<
Actualitate

Zile libere 2023: când este următoarea minivacanță pentru milioane de români

Zile libere 2023: când este următoarea minivacanță pentru milioane de români

Zile libere 2023: când este următoarea minivacanță pentru milioane de români

Se apropie o nouă minivacanță de care se vor bucura milioane de angajați români. Unii dintre ei nu vor merge la serviciu pentru aproape o săptămână.

Este vorba despre zilele libere acordate potrivit Codului Muncii și deciziilor de la Guvern, în perioada legată de sărbătoarea Ziua Copilului și de Rusalii.

În perioada 1-5 iunie, bugetarii și alte categorii de angajați, în funcție de decizia firmelor, vor avea trei zile libere în timpul săptămânii, la care se adaugă cele două din weekend.

Joi, 1 iunie, este Ziua Copilului. Duminică, 4 iunie, sunt Rusaliile. Prin decizie guvernamentală, ziua de vineri, 2 iunie, a fost stabilită ca zi-punte între cele două sărbători. Apoi, este liberă și a doua zi de Rusalii, luni, 5 iunie.

Această minivacanță este și pentru angajați, dar și pentru elevi și copiii de la grădiniță.

ZILE LIBERE până la finalul anului 2023. Minivacanțe pentru români

  • 1 iunie (Ziua Copilului) – joi
  • 4 și 5 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni (minivacanță de 5 zile de Ziua Copilului și Rusalii, joi-luni, 1-5 iunie; cu zi-punte 2 iunie, stabilită de Guvern)
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 12-15 august, cu zi-punte 14 august, stabilită de Guvern)
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – joi
  • 1 Decembrie (Ziua Națională a României) – vineri (minivacanță de 4 zile de Sfântul Andrei și Ziua Națională, plus weekend, joi-duminică, 30 noiembrie – 3 decembrie)
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – luni și marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 23-26 decembrie)

Drepturi pentru salariați

Salariații care trebuie să lucreze și în zile de sărbătoare legală au dreptul la compensaţii.

Angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS