada Bogata, miercuri 29 septembrie, Ziua internaţională de conştientizare a rispei alimentare.
Menirea Băncii pentru alimente este Recuperarea produselor excedentare de la producatorii agricoli, de la procesatori, de la cei din industria alimentara, de la importatori, distribuitori, spatii logistice si depozite pentru vanzare en-gross, de la retelele de retaileri cat si de la vanzatorii en detail. Ele vor fi distribuite gratuit catre ONG-urile verificate si aflate in baza noastra de date, organzatii care gestioneaza programe sociale proprii si au beneficiari sociali verificați.
În cadrul evenimentului organizat la Turda, Andreea Bobiş, vicepresedintele sucursalei din Cluj a declarat „Suntem foarte fericiţi să venim şi cu nişte rezultate frumoase după un an de zile de Banca regională pentru alimente, cu depozitul de la Turda, ce facem noi aici este pur şi simplu că facem o îmbinare, în parteneriat cu cei de la Centrul Gastronomic Turda, cu Marta gătim aici la depozitul nostru, din produse care noi le-am salvat de la risipă în ultimele 48 de ore, Marta o să facă nişte delicatese extraordinare şi o putem conştientiza cât de multe alimente bune de consum aruncăm fiecare dintre noi acasă dar şi depozitele, producătorii dar şi lanţurile de supermarket uri”.
Potrivit corporate.lidl.ro alături de Asociația Banca Pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor, am înființat, astfel, prima rețea națională a Băncilor pentru Alimente. Aceasta are în prezent 5 filiale, în București, Cluj, Roman, Brașov și Oradea, și a fost acceptată în 2019 ca Proiect Partener FEBA (Federația Europeană a Băncilor de Alimente), în semn de recunoaștere internațională a activității desfășurate în România.
Prin intermediul Băncilor pentru Alimente, sunt colectate de la agenții economici produsele alimentare comestibile și non alimentare care din diverse motive și-au pierdut valoarea economică de piață și sunt redirecționate către diferite organizații non-guvernamentale care oferă sprijin persoanelor defavorizate.
De la inaugurare și până în prezent, prin intermediul celor cinci Bănci pentru Alimente din București, Cluj-Napoca, Roman, Brașov și Oradea s-a depășit pragul de 1.500 de tone de produse alimentare colectate de la peste 50 de companii private. Produsele au fost distribuite în mod gratuit către beneficiari din ONG-uri și centre ce găzduiesc persoane aflate în dificultate: orfani, bătrâni, copii și adulți în prag de sărăcie sau persoane cu dizabilități.
Beneficiarii direcţi ai băncii pentru alimente sunt diferite organizaţii, nu sunt direct persoane fizice pentru că ar fi greu băncii pentru alimente să facă anchete sociale, deasemenea Banca Pentru Alimente se implică punctual în anumite evenimente, cum ar fi ajutoarea sinistraţilor de la Ocoliş şi Roşia Montană.