Compania de dezvoltare software WTZ Technologies a facut deja primii pași pe piața din România arătând interes pentru implementarea celor mai noi soluții destinate sistemului medical. COO-ul companiei, Onisim Dorneanu, un cunoscut om de afaceri american de origine română a spus ca va face o prioritate din ameliorarea vulnerabilităților sistemului medical. Acesta a arătat că în spatele acestor soluții sofisticate se află de fapt premise ce fac diferența între viață și moarte.
În contextul pandemiei de COVID-19, integrarea noilor tehnologii în sistemul medical a devenit o necesitate ce nu mai poate fi amânată. Tehnologia informației în domeniul sănătății presupune proiectarea, dezvoltarea, utilizarea și întreținerea sistemelor informaționale utilizate în sistemul medical. Printre beneficiile utilizării acestor tehnologii se regăsesc reducerea costurilor, sporirea eficientei și reducerea erorilor umane.
Tehnologiile de tipul Electronic Health Record/Registrele de Sănătate Electronice (EHR) au ca scop centralizarea într-un format electronic a informațiilor despre starea de sănătate a pacienților, precum și a detaliilor despre tratamentul de urmat. Dosarul medical electronic conține întregul istoric medical consemnat de-a lungul timpului de către specialiștii diferitelor clinici care utilizează sistemul digital integrat. Această tehnologie ajută la acordarea unui diagnostic potrivit, având la dispoziție întregul profil medical și la o prescripție mai bine țintită, eliminându-se experimentele făcute adesea pe pacient până la identificarea medicației care să dea roade.
Un astfel de sistem inteligent de centralizare a datelor despre sănătatea pacienților nu este un proces greu de implementat și poate face diferența dintre viață și moarte, întrucât un tratament exact, urmat la momentul potrivit poate fi singura salvare.
Conform statisticilor, anul acesta piața înregistrărilor medicale electronice este de așteptat să ajungă la valorea de 26,78 miliarde USD, iar în intervalul 2022-2032 să atingă valorea de 41,8 miliarde de dolari.
Așadar, corecta înregistrare a datelor despre sănătatea pacientului și protejarea lor împotriva atacurilor cibernetice reprezintă două elemente cruciale.
Confirm Departamentului SUA de Sănătate și Servicii Umane, în anul 2020, peste 15 milioane de dosare electronice de sănătate au fost distruse de către infractorii cibernetici.
De asemenea, sistemul Blockchain poate împiedica aceste fraude, oferind un protocol mult mai sigur și transparent de stocare a datelor confidențiale despre starea de sănătate a pacienților.
Astfel de tehnologii precum sistemul Blockchain au fost create pentru a veni în întâmpinarea problemelor cu care ne confruntăm, oferindu-ne o soluție simplă. Pentru persoanele mai puțin instruite digital pentru care domeniul tehnologiilor informatice reprezintă un „scenariu de film SF”, sau pur și simplu un subiect cu care nu vor să aibă de-a face există acum soluții. Oamenii de afaceri vizionari precum Nick Onisim Donreanu, care cunosc în detaliu aceste modalități extrem de benefice de integrare a noilor tehnologii, oferă României șansa de a se alinia cu societățile avansate tehnologic, și care astfel au pus la punct un sistem medical de excepție.
Amintirea sumbră a dramelor din ultimii doi ani generate de contextul pandemic trebuie să constituie pentru noi o lecție, însă nu doar atât. Ar trebui totodată să ne ofere un puternic suflu pentru a face schimbări acolo unde lucrurile stau cel mai rău. De cele mai multe ori nu conștientizam necesitatea acută de îmbunătățire a infrastructurii medicale decât atunci când cineva drag noua, sau chiar noi înșine trebuie sa ne lăsam la mâna sistemului autohton, complet depășit.