Un weekend prelungit care tocmai s-a terminat a fost o gură de relaxare pentru o mulțime de turişti care au vizitat Cheile Turzii. Dar nu doar turiştilor le place peisajul din acest loc mirifc ci şi viperelor. O internaută a postat pe o rețea de socializare o poză cu un şarpe, cel mai probabil viperă, pe care a zărit-o pe o alee din Cheile Turzii, alee ce face legătura cu cabana Salvamontului. Gabriela Roman a declarat pentru Ziarul 21 că a trecut razant pe lângă şarpe. Aceste reptile nu lipsesc din zonele turistice de la noi din țară. La cetatea din Deva este ceva normal, dar măcar acolo sunt turiştii avertizați.
În general viperele au o lungime de la 20 de cm şi pot ajunge până la 2.5 m. Corpul șarpelui este lățit, având frecvent un desen ce seamănă cu litera „V” pe cap, care are o formă triunghiulară. Toate speciile din cadrul familiei sunt veninoase, veninul fiind produs de o glandă cu venin, otrava fiind injectată victimei prin doi dinți lungi situați pe maxilarul superior, fiind prevăzuți cu un canal. Scrie Wikipedia.
Conform România Natura 1, viperele din aceasta specie sunt mai degrabă firi sfioase decât agresive, preferand să se retragă la orice apropiere a unui animal mai mare ori a omului! Sunt surde şi mioape, dar foarte sensibile la vibratii. Atacă doar ca să se apere, când apropierea de ele este prea intimă, întrucât sunt surprinse şi se cred amenințate. Se spune ca sunt inofensive atâta vreme cât nu ne apropiem de ele mai mult decât le e lungimea.
Dacă o personă este muşcată de o viperă se internează imediat la secția de boli infecțioase si se administrează ser antiviperin.
Aşadar, dacă mergeți în Cheile Turzii dar şi în alte zone asemănătoare ar fi indicat să purtați panataloni lungi, nu doar pentru vipere ci și pentru alți dăunători cum ar fi căpuşele.