Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o informare meteorologică de ploi însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată valabilă sâmbătă şi duminică în întreaga ţară.
În intervalul 29 aprilie, ora 10.00 – 30 aprilie, ora 18.00, meteorologii avertizează că vor fi perioade de timp în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse ce pot avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător şi cu aspect de vijelie şi pe arii restrânse căderi de grindină.
Astfel de fenomene se vor semnala cu precădere în zonele de deal şi de munte, precum şi în Oltenia, Transilvania, jumătatea de nord a Moldovei şi local în Muntenia.
Cantităţile de apă vor depăşi local 20…25 l/mp şi izolat 35…40 l/mp, în special în zona Carpaţilor Meridionali şi în nordul Carpaţilor Orientali, relatează Mediafax.
Prin urmare, instabilitatea atmosferică se va instala sâmbătă și se va manifesta prin înnorări, temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, trecător şi cu aspect de vijelie. Pe arii restrânse, vor fi căderi de grindină, iar cantităţile de apă vor fi însemnate, local peste 20-25 l/mp şi izolat 35-40 l/mp, în special în zona Carpaţilor Meridionali şi nordul Carpaţilor Orientali. În sud-estul teritoriului, probabilitatea pentru astfel de fenomene va fi redusă, dar va fi ceaţă, în primele ore ale zilei, cu precădere în Dobrogea, inclusiv pe litoral. Temperaturile maxime vor avea valori de la 11…12 grade în Câmpia şi Dealurile de Vest, până la 26…27 de grade în Muntenia, iar cele minime vor fi cuprinse între 6 şi 13 grade.
Duminică temperatura aerului va continua să scadă şi vremea va deveni răcoroasă, chiar rece pentru această dată, mai ales în jumătatea de vest a ţării. Cerul va avea înnorări temporar accentuate. Îndeosebi, pe parcursul zilei, va ploua în nordul şi centrul ţării, la deal şi la munte, pe arii restrânse în sud şi doar izolat în restul teritoriului. În zona Carpaţilor Meridionali, a Carpaţilor Orientali şi în nordul Moldovei, cantităţile de apă vor mai fi însemnate, izolat peste 25 l/mp şi se menţin condiţii de grindină. Noaptea, în nordul Carpaţilor Orientali, dar trecător şi în Munţii Bucegi, la peste 1800 m, precipitaţiile pot fi şi sub formă de lapoviţă sau ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări izolate şi în general de scurtă durată, mai ales în zona montană înaltă. Temperaturile maxime se vor încadra între 10 şi 18 grade, mai ridicate în sudul Moldovei, jumătatea de est a Munteniei şi partea continentală a Dobrogei, spre 21…22 de grade, iar cele minime între 3 şi 12 grade. În zonele joase de relief, spre sfârşitul intervalului, vor fi condiţii de ceaţă.